Uskelan koulun Lucia-kulkue toi valoa talven pimeyteen

0
Emma Javanainen (vas.), Maisa Rahko ja Ella Leinonen seuraavat Lucia-neito Aada Sorvaria. Kuvat: SSS/Minna Määttänen.

Uskelan koulun käytävillä on hiljaista ja hämärää. Oppilaat seisovat rivissä käytävien reunoilla ja vilkuilevat malttamattomina ympärilleen. Sitten alkaa kuulua laulua.

– Taivaalla tähtivyö, kirkkaana loistaa…

Kavilankadun yksikön 5C-luokan Lucia-kulkue ilmestyy portaikosta laulaen tuttua sävelmää.

Valkoisiin puetun, 24-päisen kulkueen jäsenillä on vyötäisillään punaiset vyöt ja käsissään led-kynttilät. Lucia-neito Aada Sorvari johdattaa kulkuetta ja kantaa päässään kynttiläkruunua. Perää pitää Henrik Lamberg, joka säestää kulkuetta harmonikalla.

Kulkue etenee rauhallisesti käytävän päästä päähän ja kaartaa portaikosta takaisin alas koko ajan laulaen. Tunnelma on juhlava.

Henrik Lamberg säesti Lucia-kulkuetta harmonikalla. 

Katoliseen perinteeseen kuuluvaa Lucian päivää vietetään vuosittain 13. joulukuuta. Lucia-nimi tulee latinan kielen sanasta lux, joka tarkoittaa valoa. Lucia onkin valon ja ilon lähettiläs.

Aada Sorvari oli Lucia-neitona ensimmäistä kertaa elämässään.

– Jännitti paljon, mutta hyvinhän se meni. Voisin olla Lucia toistekin, Sorvari kertoo kierroksen jälkeen.

Lucia-neito valittiin äänestyksellä.

– Olin ensin vara-Lucia, mutta sitten oikea Lucia ei halunnutkaan, ja minusta tuli Lucia.

Sorvarin mukaan luokka harjoitteli kulkuetta varten ainakin kuukauden ajan.

Lucia-kulkue on perinteisesti avannut Uskelan koulun musiikkiluokkien Lucia-konsertin. Heikentyneen koronatilanteen vuoksi konserttia ei tänä vuonna voitu järjestää. Tämä oli jo toinen kerta, kun musiikkiluokille tärkeä konsertti Uskelan kirkossa jouduttiin perumaan.

– Olen surullinen ennen kaikkea oppilaiden puolesta. Ohjelmisto oli suunniteltu, ja olimme jo alkaneet harjoitella konserttia varten, 5C-luokan opettaja ja Kavilankadun yksikön vararehtori Mika Virta harmittelee.

Koronatilanne mutkisti Lucian päivän juhlintaa myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Turussa Luciaa ei valittu tänä vuonna ollenkaan, vaan Luciana jatkoi viime vuoden Lucia-neito Janina Karrento.