Aluevaltuusto sai runsaasti sote-ammattitaitoa – ammattikirjo venyy kyläkauppiaasta kirkkoherraan ja juristista jalkapalloilijaan

1
– Uudistuksia tehtäessä on hyvä tuntea myös toimialan historia, muistuttaa aluevaltuustopaikastaan iloitseva paimiolainen Merja Laine (kesk.). Kuva: SSS-arkisto/Minna Filppu

Sairaanhoidon ja terveydenhuollon ammattilaiset veivät reippaasti yli 30 paikkaa Varsinais-Suomeen valitusta aluevaltuustosta. Päättäjiksi nousi muun muassa yksitoista lääkäriä sekä akuuttilääketieteeseen erikoistuva tohtorikoulutettava. Mukana on useampia erikoislääkäreitä ja pari terveyskeskuslääkäriä. Osa heistä on eläkkeellä.

Sairaanhoitajia valittiin aluevaltuustoon tusinan verran. Heidän joukossaan on kätilöitä, erikoissairaanhoitajia, osastonhoitajia, ammatillinen opettaja ja vanhustyönasiantuntija.

Läpi päässeiden joukossa on myös terveystieteen tohtori ja useampia terveystieteen maistereita. Valtuustosta löytyy niin ikään terveydenhoitaja, mielenterveyshoitaja, lähihoitaja, fysioterapeutti ja sairaanhoidon opiskelija.

Sosiaalipuolen kokemusta valtuutetuista on ainakin vammaistukihenkilöllä ja sosionomilla. Kaikkiaan sote-ammattilaisia on noin 44 prosenttia maakunnan päättäjistä.

Yksi sote-ammattilaisista on Paimion-Sauvon terveyskeskuksen entinen johtava lääkäri Merja Laine (kesk.). Hän on tyytyväinen ammattilaisten laajaan edustukseen, mutta iloitsee myös muusta monipuolisesta ammattikirjosta sekä kokeneiden perustason poliitikkojen mukanaolosta.

– Olen koko työurani ollut uudistusmielinen ja kiinnostunut perusterveydenhuollon kehittämisestä. Olin viranhaltijana mukana sote-uudistuksen valmistelussa edellisen hallituksen aikaan ja haluan katsoa, miten se saatetaan käytäntöön niin, että saadaan aikaan toimiva hyvinvointialue, Laine toteaa.

Hän huomauttaa, että uudistuksia tehtäessä on hyvä tuntea myös toimialan historia.

Laine korostaa perustason lähipalvelujen tärkeyttä.

– Lapissa 30 kilometriä ei tietenkään tunnu missään, mutta täällä voidaan tehdä toisin. Omaan terveyskeskukseen pääsee moni ikäihminenkin ilman saattajaa toisin kuin jos joutuisi lähtemään kauemmas.

Merja Laine on urallaan tehnyt paljon työtä myös tietojärjestelmien ja niiden sovellusten edistämisessä. Kelan ylläpitämän Omakanta-palvelun käyttöönotossa Paimio oli etujoukoissa. Laine painottaa sujuvien tietoyhteyksien ja eri sektoreiden välisen tiedonkulun merkitystä myös hyvinvointialueen sujuvalle toiminnalle.

Marttilassa syntynyt Merja Laine pääsi suoraan lukiosta Turun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan ja teki työuransa lääkärinä. Laine jäi 3,5 vuotta sitten eläkkeelle johtavan lääkärin virastaan, mutta ei jättänyt lääketiedettä. Hän aloitti saman tien Turun yliopistossa väitöskirjatutkimuksen diabeteksen ja sen esiasteiden hoidosta Varsinais-Suomessa. Laine vertailee tutkimuksissaan maakunnan terveyskeskusten hoitotuloksia.

Ensimmäistä kertaa vaaleihin ehdolle lähtenyt yleislääketieteen erikoislääkäri ponkaisi Paimion ääniharavaksi 717 äänellä. Laine pahoittelee, että pelastustoimen puolelta ei yksikään ehdokas mennyt läpi.

– Sitä asiantuntemusta olisi kaivattu, mutta heitä toivottavasti saadaan lautakuntiin. Alustavan ehdotuksen mukaan hyvinvointialueelle on tulossa pelastustoimeen keskittyvä lautakunta.

Sote-alan ammattilaisten ohella aluevaltuustoon nousi koko joukko politiikan ammattilaisia ja puoliammattilaisiksi laskettavia. Mukana on kymmenen nykyistä ja pari entistä kansanedustajaa kokoomuksesta, vasemmistoliitosta, perussuomalaisista, vihreistä ja sosialidemokraateista. Ministeritasoa edustavat maakunnan ehdoton ääniharava, turkulainen opetusministeri Li Andersson (vas.) ja oripääläinen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Politiikan parissa työskentelevät niin ikään perussuomalaisten eduskuntaryhmän salolainen tiedottaja ja valiokunta-asiantuntija Heikki Tamminen ja europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) kotimaan avustaja, salolaissyntyinen Janika Takatalo.

Läpi pääsivät myös kaikki Turun apulaispormestarit: hyvinvoinnista vastaava Elina Rantanen (vihr.), kasvatuksesta ja opetuksesta vastaava Piia Elo (sd.) ja kaupunkiympäristöstä vastaava paimiolaissyntyinen Ville Valkonen (kok.).

Myös erilaisista asiantuntijatehtävistä noustiin aluevaltuustoon. Paikan sai muun muassa Kuntaliitossa työskentelevä kuntien varautumisen ja turvallisuuden raisiolainen erityisasiantuntija Ari Korhonen (sd.), joka on Salon vt. kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhosen puoliso.

Aluevaltuuston ammattikirjosta löytyy muutama juristi ja opettaja, merivartija, ylikonstaapeli ja kirkkoherra. Urheilun puolelta päättäjiksi pääsivät biologiaa opiskeleva taitoluisteluvalmentaja Aliisa Wahlsten (vihr.) Naantalista ja muun muassa Turun FC Interissä ja Fortuna Düsseldorfissa pelannut entinen jalkapalloilija Timo Furuholm (vas.), joka opiskelee sosiaalitieteitä Turun yliopistossa.

Viidennes yrittäjiä

Varsinais-Suomen Yrittäjien laskujen mukaan aluevaltuustoon tuli valituksi 17 valtuutettua, joilla on yrittäjätausta. Se on hiukan yli viidennes kaikista valituista.

Yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Hanna Munter on tyytyväinen. Hän toivoo, että hyvinvointialueella saadaan laajalti käyttöön palvelusetelit ja sote-yritysten osaaminen. Somerolainen Munter haluaa myös läpinäkyvän kustannuslaskentamallin, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan vertailla samoilla kriteereillä.

Eniten yrittäjätaustaisia valtuutettuja on kokoomuksella (6), toiseksi eniten keskustalla (3) ja kolmanneksi perussuomalaisilla (2). Vasemmistoliitosta, sosialidemokraateista, vihreistä, kristillisdemokraateista, RKP:sta ja Liike Nytistä nousi kustakin yksi yrittäjätaustainen valtuutettu.

Koko maassa yrittäjiä valittiin aluevaltuustoihin 280, joka on noin 20 prosenttia kaikista aluevaltuutetuista.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Sote-uudistus
10 kuukautta sitten

Onnittelut valituiksi tulleille! Sote-alan ammattilaisia on tärkeää kuunnella ja ottaa oppia heidän huomioistaan ja osaamisestaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että aluevaltuutetun tehtävät ovat todella moninaiset, ja on tärkeää, että siellä on osaamista monelta eri alalta.

Aluevaltuustot päättävät suurista kokonaisuuksista ja linjauksista. Ne tekevät strategiatyötä ja päättävät esimerkiksi palvelurakenteesta, sote-keskusten sijainnista ja muusta.

Hyvä lääkäri tai hoitaja on oman alansa asiantuntija, mutta ei välttämättä hyvä poliitikko. Politiikkaa tämä kuitenkin erittäin vahvasti on – ja sehän oli ideakin. Kansa päättää. Muutenhan tämä olisi voitu tehdä puhtaasti virkamiestyönä.