Aluevaltuuston keski-iäksi tuli 50 vuotta – ikähaitari venyy 25 vuodesta 78 vuoteen

0
– Toivottavasti löydämme me-hengen ja rakennamme jotain pysyvää, sanoo Turusta aluevaltuustoon valittu Janina Andersson (vihr.).

Varsinais-Suomeen valitun aluevaltuuston keski-ikä on noin 50 vuotta. Vain kolme valtuutetuista on alle 30-vuotiaita. Kolmekymppisiä on 17, nelikymppisiä 25 ja viisikymppisiä 11. Yli 60-vuotiaita valittiin 23, joista neljä on täyttänyt 70 vuotta.

Aluevaltuuston keski-ikää edustaa 50-vuotias Janina Andersson (vihr.), joka työskentelee Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtajana. Turun kaupunginvaltuutettu ja vuosien 1995–2011 kansanedustaja näkee Varsinais-Suomen aluevaltuuston ikäjakaumassa ja muussa kokoonpanossa hyvät mahdollisuudet tulevaan työskentelyyn.

– On tärkeää, että mukana on eri-ikäisiä ja eri elämäntilannetta eläviä päättäjiä, hän toteaa.

Andersson muistuttaa, että myös poliittinen ikä vaikuttaa päätöksentekoon ja luottamushenkilön toimintaan.

– Nuorena asiat näkee mustavalkoisemmin, kun taas kokemuksen myötä huomaa mahdollisuudet kompromisseihin.

Janina Andersson toivoo, että aluevaltuutetut pystyvät tekemään yhteistyötä ja löytämään me-hengen, vaikka työskentelyssä tulee kiire ja käsiteltävänä on vaikeita asioita.

– Paras tapa saada näkyvyyttä on ruveta huutamaan, veuhtomaan ja olemaan hankala, mutta toivon, ettemme lankea siihen. Toivon, että rakennamme jotain kestävää, Andersson painottaa.

Vihreiden seitsemän aluevaltuutetun ryhmä on keski-iältään 35 vuotta eli koko aluevaltuuston nuorin. Andersson on viisikymppisenä ryhmänsä vanhin. Vihreiden ryhmästä löytyy koko maakunnan nuorin aluevaltuutettu, joka on 25-vuotias biologian opiskelija Aliisa Wahlsten Naantalista.

SDP:n 16 aluevaltuutetun keski-ikä on 52 vuotta. Heistä nuorin on 39-vuotias kaarinalainen Niina Alho. Koko Varsinais-Suomen aluevaltuuston vanhin on 78-vuotias salolainen Simo Paassilta (sd.). Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja toteaa aluevaltuuston hyötyvän eri-ikäisistä valtuutetuista.

– Ikä tuo mukanaan kokemusta, ja sen avulla osaa hahmottaa kokonaisuuksia ja ymmärtää, mihin pystyy vaikuttamaan ja mihin ei. Senkin kokemus opettaa, että vain yhteistyössä muiden kanssa saa jotain aikaan, Paassilta sanoo.

– Nuorilla taas on intoa ja usein voimakas oikeassa olemisen usko. Se on rikkaus, että mukana on erilaisissa elämänolosuhteissa olleita ja olevia.

Paassilta huomauttaa, että päätöksenteossa korostuu yhteistyötaitojen merkitys ja saavutettu luottamus. Hän sanoo oppineensa, että kuuntelemalla rikastuu.

– Aina ei tarvitse olla rikastuttamassa muita omilla puheillaan. Kannattaa kuunnella muita ja liittää kuultu omiin kokemuksiinsa. Silloin löytyy usein ratkaisumalli, joka on kaikkien parhaaksi.

Simo Paassilta

Paassilta vaikutti aikoinaan kahdeksan vuotta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksessa ja kokee omaavansa hyvät valmiudet pohdiskella sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuutta.

– Ikääntyneellä on se vaara, ettei osaa nähdä uusia mahdollisuuksia. Siitä pitää muistuttaa itseään koko ajan, Paassilta naurahtaa.

Suurista puolueista Varsinais-Suomessa vanhin on keskusta, jonka 12 aluevaltuutetun keski-ikä on hiukan yli 59 vuotta. Ryhmän nuorin on puolueen 38-vuotias puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko Oripäästä. Vanhin on 72-vuotias kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä Loimaalta.

Aluevaltuustoon 18 edustajaa saaneen kokoomuksen keski-ikä on 48 vuotta. Nuorin on 27-vuotias terveyskeskuslääkäri Sauli Seittenranta ja vanhin 73-vuotias kansanedustaja Ilkka Kanerva. Molemmat ovat Turusta.

Vasemmistoliiton kymmenen aluevaltuutetun keski-ikä on 45 vuotta. Nuorin on 33-vuotias digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Emma Lindqvist Raisiosta. Vanhimpia ovat 68-vuotiaat turkulaiset, fysioterapeutti Pirjo Rinne ja psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen.

Perussuomalaisten kahdeksan valtuutetun keski-ikä on 47 vuotta. Nuorimpia ovat 37-vuotiaat turkulaiset, kätilö Laura Kaarniharju ja kansanedustaja Ville Tavio. Vanhin on 64-vuotias marttilalainen erikoistutkija Lauri Heikkilä.

Viiden valtuutetun RKP:n keski-ikä on noin 56 vuotta. Kahden valtuutetun kristillisdemokraattien keski-ikä on 61,5 vuotta. Liike Nytin ainut valtuutettu on 45-vuotias yrittäjä Jethro Rostedt.