Varsinaissuomalaiset äänestivät tasa-arvoisen aluevaltuuston – naisten osuus valtuutetuista on 52 prosenttia

0

Varsinais-Suomen aluevaltuuston sukupuolijakauma on tasainen: valituista 52 prosenttia on naisia ja 48 prosenttia miehiä. Naisia tuli valituksi suhteessa enemmän kuin mitä heitä oli ehdolla. Naisten osuus maakunnan aluevaaliehdokkaista oli ennätykselliset 47 prosenttia.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan asiantuntija Nina Järviö iloitsee vaalituloksesta.

– Valtakunnallisestikin päästiin hyvin lähelle 50–50 tulosta. On ehdottoman upeaa, että historiallisissa vaaleissa kävi näin. Puolueet onnistuivat ehdokasasettelussaan, hän kehuu.

Järviö sanoo, että jo ennakkoon näytti hyvältä.

– Puhuimme asiasta paljon puolueiden kanssa ennen vaaleja, ja monet totesivat, että tasa-arvoisia ehdokaslistoja oli helppo koota. Puolueiden ja alueiden välillä on tietenkin eroja, mutta tärkeintä on isojen puolueiden onnistuminen sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

Järviö toteaa, että seuraavaksi seurataan tasa-arvon siirtymistä uudessa organisaatiossa perustettaviin toimielimiin ja puheenjohtajuuksiin. Hän toivoo, että tulevat hyvinvointialueet edistävät aiempia hallintorakenteita enemmän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Nyt on mahdollista rakentaa uusi hallinto-organisaatio alusta asti tasa-arvoiseksi, ja muistaa asia myös budjetoinnissa.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnalla on valtionhallinnossa neuvoa-antava rooli. Eduskuntapuolueilla on edustajia neuvottelukunnassa eduskuntavaalien tuloksen mukaisessa suhteessa.

Naiset ovat perinteisesti olleet enemmistönä kuntien sosiaali- ja terveyslautakunnissa ja sivistyslautakunnissa, kun miesenemmistöt ovat löytyneet teknisen ja rakennuspuolen lautakunnista. Nina Järviö toteaakin aluevaalien tuloksen heijastavan sekä historiaa että naisten sote-osaamista.

– Hyvinvointialueille siirtyvistä 215 000 työntekijästä ja viranhaltijasta 84 prosenttia on naisia. Alan ammattilaisia oli paljon ehdolla ja ilmeisesti heitä tuli myös valituiksi.

Aluevaalit eivät kiinnostaneet äänestäjiä yhtä paljon kuin kunta- ja eduskuntavaalit, mutta asiassa sisällä olleet ammattilaiset onnistuivat Järviön arvion mukaan viestimään omasta osaamisestaan.

Salosta aluevaltuustoon valittu sote-alan asiantuntija Elina Suonio-Peltosalo (kok.) on kokenut vastuunkantaja. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Salosta ainoana naisena aluevaltuustoon noussut erikoissairaanhoitaja Elina Suonio-Peltosalo (kok.) on tyytyväinen Varsinais-Suomen tulokseen ja siihen, että naisten asiantuntemus tulee käyttöön.

– Nämä vaalit kiinnostivat naisia, sillä naisilla on mielipiteitä, taustatietoa ja ammatillista otetta sosiaali- ja terveyspalveluista, hän toteaa.

– Kun asiassa ollaan sisällä ja siitä tiedetään paljon, halutaan myös etsiä ratkaisuja asioihin ja löytää keinoja toimintakulttuurin parantamiseksi.

Salon kaupunginvaltuutettu ja hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Suonio-Peltosalotyöskenteli Salon sairaalankirurgian vuodeosastolla ja syöpäpoliklinikallatoissavuoden loppuun.Viime vuoden alustahän on toiminut päätoimisena työsuojeluvaltuutettunaja päässyt työsuojelutehtäviensä kautta perehtymään tarkemmin sairaanhoitopiirin toimintaan.

Politiikassa parikymmentä vuotta mukana ollut Suonio-Peltosalo on toiminut myös Naisjärjestöjen keskusliiton ja Kokoomuksen naisten liiton varapuheenjohtajana.

– Olen omille tyttärillenikin opettanut, että asioita täytyy olla viemässä eteenpäin ja kehittämässä.

836 ääntä kerännyt Suonio-Peltosalo on innostunut uuden tehtävän edessä ja tyytyväinen siitä, että aluevaltuustossa tulee olemaan ennestään tuttuja toimijoita sekä omasta puolueesta ja että kotikaupungista.