Asuntola pelastaa, kun bussilla ei ammattikouluun pääse – somerolaiset Matleena Sirro ja Joona Jokinen asuvat viikot poissa kotoa

9
Someron keskustan ulkopuolelta voi ammattiopintoihin pääsy Saloon tai Forssaan olla hyvin hankalaa. Joona Jokinen ja Matleena Sirro asuvat viikot asuntolassa Forssassa. Jokinen opiskelee sähköasentajaksi ja Sirro ensihoitajaksi. – Asuntola on ollut meidän pelastus, koska Somerniemeltä ei linja-autolla kouluun pääse, he kertovat. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Somerolaiset Matleena Sirro ja Joona Jokinen aloittivat puolitoista vuotta sitten peruskoulun jälkeen ammattiopinnot Forssassa. Saman ajan he ovat myös asuneet Forssassa ammatti-instituutin asuntolassa.

– Asuntola on ollut ihan välttämätön, että on voinut olla ammattiopistossa. Muuten ei koulusta tulisi mitään, 17-vuotiaat nuoret sanovat.

Sirro opiskelee ensihoitajaksi ja Jokinen sähköasentajaksi. Molemmat asuvat Somerniemellä, josta ei linja-autolla ammattikouluun pääse.

– Someron keskustasta pääsee bussilla aamulla Saloon tai Forssaan kahdeksaksi koulun alkuun, mutta ensin pitäisi päästä 20 kilometrin matka kotoa keskustaan. Se on iso ongelma täällä Somerniemellä monelle, Jokinen huomauttaa.

Matleena Sirro haki ja pääsi 9. luokan yhteishaussa alun perin Salon ammattipistoon lähihoitajatutkintoon.

– Sitten selvisi, ettei Somerniemeltä pääse millään Saloon kahdeksaksi aamulla. Hetken vanhemmat miettivät myös vuokra-asunnon hakemista Salosta tai Someron keskustasta.

Katse käännettiin Forssaan, josta löytyi ambulanssityöhön tähtäävä koulutussuunta ja asuntola.

– Asuntola pelasti tilanteen, Sirro sanoo.

Sirro ja Joona Jokinen myöntävät, että ensin asuntolaan lähtö jännitti. Molemmat ovat kuitenkin viihtyneet todella hyvin.

– Tämä on paljon parempi ratkaisu kuin vuokra-asunto. Asuntolassa ei jää yksin, sillä täällä on muita opiskelijoita ympärillä.

Jokinen kertoo asuntolan tilojen olleen positiivinen yllätys.

– Meillä on todella siistit omat huoneet, joissa on vessa ja suihku.

Asuntola on myös ilmainen.

– Ilmaisella asumisella on monelle perheelle iso merkitys, sillä vuokra-asunnot tietävät isoa laskua. Asuntola on vanhemmille myös turvallisempi vaihtoehto kuin vuokra-asunto. Täällä on iltaisin ohjaaja, jolta saa apua ja tukea. Myös koulun muuta henkilökuntaa löytyy samasta rakennuksesta, Sirro huomauttaa.

Asuntolassa ollaan vain koulupäivinä. Viikonloppuisin nuoret käyvät kotona. Myös asuntolassa asumiseen on tarvittu vanhempien kuljetusapua.

– Vanhemmat toivat aina asuntolaan sunnuntai-iltaisin ja hakivat perjantaisin kotiin, Jokinen ja Sirro kertovat.

Nyt kulkeminen on helpompaa, sillä molemmilla on ajokortti. Kumpikin aikoo kuitenkin jäädä asuntolaan ensi vuoden kevääseen saakka, jolloin he valmistuvat ammattiin.

– Olisi aika rankkaa ja näillä bensan hinnoilla myös kallista ajaa joka aamu ja iltapäivä 40 kilometriä kotoa kouluun ja takaisin, Jokinen toteaa.

Joona Jokinen ja Matleena Sirro aikovat jäädä asuntolaan opintojensa loppuun, vaikka molemmat ajoivat 17-vuotiaina ajokortin. –  Ajaminen omalla autolla joka päivä kotiin olisi sekä raskasta että kallista. Nyt pääsemme kuitenkin kulkemaan itse asuntolaan, joten vanhempien ei tarvitse enää kuskata meitä tänne, he huomauttavat.

Moni somerolainen joutuu kohtaamaan ammattiopintoja suunnitellessaan samat ongelmat kuin Matleena Sirro ja Joona Jokinen. Nuoret antavat kiitosta Salon seudun ammattiopistolle, joka on alkanut tuoda Somerolle paikallista koulutusta.

– Se on todella hienoa ja tarpeellista. Matkat ovat ongelma myös monelle aikuiselle, he muistuttavat.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nuori turvassa
3 kuukautta sitten

Onpa upeaa, että Forssassa on säilytetty asuntola. Pitää muistaa, että vuokra-asunto on paitsi monelle perheelle liian kallis myös väärä paikka monelle 16-vuotiaalle. Kaikki eivät tuossa iässä ole tarpeeksi kypsiä itsenäiseen elämään. Asuntola on huomattavasti turvallisempi paikka sääntöineen.

Kaikille mahdollisuus
3 kuukautta sitten
Reply to  Nuori turvassa

Juuri näin. 16-vuotias on usein liian nuori lähtemään kotoa. Osa tarvitsee myös kodin turvaa, joten koulutusmahdollisuuksia pitäisi olla mahdollisimman laajasti tarjolla. Salon seudun ammattiopisto tekee nyt tärkeää ja hienoa työtä, kun tuo koulutuksia myös Salon ulkopuolelle.

Mä vaan
3 kuukautta sitten

Salon kaupungissa ei taida enää olla opiskelija-asuntolaa. Joskus oli.

Mamma maalta
3 kuukautta sitten
Reply to  Mä vaan

Salon kaupungissa vielä 60-luvun alussa nuoria asui alivuokralaisina omakotitalojen vinttikamareissa, kun tulivat kauppikseen ja sairaanhoito-opistoon opiskelemaan. Olivat näin vuokraisäntäparin valvonnassa, ettei lavea tie olisi vienyt, kun oltiin poissa vanhempien silmistä.

Ympäristökunnistakin tulivat alivuokralaisiksi, jos ei kulkuyhteyksiä ollut. Mopoautoista ei nähty edes unta.

Vuokrausta edelleen
3 kuukautta sitten
Reply to  Mamma maalta

Ei ole vieläkään ollenkaan poissuljettu, että Someron kylissä asuvalle ammattikoululaiselle joudutaan vuokraamaan asunto Salosta. Esimerkiksi Somerniemeltä tulee matkaa helposti 60 kilometriä. Mopoauto ei silloin oikein toimi.

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  Mamma maalta

Kyllä niitä oli vielä 80-luvullakin. Vaimoke asui jonkun sukulaistädin yläkerrassa, ja mummo tuli mielellään kuuntelemaan ”Tinkoo” yläkertaan.

Volkan
3 kuukautta sitten

Mikä siinä on hankalaa järjestää kunnollinen julkinen liikenne? En siis vaan kerta kaikkiaan ymmärrä.

Keksi
3 kuukautta sitten
Reply to  Volkan

Sitä voi sitten hankolainen miettiä.

Tane
3 kuukautta sitten
Reply to  Volkan

Julkisen liikenteen voi tietty aina järjestää. Mutta ei se riitä, että yksi mummo kulkee sillä aamuin illoin. Sitä kulkijaa pitäisi olla niin paljon, että siinä olisi jotain järkeä.