
Romutettavia autoja tuotiin Salon keskustan tuntumassa olevalle Metallinvälitys Lähdemaalle viime vuonna useita kymmeniä enemmän kuin aiemmin.
– Viime vuonna autoja tuotiin 350, kun edellisvuonna määrä oli alle 300, Ville Lähdemaa kuvailee.
Kasvu on ollut huimaa koko maassa. Suomen Autokierrätyksen mukaan romuautokierrätys rikkoi kaikki aiemmat ennätyksensä viime vuonna. Kasvua oli 33 prosenttia.
Autoja romutettiin viime vuonna reilusti yli 106 000 kappaletta, josta henkilöautojen osuus oli yli 97 000 kappaletta.
Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali näkee romutusinnon taustalla sekä metallin maailmanmarkkinahinnan nousun että romutuspalkkion.
Viime vuonna kolmatta kertaa käytössä ollutta romutuspalkkiota saattoi tällä kertaa hyödyntää uuden vähäpäästöisen auton hankinnan lisäksi myös sähköpyörän ja joukkoliikenteen palveluiden hankintaan.
Romutuspalkkiota on voinut saada hankittavan auton käyttövoimasta riippuen 1 000–2 000 euroa. Joukkoliikennelipun tai sähköavusteisen polkupyörän hankkimiseen palkkio oli enintään tuhat euroa.
Romutuspalkkion on nähty kannustaneen ihmisiä myös Salossa. Perniössä toimivan H. Koskinen Oy:n Heimo Koskinen sanoo, että iso osa auton romutettavaksi tuoneista kysyi romutuspalkkiota.
– Se on ehkä ollut alulle paneva voima, hän pohtii.
Koskisen mukaan Perniöön tulevien autojen määrä on aika pieni, sillä lähinnä sinne tuodaan romutettavia autoja Perniön sekä Kemiönsaaren alueilta. Näin ollen kierrätettävien autojen määräkään ei ole kasvanut suuresti.
– Mitään hirveän isoa piikkiä en havainnut viime vuonna, hän kuvailee.
Koskinen sanoo, että romutuspalkkio on ehkä kannustanut tuomaan elinkaarensa loppuun päätyneitä autoja, joista saatua romutuspalkkiota on hyödynnetty sähköpolkupyörän hankinnassa.
– Vanhojen autojen omistajat ostavat ehkä tilalle käytetyn auton, joten he ovat käyttäneet palkkion sähköpolkupyörään, hän päättelee.
Metallinvälitys Lähdemaan Ville Lähdemaa sanoo, että yllättävän moni romutettavan auton tuonut oli kiinnostunut sähköpolkupyörän hankinnasta.
Romutuspalkkio kiinnosti hänen havaintojensa mukaan asiakkaita paljon.
Toinen kannustava tekijä romuautojen tuontiin on Lähdemaan havaintojen mukaan ollut metallin maailmanmarkkinahinnan nousu.
– Meillä on muutenkin ollut vilkasta korona-aikaan, hän sanoo.
Romutettavista autoista maksettu metallin hinta tarkoitti käytännössä sitä, että keskivertohenkilöautosta sai paikalle tuotuna 100–150 euroa.
– Tänne on tuotu jonkin verran autoja myös Turun suunnalta, Lähdemaa kertoo.
Kuinka ahkerasti ihmiset hyödynsivät lopulta romutuspalkkiota, sitä ei Lähdemaa voi tietää, sillä hän vain kirjoitti asianmukaiset todistukset.
– Kirjoitamme täällä romutustodistuksen ja poistamme auton rekisteristä, hän sanoo.
Suomen Autokierrätys Oy:n Kenraali muistuttaa, että romutettavat autot kannattaa viedä virallisiin kierrätyspaikkoihin. Esimerkiksi ajoneuvoverot katkeavat lopullisesti virallisesta vastaanottopisteestä saadulla romutustodistuksella.
Salossa Suomen Autokierrätys Oy:n virallisia vastaanottopisteitä on sen nettisivujen mukaan neljä. Lähdemaan ja Koskisen vastaanottopisteet kuuluvat näihin.
Romutuspalkkion suosio yllätti viime vuonna – haku päättyi vuoden lopussa
Romutuspalkkioon varattu kahdeksan miljoonan euron määräraha innosti tuen hakuun niin paljon, että Traficom tiedotti jo viime keväänä tukirahan olleen varattu.
Eniten hakemuksia oli sähköpolkupyörän hankintaan.
Vaikka määrärahan kerrottiin olleen varattu viidessä kuukaudessa, romutuspalkkion hakuaika jatkui viime vuoden loppuun saakka.
– Keväällä kerrottu tilanne oli laskennallinen, kertoo ylijohtaja Kati Heikkinen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
Hän sanoo, että lopullinen tilanne selviää vasta myöhemmin, joten kevään jälkeen jätetyistä hakemuksista saattaa palkkion saada.
– Kaikkia hakemuksia ei ole vielä käsitelty, ja rahaa on myös vapautunut, kun osa hakemuksista on hylätty, Heikkinen selittää.
Nykyisillä bensan hinnoilla vanhoja autoja päätyy romutukseen ilmankin, että niiden tilalle ostettaisi uusia.