Britannian mukaan Venäjä etsii Venäjä-mielistä johtajaa Ukrainaan, Yhdysvallat syvästi huolissaan tiedoista

5

Britannian ulkoministeriö syyttää Venäjää siitä, että maa olisi etsimässä Kremlille mieleistä johtajaa Ukrainaan. Uutta johtajaa tarvittaisiin tilanteessa, jossa Venäjä hyökkäisi Ukrainaan ja miehittäisi maan.
Britannian mukaan Ukrainan entistä parlamentin jäsentä Jevhen Murajevia pidetään potentiaalisena Venäjän ehdokkaana. Valkoinen talo reagoi Britannian ulkoministeriön syytökseen ja sanoi olevansa ”syvästi huolissaan” tiedoista.
– Ukrainalaisilla on oikeus päättää tulevaisuudestaan ja me olemme demokraattisesti valittujen edustajien tukena Ukrainassa, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Emily Horne sanoi.
Murajev menetti paikkansa Ukrainan parlamentissa, kun hänen puolueensa ei vuoden 2019 vaaleissa ylittänyt 5 prosentin äänikynnystä. Murajev omistaa tv-kanavan, jota Ukrainan viranomaiset ovat yrittäneet sulkea, koska sen sanotaan lähettävän Venäjä-mielistä propagandaa.
Venäjä kiistää Britannian väitteet ja sanoo niitä hölynpölyksi.
– Britannian ulkoministeriön levittämä disinformaatio on jälleen yksi osoitus, että anglosaksisten maiden johtamat Nato-maat lisäävät jännitettä Ukrainassa, Venäjän ulkoministeriö tviittasi.

Myös muita nimiä nostettu esiin

Britannian ulkoministeriö nimesi neljä muutakin ukrainalaista poliitikkoa, joilla on sen mukaan yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluun. Britannia sanoo joidenkin nimetyistä olleen yhteydessä Venäjän tiedustelupalvelun upseereihin, jotka työskentelevät Venäjän hyökkäyssuunnitelmien parissa.
Britannian nimeämät muut poliitikot ovat Mykola Azarov, Serhi Arbuzov, Andri Kljujev ja Volodymyr Sivkovitsh. Azarov on Ukrainan entinen pääministeri, joka toimi virassaan Moskovaa myötäilleen entisen presidentin Viktor Janukovitshin aikana. Molemmat pakenivat Kiovasta Venäjälle 2014 Ukrainan kansannousun yhteydessä.
Sivkovitsh on entinen Ukrainan kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston varajohtaja, jolle Yhdysvallat määräsi tällä viikolla pakotteita, koska hänen on sanottu työskennelleen Venäjän tiedustelupalvelun kanssa.
Arbuzov ja Kljujev ovat Janukovitshin aikaisia entisiä varapääministereitä. Kljujev tunnetaan myös ukrainalaisena oligarkkina.
– Nämä tiedot valaisevat Venäjän toiminnan laajuutta Ukrainan horjuttamiseksi ja kertovat Kremlin ajattelusta, Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoi.
– Venäjän täytyy lopettaa disinformaatiokampanjansa ja palata diplomatian tielle, Truss lisäsi.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1485041539218870273?s=20

STT

Kuvat:

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
4 kuukautta sitten

Typerää propakandaa. Ei Venäjä voi mitään valita Ukrainan johtoon, sen tekee Ukrainan kansa. Jos Ukraina äänestää Venäjä mielisen on se kansan tahto, eikä nykyisen kapean aivopestyn porukan. Eihän Ukrainan vaaleissa ole kaikki saaneet enään äänestääkkään. Varmasti ensi vaaleissakin rajataan ketä saa äänestää.
Ei se ole ensimmäinen kerta kun Isosta-Britanniasta tulee typerää propakandaa.

Jarmo Tykkynen
4 kuukautta sitten

Niin että tiedät Pertti enemmän kuin Britannian ulkoministeriö, jolla on käytössä kenties tiedustelupalvelun saamaa dataa. Hienoa, että noin tehokas tiedustelu toimii ihan jossain Salon korvessa, päihittää mennen tullen maailman tiedustelupalvelut.

Kannattaisi ottaa yhteyttä vaikka CIA:han, voisit saada hyvät rahat tiedoillasi. Yksi salolainen vastaa tuhatta vakoilijaa, vai kuinka se meni?

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  Jarmo Tykkynen

Se tieto on pelkästään valheellista propagandaa. Se ei ole faktista tietoa. Kysymys: miten joku maa rauhanomaisessa tilassa voi nostaa maan johtoon jonkun henkilön, joka ajaa vieraan vallan politiikkaa?

Asiahan on täysin absurdi. CIA toimii Yhdysvaltain etujen mukaan, valehtelee tarvittaessa. Ei korvessa oleminen ihmisestä tyhmää tee.

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Nämä Pertin jutut ovat koomisia, ”joku maa rauhanomaisessa tilassa voi nostaa…”. Siis Venäjä on vallannut itsenäiseltä valtiolta Krimin ja sotii Itä-Ukrainassa itsenäisen valtion alueella siviilikoneen alasampumisen lomassa, on keskittänyt muutamia kymmeniätuhansia sotilaita rajalle ja esittää uhkavaatimuksia koko vapaalle maailmalle!

Ai niin, Pertin mukaan USA on syyllinen.

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Näyttää siltä, ettei Ukrainassa saa enää äänestää vakauksensa mukaan. Mitenköhän sen asian länsi toteuttaa? Pyytää varmaan YK:ta sanomaan, mitä kuuluu äänestää. Onhan YK jo saanut maksun etukäteen Iranilta varastetuista rahoista. Etelä-Korea maksoi Iranin rahoilla Yhdysvaltojen luvalla Iranin maksun YK:lle ilman Iranin lupaa.

Kyllä on ikävää porukkaa. Rikkovat kaikkia kansallisia ja kansaivälisiä lakeja.

Hyväksyttekö toiminnan?