FC Halikon ja Wilppaan uusi Junnuliiga aikoo madaltaa futiskynnystä – Salossa on nyt kaksi kesäistä nappulaliigaa

0
Prisma-liiga on ollut totutusti Salon suosituin

Salossa alkaa toukokuun alussa uusi lasten jalkapallosarja, kun FC Halikko ja Wilpas perustivat oman Junnuliigan.

FC Halikon puheenjohtajan Jussi Litjan mukaan idea uuden sarjan järjestämisestä lähti kahdesta asiasta: 8 vastaan 8 -tapahtumien puutteesta sekä lasten liikkumisen vähentymisestä.

– Seurana olemme huolissamme matalan kynnyksen toiminnasta. Ja kyllähän jokaisen suomalaisen aikuisen pitäisi olla huolissaan Move-mittauksen tuloksista, Litja kertoo.

Uusi Junnuliiga on suunnattu Salon ja ympäryskuntien seuroille. Sarjat on tehty Palloliiton tasomäärityksen mukaisesti ja pelejä on joka toinen torstai Halikon asemalla ja Salon Urheilupuistossa. Kilpasarjoja ei ole.

– Halusimme tehdä harrastamisen helpoksi ja saada mahdollisimman tasaisia pelejä kaikille. Tiedän hyvin, että 0–15-rökäletappiot vievät helposti lasten innon futikseen, Litja muistuttaa.

Junnuliiga on myös edullinen: nuorempien ikäluokkien 5 vastaan 5 -sarja maksaa 120 euroa per joukkue ja vähän vanhempien ikäluokkien 8 vastaan 8 -sarja 150 euroa per joukkue.

– Halusimme pitää osallistumismaksun alhaisena. Emme tavoittele voittoa, katamme vain kustannukset, Litja kertoo.

– Aiomme myös satsata vahvasti pelinohjaajien koulutukseen. Junnuliiga tulee työllistämään nuoria pelinohjaajia.

Litja kertoo, että kiinnostusta on kartoitettu jo Salon lähikunnista ja sitä on löytynyt muun muassa Piikkiöstä ja Tammisaaresta. Litja arvioi, että Junnuliigan 54 joukkueesta noin 15 on järjestävän seurojen joukkueita.

Onko Junnuliiga ensimmäinen askel FC Halikon ja Wilppaan syvemmälle yhteistyölle?

– Ei sitä voi pois sulkea. Hienosti on ainakin tähän asti mennyt, mutta mistään muusta yhteistyöstä ei ole keskusteltu, Litja kertoo.

Salossa on ollut perinteisesti yksi suuri nappulaliiga, Salon Palloilijoiden Prisma-liiga, jonka suosio on korona-aikana romahtanut. Viime vuonna Prisma-liigassa oli noin 330 pelaajaa.

Litja ei näe uutta Junnuliigaa vastavetona tai edes kilpailijana Prisma-liigalle.

– Junnuliigassa on täysin eri konsepti kuin Prisma-liigassa, joka on kortteliliiga. Uskon, että tilaa löytyy molemmille.

SalPan valmennuspäällikkö Ilkka Virtaselle FC Halikon ja Wilppaan perustama Junnuliiga tuli yllätyksenä.

– En ollut tietoinen asiasta.

Virtasen mukaan uusi Junnuliiga saattaa vaikuttaa myös SalPan Prisma-liigaan.

– Voihan siinä taustalla olla kilpailuasetelman luomista, mutta itselläni on täysi luotto meidän omaan tekemiseen. Olemme muokanneet Prisma-liigaa palautteiden ja perheiden toiveiden mukaan, jotta osallistumisen kynnys olisi mahdollisimman matala.

– Ja onhan näiden kahden liigan kulma erilainen: Prisma-liigaan voi osallistua, vaikka ei pelaisi seurassa, hän muistuttaa.

Eikä Virtanen ole täysin varma siitäkään, että Saloon mahtuisi kahta nappulaliigaa samaan aikaan.

– Pelkona on, että kärsijänä tässä on lapset, jos kummallekaan liigalle ei riitä pelaajia. Parhaimmillaan taas nämä liigat täydentävät toisiaan. Aika näyttää.