Haista tulikin Leijona – Pekingin olympiajoukkueesta löytyy jääkiekkoilija, joka pelasi ensimmäisen aikuisten ottelunsa Salon Kiekkohaissa

0
Niklas Friman pelaa toista kauttaan KHL-seura Jokereissa.

Nykyisen Salon alueella on syntynyt 17 olympiaurheilijaa. Tuoreimmat heistä ovat yleisurheilija Wilma Murto ja Pekingissä hiihtävä Lauri Vuorinen sekä Vancouverissa 12 vuotta sitten jääkiekon olympiapronssia voittanut Nina Tikkinen.

Suomen olympiahistoriasta löytyy myös joukkueurheilijoita, jotka ovat edustaneet aikuisuransa aikana salolaista seuraa.

15-vuotiaana Salosta Turkuun ja SalPasta TPS:ään siirtynyt Ilkka Mesikämmen edusti Suomea 1964 Innsbruckin olympialaisissa. Salo HT:ssa pelannut Annina Rajahuhta pelasi kolmet olympialaiset ja voitti pronssia Vancouverissa 2010 ja Pyeongchangissa 2018.

Niin hullulta kun se kuulostaakin, niin Pekingin olympialaisiin nimetyssä Suomen miesten maajoukkueesta löytyy pelaaja, joka pelasi ensimmäiset aikuisten ottelunsa Salossa.

Jani Nurmen muistivihosta löytyi Kiekkohaiden historien ensimmäisen Suomi-sarja-ottelun HC Satakunta-Kiekkohait kentälliset.

Jani Nurmen vanhasta muistivihosta löytyy sivu, joka on päivätty 24. syyskuuta 2011. Sivuun on piirretty kentälliset Salon Kiekkohaiden historian ensimmäiseen Suomi-sarjaotteluun.

Kakkosketju on muodossa Pete–Pena–Virre eli Petri VuoriPentti NöyränenVelimatti Virtanen. Ketjun puolustajat ovat Topi–Niklas eli Topi Vasara ja Niklas Friman.

Bingo!

Kyseessä on tosiaan sama Niklas Friman, joka pelaa nykyään Jokereissa ja valittiin viime viikolla Leijonien Pekingin joukkueeseen.

Tuolloin TPS:n A-junioreissa lainalla ollut Friman pelasi kaudella 2011–2012 kolme ottelua Kiekkohaissa. Kiekkohaiden silloinen päävalmentaja Jani Nurmi muistaa Frimanin hyvin.

– Friman ei jäänyt mieleen minkään erikoisosaamisen vuoksi, mutta hänellä oli jo silloin peruspaketti hyvin kasassa. Hän liikkui hyvin ja oli yksi parhaista luistelijoistamme.

Varttakin riitti (189 cm), vaikka voimaa ja kovuutta ei vielä siinä vaiheessa ollutkaan.
Frimanin debyytti Kiekkohaiden paidassa oli väkevä: hän syötti Petri Vuoren voittomaalin, kun Kiekkohait haki 1–3-vierasvoiton. Seuraavassa ottelussa KooVeetä vastaan Friman–Vasara-pari oli jo Kiekkohaiden paras.

– Heidän kiekollinen varmuutensa oli parasta puolustuspelissämme, Nurmi kehui Salon Seudun Sanomille lokakuussa 2011.

Reilut 10 vuotta myöhemmin Nurmi myöntää, ettei tuolloin nähnyt Frimanissa tulevaa olympiakiekkoilijaa.

– En todellakaan nähnyt, Nurmi naurahtaa.

– Itse asiassa siinä meni muutama vuosi, etten kiinnittänyt häneen huomiota. Jossain vaiheessa huomasin, että siellähän se Friman luutii HPK:n puolustuksessa oikeinkin hyvin.

Friman onkin kulkenut pitkän matkan Kiekkohaiden lainapelaajasta Leijonien olympiajoukkueeseen. TuTo-kasvatti debytoi TPS:n liigajoukkueessa pian Kiekkohait-komennuksen jälkeen, mutta todellinen läpimurto tuli vasta HPK:ssa kaudella 2018–2019. Tuo kausi päättyi Suomen mestaruuteen. Friman oli yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

Friman siirtyi kesällä 2020 HPK:sta Jokereihin ja hän on jatkanut KHL-kaukaloissa siitä mihin Kiekkohaissa, TPS:ssä ja HPK:ssä jäi: peruspuolustamista ilman suurempaa säihkettä.

Samalla Friman on elävä todiste siitä, että vielä 18-vuotiaana voi pelata Suomi-sarjaa ja nousta siitä huolimatta maan kiekkoeliittiin. Ja onhan peruspuolustajan urakaari yleensäkin erilainen kuin huippuhyökkääjällä.

– Pitkäjänteisellä työllä kaikki on tosiaan mahdollista. Moni 18-vuotias kolkuttelee jo miesten maajoukkueen tai jopa NHL:n portteja. Se on paljon sattumastakin kiinni, Nurmi pohtii.

Vaikutusta on myös lähipiirillä: Niklas Frimanin isä KariPekka Friman pelasi yli 500 ottelua liigassa, eikä tehnyt koskaan yli 15 tehopistettä kaudessa.

Eli luotettavan peruspakin malli löytyi läheltä, vaikka isä olikin 14 senttiä poikaansa lyhyempi.

Friman on myös hyvä esimerkki siitä, että salolaisseuroissa voi nähdä tulevia maajoukkuepelaajia, vaikka juuri sillä hetkellä se tuntuisikin huonolta vitsiltä.

Esimerkiksi kesällä 2017 SalPan riveissä jalkapallon Kakkosta pelasi kolmen ottelun ajan Onni Valakari, joka oli neljä vuotta myöhemmin Huuhkajien EM-joukkueessa. Kesällä 2019 taas SalPan keskikentällä taituroi Iiro Vanha, joka pelaa parhaillaan futsalin EM-kisoissa.

Mutta kuka on seuraava Friman, Valakari tai Vanha?

Niklas Friman

Syntynyt: 30.8. 1993 Raumalla
Pituus/paino: 189 cm/88 kg
Kasvattajaseura: TuTo
Pelipaikka: puolustaja.
Kätisyys: left
Ensimmäinen ottelu aikuisten sarjassa: 24.9. 2011 HC Satakunta–Kiekkohait (Suomi-sarjaa)
Kiekkohaissa: 3 ottelua, tehot 0+2.
Liigadebyytti: 26.11. 2011 Kärpät–TPS
Ura liigassa: 2011–2016 TPS, 2016–2017 JYP ja HPK, 2017–2020 HPK.
Voitti Suomen mestaruuden HPK:ssa 2018–2019
Siirtyi kaudeksi 2020–2021 KHL-seura Jokereihin.
Ensimmäinen A-maaottelu: 13.12. 2018 Suomi–Tshekki
Pekingin olympialaiset ovat Frimanin uran ensimmäiset aikuisten arvokisat.