Kommentti: Hiustenhalkomista lillukanvarsista

0
Nastassia Kinnusen olympiamatkan tilanne selviää maanantain, kun loppuosa Suomen kisajoukkueesta julkistetaan. (kuva: Lehtikuva/AFP/Marco Bertorello)

Maanantaina pahoitetaan mieliä.

Ampumahiihtoväki kokee joko pettymyksen tai ilon hetken. Asia riippuu siitä, valitaanko olympialaisten miesten ja naisten viestiin joukkue.

Jos Olympiakomitea armahtaa ja lähettää kisoihin laajan suomalaisedutuksen, täyttyvät keskustelupalstat kisaturismista. Siis siitä kritiikistä, että miksi ihmeessä tiettyjä urheilijoita lähetetään kuluttamaan niitä veronmaksajien rahoja. Kuluttavat he niitä sitten oikeasti tai eivät.

Päättyneenä pitkänä viikonloppuna vetoomuksen viestijoukkueista tekivät Ylen kommentaattori Ville Kotikumpu ja maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen. Kotikumpu alusti vaatimuksen naisten kisassa ja sai seliteltyä erittäin ontuvat perusteet miesten viestijoukkueellekin sunnuntain kilpailun jälkeen.

Minun on pakko puoltaa kisaturismiväitettä. Pohjalla on Olympiakomitean kriteeri realistisesta mahdollisuudesta sijoittua joukkuekilpailussa kahdeksan parhaan kastiin.

– Kun viestijoukkueella on olympiavalinnoissa kriteerinä mahdollisuus sijoittua kahdeksan joukkoon, mitä muuta yhdeksäs sija ennakoi, kysyi Kähkönen lauantaina naisten viestin jälkeen STT:n jutussa.

Miesten viestijoukkueen sijoitukset ovat olleet tällä kaudella maailmancupin kilpailuissa 13, 17, 11 ja 11. Sunnuntaina Anterselvassa Ruotsi oli liikkeellä täysin kakkosjoukkueellaan ja jäi Suomen taakse. Suomen ero kahdeksanteen sijaan oli jo nyt hurja, lähes puolitoista minuuttia.

Joukkueen kokoonpanon muodostaisivat todennäköisesti Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo, Heikki Laitinen ja Tero Seppälä. Harjulan sijoitukset tämän kauden henkilökohtaisisissa maailmancupin osakilpailuissa: 47, 48, 88, 88, 54, 106, 96, 40. Laitisen sijoitukset: 98, 89, 80, 95, 73, 80.

Kun Hiidensalo on maailmancupin kokonaiskilpailussa 38:s, ei nyt puhuta siitä, että kaksi Harjulan ja Laitisen tasoista urheilijaa veisivät viestimahdollisuuden kahdelta supertähdeltä.

Pikemminkin päinvastoin: Seppälälle kasautuisi olympialaisissa kuusi starttia, jos hänen olisi pakko lähteä myös miesten viestiin. Vaikka kisaohjelma onkin varsin väljä, pitäisi nämä kaikki startit tehdä alle kahdessa viikossa. Viestin väliin jättäminen olisi juuri sopiva huilipäivä viimeistä yhteislähtökisaa ajatellen.

Naisten viestisijoitukset ovat olleet 15, 11, 11 ja 9. Toistoa miesten puolelta: lauantaina Anterselvassa Ruotsi oli mukana lähes täysin kakkosjoukkueellaan ja jäi Suomen taakse. Suomalaisten realistinen sijoitus oli siis kymmenes, ja ero kahdeksanteen paikkaan on aiemmissa viesteissä ollut useita kymmeniä sekunteja.

Vastaus siis Jonne Kähköselle: kauden kisat ennakoivat aika paljonkin muuta kuin realistista mahdollisuutta sijoittua kahdeksan joukkoon.

Olympiaviestissä mentäisiin oletettavasti kokoonpanolla Mari Eder, Erika Jänkä, Nastassia Kinnunen, Erika Jänkä. Tässä pätee täsmälleen sama virsi kuin miesten puolella. Kinnusen henkilökohtaiset sijoitukset tällä kaudella: 101, 84, 80, 43, 53, 63, 52, 50, 61, 18. Jänkä: 100, 75, 70, 60, 55, 70, 78, 62, 81, 84, 89, 100, 75, 72.

Eder saisi huilipäivän yhteislähtöä varten, ja Minkkinen on henkilökohtaisesti suunnilleen samalla tasolla Hiidensalon kanssa.

Harjulan ja Kinnusen edustuspaikat olisivat perusteltuja sikäli, että he olisivat samalla varaurheilijoita sekaviestiin. Jänkän ja Laitisen roolina olisi lähinnä välttää Suomen talviolympiahistorian heikoin loppusijoitus. Ampumahiihtäjä Venla Lehtonen oli 79:s Pyongchangissa vuonna 2018.

Loppujen lopuksihan kyseessä on kuvainnollisesti ilmaistuna hiustenhalkominen lillukanvarsista. Siis siitä, että lähetetäänkö kisoihin ryhmät, jotka häviävät mitalijoukkueille useita minuutteja.