Jalat ja nenä ahkerassa käytössä – Liekki löysi lenkillä hirven makuupaikan

0
Talvella lenkin varrella voi leikkiä lumipalloilla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Sanomat seuraa australianterrieri Liekin kasvamista sarjassaan Pentuvuosi. Sarjan osassa 40 kuljetaan hidastettua kävelyä jäisillä kaduilla ja rämmitään reippaina umpihangessa.

Yksivuotias Liekki on jo kauan tehnyt normimittaisia lenkkejä. Päivän pitkä lenkki kestää tunnin–pari, elleivät säihin liittyvät poikkeusolot lyhennä sitä. Poikkeussäitä on onneksi harvoin. Toissa viikon perjantai oli pahin tänä vuonna. Petollinen liukkaus pakotti varomaan joka askelta, kun lähdimme työpäivän jälkeen ulos.

Koirat ihmettelivät hitauttani, koska nelivedolla liikkuville keli ei tehnyt tiukkaa. Hienosti ne sopeutuivat mateluuni ja Liekkikin ymmärsi melko nopeasti, ettei mikään tempoilu lisää vauhtia. Näin se oppi kulkemaan hihnassa ”hidastettua kävelyä”, kun onneton parin kilometrin kierros vei liki tunnin.

Naapurin laivakoirien omistaja Miku usutti ottamaan iltalenkille hänen rollaattorinsa. Se olikin huimaa kyytiä, mutta ilman pelkoa kaatumisesta! Koirat ihmettelivät kulkupeliä vain hetken. Menomatkalla ne kulkivat siististi vasemmalla. Samaa reittiä takaisin tullessa Viuhka ymmärsi pysyä oikealla tien laitaa haistellen, mutta Liekki seilasi muutaman kerran edes takaisin ja pyrki palaamaan pientareelta vasemmalle puolelleni, jossa koirat pääsääntöisesti kulkevat.

Viikonlopun päivinä oli pakko ajaa autolla metsän laitaan päästäkseen kunnon lenkeille. Hangessa tarpoessa ei ollut pelkoa liukastumisesta.

Kaikenlaisia jälkiä haistellessaan koira toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä.. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Metsälenkit ovat koirille tärkeää vaihtelua. Vaihtelevassa maastossa ne pääsevät käyttämään lihaksistoaan monipuolisemmin kuin tasamaata talsiessa, ja saavat haistella erilaista hajumaailmaa kuin keskustassa. Hirven makuupaikan löytyminen oli Liekin ja Viuhkan mielestä erityisen innostavaa.

Sunnuntaina onnistuimme myös eksymään. Tuttujen polunpohjien löytäminen vaati lumisessa metsässä suunnistaessa tavallista enemmän ponnisteluja; jalkojen nostelua meiltä ihmisiltä ja koirilta hyppimistä ja pomppimista. Hyvää kuntoilua kaikille.

Pyrin tekemään useampia kertoja viikossa pitkät lenkit sellaisilla reiteillä, joissa koirat voivat kulkea vapaina ainakin osan matkasta. Fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin takia niiden täytyy päästä irti hihnasta ottamaan kunnon spurtteja ja seuraamaan vapaasti kiinnostavia hajuja.

Lenkeillä koirille yhtä tärkeää kuin liikunta on mahdollisuus syventyä hajuihin. Haistellessaan ne toteuttavat lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan. Koira tekee haistellen havaintoja ja käyttää nenäänsä kaiken uuden tutkimiseen.

Monet koirat viettävät päivittäin useita tunteja toimettomina omistajien ollessa töissä. Koiran hankintaa suunnittelevan täytyy tiedostaa, että mikään parinkymmenen minuutin ulkoilu ei silloin tyydytä niiden tarpeita. Liian vähäinen liikunta johtaa helposti terveys ja käytösongelmiin.

Koiraa ei pidä hankkia, jos on päivät töissä ja illat täyttyvät harrastuksista, joihin lemmikkiä ei voi ottaa mukaan. Pentuaika on erityisen tärkeää, koska koira ei kasva itsekseen mallikelpoiseksi perheenjäseneksi. Myös aikuinen tarvitsee seuraa ja toimintaa.

Pentuvuosi-sarjassa seurataan Salon Seudun Sanomien toimittajan koiranpennun kasvamista.

Koiran täytyy saada liikkua lenkeillä myös vapaana. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo