Junioriurheilijoiden loukkaantumisten taustalla piilee usein sama syy, arvioi Vuoden veli Janne Harju

0
Valmentaja Janne Harjun kalenterissa on viikossa noin 15 harjoitukset. Päälle tulevat pelireissut, joten aivan jokaisiin treeneihin hän ei välttämättä pääse mukaan.

Selän rasitusvammoja, olkapääongelmia, polvien ristisiteiden repeämiä.

Moni junioriurheilija kärsii vammoista, jotka rassaavat kehoa ja mieltä. Harjoittelu ontuu, eikä kilpailemaan pääse.

Tilanne on tuttu lentopallovalmentaja Janne Harjulle. Hän valmentaa Salossa LP Viestin naisten liigajoukkuetta sekä seuran Akatemia-joukkuetta. Loukkaantumisia tapahtuu myös lentopallossa, mutta Harju tietää ongelmien lisääntyneen muissakin lajeissa.

– Hyvin usein kun puhumme eri lajien valmentajien kanssa, vaivojen lisääntyminen tulee esiin. Voi olla esimerkiksi sellainen tilanne, että yhdessä juniorijääkiekkojoukkueessa viidellä on selkäongelmia.

Osa vammoista syntyy tapaturmaisesti, kun urheilija kaatuu esimerkiksi kontaktin jälkeen. Tällaisia vammoja on vaikeampi ennaltaehkäistä, mutta Harjun arvion mukaan moni vamma olisi myös vältettävissä. Reseptiksi hän tarjoaa myöhäisempää lajivalintaa.

– Monilajisuutta kaipaisi enemmän. Lajivalinta tehdään nykyään pikkaisen liian aikaisin. Vaivoja tulee sen takia, ettei kehoa ole kuormitettu riittävän monipuolisesti. Jos kroppaa harjoittaa monipuolisesti, pystyy myös tekemään vaativampia juttuja ja harjoittelemaan määrällisesti enemmän.

Kaksikymmentä vuotta valmennustyötä tehnyt Janne Harju on ollut kehittämässä salolaista lentopalloa vuodesta 2016 lähtien.

Hän tuli tuolloin LP Viestin kakkosvalmentajaksi ja oli mukana käynnistämässä LP Viestin akatemiatoimintaa vuonna 2018. Akatemiassa keskiössä ovat nuoret yläkoulu- ja lukioikäiset urheilijat.

– He ovat vielä niin alussa tavoitteellisessa harjoittelussa, että siinä työssä pääsee näkemään kehitystä ja kasvua.

Nuorten kanssa tehty työ sai torstaina tunnustusta, kun Uskelan Rotaryklubi palkitsi Harjun Vuoden veli -tittelillä. Salolaisyhdistys on valinnut Vuoden veljen tai Vuoden siskon vuodesta 1997 alkaen. Perusteluissa todetaan Harjun toimivan ”intohimoisesti, tunteja laskematta ja monipuolisesti nuorten lentopalloilijoiden hyväksi”.

– On kiva, että liikunnan parissa tehty nuorisotyö saa huomiota. On tärkeää, että saadaan pidettyä nuoret liikunnan parissa.

Harju saa työstään palkkaa, ja hän haluaakin kääntää katsetta myös oman työn ohella junioreita valmentaviin.

– Ensin omia töitä kahdeksasta neljään ja sitten vetämään iltatreenejä. Junioriurheilu ei pyörisi ilman vapaaehtoisia.

Janne Harju ehti urheilla itsekin tosissaan ennen siirtymistä valmentajaksi.

Pohjanmaan pojan lajit olivat pesäpallo ja lentopallo, mutta 16-vuotiaana pesäpallo sai jäädä.

Lajivalinnassa painoi kaveriporukan ja oman urheilijaprofiilin ohella se, että Harju koki pesäpallon olevan liian ”Suomi-laji”. Hän haaveili kansainvälisistä pelikentistä ja näki lentopallossa enemmän mahdollisuuksia.

Pelipaikka Nurmon ykkössarjajoukkueessa ei kuitenkaan johtanut sen pidemmälle.

– En päässyt niin huipulle kuin olisin halunnut, hän sanoo.

Valmennustyön kautta unelma kansainvälisyydestä on toteutunut: seuraava reissu on tiedossa ensi viikolla, kun LP Viesti matkustaa Turkkiin pelaamaan Mestarien liigaa.

Vuoden veli: Janne Harju

  • 44-vuotias lentopallovalmentaja, joka toimii LP Viestin kakkosvalmentajana ja LP Viestin Akatemian päävalmentajana. Toimii myös Olympiakomitean yläkoululeirityksen vastuuvalmentajana Kisakallion urheiluopistolla.
  • Asuu Kaarinassa. Perheessä puoliso ja 6-vuotias poika.
  • Valittiin torstaina Uskelan Rotaryklubin toimesta Vuoden veljeksi. Tunnustus on jaettu vuodesta 1997 alkaen ja sen voi saada henkilö, joka on toiminut ansiokkaasti nuorison hyväksi. Valinnan teki tänä vuonna klubin tuleva presidentti Matti Sirva.