Kaukolämpöön liittyjien määrä moninkertaistui Salossa viime vuonna

0
Lounavoiman jätevoimala Korvenmäessä on osaltaan lisännyt kaukolämmön suosiota. Sen ansiosta kaukolämmön hintaa on laskettu kahdesti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Kaukolämpö Oy:n verkostoon liityttiin viime vuonna poikkeuksellisella innolla.

Kaukolämpöön liittyi viime vuoden aikana 51 kiinteistöä, kun liittyjien määrä on aiemmin ollut 5–10 vuotta kohti.

– Edellisen kerran näin vilkasta on ollut vuoden 2007 tienoilla, jolloin Salon ja Halikon verkostot yhdistyivät. Silloin Halikossa laajennettiin paljon kaukolämpöä, kaukolämpöpäällikkö Jarkko Niemi kertoo.

Viiteenkymmeneen kiinteistöön mahtuu erilaisia liittyjiä kerrostaloista rivitaloihin ja yksittäisiin omakotitaloihin. Perniössä verkostoon liitetään lähiaikoina myös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n uusi maalaamo.

– Verkostoa on laajennettu muun muassa Halikon Etu-Pappilassa. Siellä järjestettiin kysely kiinnostuksesta liittyä kaukolämpöön, ja halukkuudesta ilmoitti rivitaloyhtiö ja useita omakotitaloja, Jarkko Niemi kertoo.

Kysyntä on jatkunut vilkkaana myös vuodenvaihteen jälkeen.

–  Tänä vuonna on tiedossa lisää liittyjiä. Noin 15 kiinteistöä on jo ilmoittanut ottavansa kaukolämmön.

Kiinnostusta kaukolämpöä kohtaan selittää käytännössä kolme asiaa.

Eniten vaikuttanee valtion 4 000 euron avustus kiinteistön omistajille, jotka vaihtavat öljylämmityksensä kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun.

Avustus kattaa tällä hetkellä kaukolämpöön liittyjän kuluista 30–40 prosenttia. Porkkana on niin houkutteleva, että hakemuksia on haettu vilkkaasti ympäri maata.

Hakemuksia käsittelevä Pirkanmaan ely-keskus kertoi joulun alla, että se on saanut yli 18 000 hakemusta. Myönteisiä päätöksiä on tehty yli 9 300 ja kielteisiä 850.

Avustusrahaa on sidottu myönteisillä päätöksillä noin 37 miljoonaa euroa. Hakujono on pitkä, ja joulun alla käsiteltiin viime helmikuussa tulleita hakemuksia.

– Avustuspäätös haetaan etukäteen. Sitten tehdään työt ja maksetaan kulut. Kun homma on valmis, kiinteistön omistaja voi hakea avustusta toteutuneen laskun mukaan, Jarkko Niemi kertoo.

Kaksi muuta pääsyytä liittyvät kaukolämmön hintaan. Öljyn hinta on ollut viime aikoina kovassa nousussa, eikä käännettä ole nähtävissä.

Vastaavasti kaukolämmön hintaa on laskettu Salossa kahdesti puolentoista vuoden sisällä. Keväällä hintaa saatetaan laskea vielä kolmannen kerran.

Hinnan laskua selittää viime keväänä käynnistynyt Lounavoiman jätevoimala Salon Korvenmäessä.

Jätevoimala tuottaa 90 prosenttia Salon kaukolämmöstä. Salon kaukolämpö Oy:n ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n omistama yhtiö toimii mankala-periaatteella, eli se on voittoa tuottamaton.