Keskusta palasi Somerolla tuttuihin kannatuslukuihin – kunnallisvaaleista eniten takapakkia otti kokoomus

0
Jani Kurvinen jännitti kevään 2019 eduskuntavaaleissa tulosta lastensa Lauran (sylissä), Jaakon, Aimon ja Nooran sekä vaimonsa Meiran kanssa myöhäiseen iltaan. Tuloksena oli varapaikka. Aluevaaleissa Kurvisen läpimeno varmistui jo alkuillasta. Kuva: SSS-arkisto/Päivi Malin

Somerolla keskusta palasi aluevaaleissa tuttuihin kannatuslukuihin kuntavaalien ison tappion jälkeen. Puolue sai 41,3 prosenttia annetuista äänistä. Viime kesän kuntavaaleissa keskustan kannatus laski alle 34 prosentin, mikä tiesi puolueelle historiallisen huonoa tulosta.

Keskusta sai Somerolla 1487 ääntä. Se on 59 ääntä enemmän kuin kuntavaaleissa, vaikka vaaliuurnilla käyneitä oli nyt selvästi vähemmän. Someron Keskustan puheenjohtaja Jaana Kyyrä on todella tyytyväinen puolueen tulokseen.

– Erityisen tyytyväisiä olemme siitä, että Jani Kurvinen pääsi aluevaltuustoon saaden hienot 1 017 ääntä. On mahdollista, että Kurvinen sai ääniä niiltäkin, jotka eivät normaalisti keskustaa äänestä.

Keskustalla oli Somerolla viisi ehdokasta, kun kokoomus, SDP ja perussuomalaiset tavoittelivat aluevaltuustopaikkaa yhdellä ehdokkaalla.

– Myös meidän muut ehdokkaamme saivat mukavasti ääniä, vaikka ääniä keskitettiinkin Kurviselle. Someron ulkopuolelle ei keskustan täällä saamia ääniä juuri mennyt, Kyyrä toteaa.

Keskustan kannatus oli aluevaaleissa samaa luokkaa kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, joissa Kurvinen oli niin ikään ehdolla. Keskusta sai tuolloin Somerolla 40,1 prosenttia annetuista äänistä.

Keskustan takana tulevista suurista ryhmistä SDP onnistui pitämään parhaiten asemansa edellisiin vaaleihin nähden. Se sai 590 ääntä eli 16,4 prosenttia somerolaisten äänistä, kun kuntavaaleissa sen kannatus oli 17,8 prosenttia. Riitta Lehtinen sai 525 ääntä, jolla hän ylsi demarien kolmanneksi varavaltuutetuksi.

– Olemme erittäin tyytyväisiä. Voi sanoa, että olemme Somerolla toinen vaalien voittaja. Lehtisen äänimäärä oli todella positiivinen yllätys, Someron Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Taina Ruuhilehto sanoo.

Lehtinen sai Somerolta 494 ääntä. Muualle valui demarien potista 96 ääntä.

– Äänestäjämme olivat hyvin uskollisia omalle ehdokkaalle, Ruuhilehto toteaa.

Eniten asemiaan kunnallisvaaleihin nähden menetti kokoomus. Se jäi 14,4 prosentin kannatuksellaan myös perussuomalaisten taakse. Kuntavaaleissa kokoomuksen kannatus oli 21,1 prosenttia, jolla se sai lähes 900 ääntä. Nyt tuli yli 370 ääntä vähemmän.

Someron Kokoomuksen puheenjohtaja Totti Nuoritalo kertoo puolueen hakeneen tosissaan yhdellä ehdokkaalla paikkaa aluevaltuustoon.

– Näin ei käynyt, mutta nimekkäiden poliitikkojen seurassa Juha Wiskarin 427 ääntä oli hyvä suoritus.

Nuoritalo ei ole huolissaan aluevaalien tuloksesta.

– En näe tätä katastrofina, sillä aluevaalit jäivät koronan varjoon ja ihmiset lähtivät laiskasti äänestämään. Luotan siihen, että kokoomus pärjää taas tulevissa vaaleissa.

Perussuomalaiset otti takkiin niin kuntavaaleista kuin eduskuntavaaleista. Kuntavaalien 19 prosentin kannatus laski nyt 15,4 prosenttiin. Kuntavaalien yli 800 äänestä katosi lähes 250.

Someron Perussuomalaisten puheenjohtaja Matias Mäkinen ei ole pettynyt tai huolissaan.

– Perussuomalaisten kannatus on vankalla pohjalla, mutta puolet kannattajista taisi jättää äänestämättä.

Perussuomalaisten tavoite oli saada oma ehdokas läpi, mutta Janne Nurmi jäi 221 äänellä kauaksi paikasta. Perussuomalaisten äänistä iso osa valui myös naapurikaupunkiin, sillä Someron K-marketin salolainen kauppias Mikko Lundén imuroi Somerolta 266 ääntä.

– Tämän ymmärtää, sillä Lundén on hyvin suosittu ja tunnettu, Mäkinen sanoo.

Eniten ääniä somerolaisista ehdokkaista Kurvisen jälkeen sai Valta kuuluu kansalle -puolueen Yazka Jani. Janin 635 äänestä valtaosa tuli Turusta.

58-vuotias yrittäjä ja toimittaja muutti Somerolle Helsingistä vuonna 2020. Jani toimi 1995–1996 muun muassa MTV:n keskusteluohjelman Amatsonian yhtenä juontajana (Yazka Love).