Kirjaston kautta keittiöön – Säde Vainio-Stén syö silmillään kaikki Salon kirjaston keittokirjat

0
- En ole ruuanlaittaja, mutta olen fiilistelijä. Ihailen kauniita kuvia ja katson, mikä juju kirjoissa on, kirjastonjohtaja Säde Vainio-Stén sanoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Vaski-kirjastojen tämän viikon varatuin keittokirja on Kape ja Jaska – Mestarin otteessa, miten ruokaa oikeasti kokataan?

Tunnetun kokin, Kari Aihisen, ja näyttelijä-juontaja Jaakko Saariluoman kirjasta oli alkuviikosta 72 varausta. Määrä on vaatimaton verrattuna siihen, että Vaskin varatuinta kirjaa, Lucinda Rileyn Oliivipuuta, jonotti yli 800 lainaajaa. Toisaalta Aihisen ja Saariluoman hengentuotteen varausten määrä kertoo, että keittokirjat kiinnostavat.

– Keittokirjoja on harvoin Vaski-kirjojen varatuimpien joukossa, mutta aihealueesta ilmestyy paljon kirjoja, eikä niiden lainaaminen ole romahtanut, kirjastonjohtaja Säde Vainio-Stén Salon pääkirjastosta sanoo.

Lainatuimmat keittokirjat ovat aina uutuuksia, mutta niitä yhdistää moni muukin seikka.

Kasvisaiheiset keittokirjat ovat tämän ajan bestsellereitä. Luonnosta lautaselle, parhaat villikasvireseptit ilmestyi vuonna 2017. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Tekijä on tunnettu kokki tai muu julkisuuden henkilö, kirja käsittelee tavalla tai toisella kasvisruokaa ja kirja on visuaalisesti viimeisen päälle, hän luettelee lainausvaltteja.

Salon kirjastoon hankitaan miltei kaikki vuosittain ilmestyvät keittokirjat tai ruoka-aihetta käsittelevät kirjat. Viime vuonna niitä oli runsaat sata. Hankkimatta jäävät lähinnä itsekustanteet ja satunnaiset kirjat, joiden ei arvella kiinnostavan lukijoita.

Kutakin kirjaa hankitaan Saloon yksi kappale, mutta Vaski-kirjastojen valikoimassa samaa kirjaa on useita kappaleita.

Saloon hankittavat kirjat ovat pääsääntöisesti suomenkielisiä.

– Esimerkiksi Turussa on suuri valikoima ruotsin- ja englanninkielisiä keittokirjoja. Vaski-kirjastojen yhteistyöllä saamme kirjat Saloon.

Vainio-Stén syö silmillään kaikki Salon kirjaston keittokirjat. Hän tekee valinnat kustantajien tarjonnasta kuukausia ennen kuin kirja ilmestyy. Hän käy kirjat läpi uudelleen siinä vaiheessa, kun ne laitetaan lainauskuntoon.

– En ole ruoanlaittaja, mutta olen fiilistelijä. Ihailen kauniita kuvia ja katson, mikä juju kirjoissa on. Keittokirjojen sisältö on muuttunut paljon, yli 20 vuotta valintoja tehnyt Vainio-Stén sanoo.

Hän muistaa, miten vielä 1990-luvun keittokirjojen reseptit olivat usein perinteisiä ja kuvat aika arkisia. Reseptit ja kuvat ovat jalostuneet ja usein kirjoissa on taustatietoja reseptien tueksi.

– Todellisia silmäkarkkeja ovat esimerkiksi Cozy Publishing-kustantamon kirjat. Voin ostaa kirjan itselleni ihan vaan ihailtavaksi.

Hän nostaa esiin myös Elina Jyväksen vuonna 2014 ilmestyneen kirjan Baking Instinct. Siinä kuvitteellinen Eleanora von Smör esittelee makeaa elämää ja makeita reseptejä asetelmallisin, sadunomaisin kuvin.

Jyväksen kirjoja on Vaskissa 14 kappaletta. Kahdeksan vuoden aikana Salon pääkirjaston nidettä on lainattu 58 kertaa.

– Ei bestseller, mutta sisältö ei vanhene. Kirja jatkaa elämäänsä hyllyssä.

Vuoden kiertoon ja juhlapäiviin löytyy keittokirjoista ammennettavaa. Jouluun liittyviä kirjoja on selkeästi eniten, mutta kevään juhla, pääsiäinen, ei ole juurikaan innostanut kirjoittajia.

Kirjaston henkilökunta nostaa esille tietyn teeman kirjoja pöydille tai hyllyjen päätyihin. Vainio-Sténin mukaan täkyt huomataan ja poimitaan herkästi mukaan.

Lainaajat kohtelevat keittokirjoja hyvin. Niitä ei palauteta makupalojen tai rasvatahrojen kera toisin kuin aikoinaan autonkorjausoppaita.

Myös lasten ja nuorten osastolla on keittokirjoja. Joanna Farrowin Harry Potterin kokkauskirja ilmestyi viime syksynä.
Kuva:SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Keittokirjat kuuluvat tietokirjoihin ja ne löytyvät kirjastosta tämän aihealueen hyllyistä. Lisää keittokirjoja on lääketieteen alaan kuuluvassa ruokavaliot-hyllyssä ja keittokirjoja on myös lasten ja nuorten osastolla.

Oma terveys ja hyvinvointi ovat tässä ajassa jatkuva puheenaihe. Vaikka keittokirjat ovat harvoin varatuimpia kirjoja, nyt on. Paula Heinosen Hyvinvointia vaihdevuosiin: terveyttä ja energiaa ravinnolla on Vaskin varatuimpien Top20:ssä. Varauksia oli alkuviikosta 324.

– Kirjojen varaajilta vaaditaan malttia. Koskaan ei pysty tietämään, milloin kirjan saa, sillä siihen vaikuttaa moni asia, Vainio-Stén topputtelee.

Kirjastonkäytön ammattilaiset varaavat kirjoja heti, kun ne ilmestyvät kirjaston varausjärjestelmään jopa kuukausia ennen ilmestymistä. Kun uutuuskirjasta aletaan kohkata julkisuudessa laajemmin, jonossa on todennäköisesti jo kymmeniä innokkaita lukijoita.

Aihinen, Hautala, Gullichsen ja Heinonen

Vaski-kirjastojen varatuimmat keittokirjat

Aihinen, Kari: Kape & Jaska: mestarin otteessa: miten ruokaa oikeasti kokataan? (varauksia 72)

Kylli, Ritva: Suomen ruokahistoria: suolalihasta sushiin (60)

Väntsi, Meri-Tuuli: Pataruokaa (48)

Hautala, Anni: Annin ruokakirja 3 (36)

Gullichsen, Hanna: Kylmä nakki (26)

Virtamo, Viola Minerva: Nordic Winter Cookbook: talven makuja juhlaan ja arkeen (21)

Innanen, Elina: Vegaanin joulukirja (20)

Enkelsaari, Oona-Emilia: Kokkaa vegemmin: reseptejä vegaaneille ja sekaaneille (18)

Salminen, Jukka: Parempaa pizzaa kotona (17)

Vihonen, Linnea: Yhdessä pöydässä (14), ilmestyy 2022

Heinonen, Paula: Hyvinvointia vaihdevuosiin: terveyttä ja energiaa oikealla ravinnolla (324)

Lähde: Vaski-kirjastot, tilanne 11.1.