Klippulan säilyttäminen sai Salon valtuustossa tukea – päättäjät haluavat ennen lopullista päätöstä tietää, paljonko sen kehittäminen maksaisi

10
Meren rannalla sijaitsevan Klippulan myynnistä on puhuttu Salossa useaan otteeseen. Nyt päättäjille valmistellaan kustannusarvio sen säilyttämisestä ja kehittämisestä. Klippulan kohtalosta päätetään sen jälkeen.

Klippulan kesäsiirtolan kohtalo nousi puheenaiheeksi Salon kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Asiaa käsiteltiin vasemmistoliiton valtuustoaloitteen takia. Ryhmä on toivonut, että Särkisalossa sijaitsevan Klippulan myyntiaikeet perutaan.

Kiinteistö oli mukana myytävien kiinteistöjen listalla, jonka valtuusto hyväksyi osana Salon vuoden 2022 talousarviota. Maanantain puheiden perusteella moni päättäjä on kuitenkin sen säilyttämisen kannalla.

Myynnistä ei päätetty vielä maanantaina mitään. Sen sijaan valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi äänin 15–36.

Jaakko Halkilahden (kesk.) palautusesityksessä toivottiin selvitystä kustannuksista, jotka aiheutuvat Klippulan kehittämisestä valtuuston kokouksessa esitettyjen toiveiden mukaisesti.

Valtuuston kokouksessa Simo Vesa (sd.) ehätti ensimmäisenä esittämään, ettei Klippulaa myytäisi.

Hänen mielestään kaupunki ei voi laittaa kaikkea lihoiksi. Jotain pitäisi jättää jälkipolvillekin.

Timo Lähteenmäki (vas.) komppasi sanoen, ettei ole tavannut valtuuston ulkopuolella yhtään ihmistä, joka kannattaisi Klippulan myyntiä. Hän toivoi, että kuntalaisia kuunnellaan herkällä korvalla.

– Paikkaa ei ole markkinoitu, pikemminkin piiloteltu. Sitä ei löydy esimerkiksi kaupungin nettisivulta. Uskon, ettei moni kaupunkilainen tiedä edes, että sitä voi vuokrata, Lähteenmäki arveli.

Hän esitti pontta, jonka mukaan Klippula siirretään vapaa-aikapalvelujen alaisuuteen ja sen hyödyntämisestä tehdään suunnitelma.

Janne Järvinen (ps.) esitti, että Klippula voitaisiin vuokrata yrittäjälle, joka sitoutuisi korjaamaan sen ja kehittämään leiritoimintaa. Myöhemmin hän veti esityksensä pois ja kannatti uutta valmistelua.

Saku Nikkanen (sd.) sanoi Klippulan jääneen vähän oman onnensa nojaan kesäsiirtolatoiminnan loputtua. Sitä ei ole markkinoitu mitenkään, ja silti paikka on suosittu esimerkiksi Salon urheilukalastajien leiripaikkana.

– Kannatan esitystä sen ottamisesta pois myyntilistalta, jotta paikkaa pystytään kehittämään. Siihen pitää sitten lyödä vähän eurojakin kiinni, Nikkanen toivoi.

Sanna Lundström (kok.) piti myyntiesitystä huonon valmistelun tuloksena. Kesäleiritoimintaa ei hänen mukaansa tietoisesti lakkautettu, vaan se siirtyi Leirisaloon. Välillä Klippulaa piti kaavoittaa, mutta sekään ei edennyt. Lundström ilmoitti kannattavansa Simo Vesan esitystä.

Marja Ruokonen (vas.) oli ilahtunut Klippulan saamasta tuesta. Hän toivoi, että kaupunki voisi miettiä uudelleen ”yksioikoista” linjaansa, jonka mukaan kaikki kiinteistöt, joille ei ole omaa käyttöä, laitetaan myyntiin.

– Olen varma, ettei monella kaupungilla ole tällaista paikkaa kuin meillä, Ruokonen sanoi toivoen, että Klippulan kehittämistä koskeva esitys kustannusarvioineen tuodaan valtuustolle kesäkuun kokoukseen.

Saija Karnisto-Toivonen (sd.) sanoi, että hyvinvointialueiden jälkeen kunnille jää asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Klippula voisi tarjota siihen mahdollisuuksia. Ylläpitoon voisi hänen mielestään sitouttaa esimerkiksi yhdistyksiä, joille voisi antaa vastineeksi vuokran alennusta.

Anna Härri (vihr.) näki Klippulan yhtenä Salon priimakohteista ja toivoi sen kehittämistä.

– Ymmärrän, että kehittämiseen menee rahaa, mutta tämä voisi lisätä myös Salon vetovoimaa, Härri perusteli.

Osmo Friberg (ps.) muistutti, ettei kaupungin talousarviossa ole varattu Klippulalle yhtään rahaa.

– Jos paikka pidetään, se vaatii välitöntä korjausta, hän totesi.

Jaakko Halkilahti muistutti hyvästä hallintokulttuurista ja arveli, etteivät päättäjät nyt tiedä, mistä ollaan päättämässä.

– Jos valtuusto päättää perua myynnin, se päättäisi toiminnan kehittämisestä ilman hintalappua. Mieluummin pitäisi palauttaa asia uudelleen valmisteltavaksi, hän perusteli.

Halkilahden esitys sai tukea monelta muulta päättäjältä. Jerina Walliuksen (ps.) mielestä valtuuston tahtotila näytti kuitenkin olevan, että Klippulasta pidetään kiinni.

Neuvottelutauon jälkeen Simo Paassilta (sd.) sanoi ryhmänsä haluavan, että Klippulan myyntiaikeiden perumisesta päätetään heti. Hänen mielestään lopputulos on sama: sen tulevaisuus valmistellaan uudelleen.

Jaakko Halkilahden esitys hyväksyttiin lopulta selvin luvuin 15–36.

Palautusta vastustivat SDP:n 11 valtuutettua, vasemmistoliiton Timo Lähteenmäki ja Marja Ruokonen sekä varajäsen Tauno Kanerva (kesk.) ja Ralf Hellsberg (kok.).

 

Senioritalolle äänetön hyväksyntä

Salon suunnitelma uuden senioritalon hankinnasta sai valtuustolta yksimielisen hyväksynnän maanantaina. Sähköisessä kokouksessa asiasta ei käytetty yhtään puheenvuoroa.

Kaupungin ajatuksena on kilpailuttaa senioritalon rakennuttaja, joka toteuttaisi talon ja vuokraisi sen pitkällä vuokrasopimuksella.

Taloon tulisi 90 paikkaa, joista kolmannes olisi ikäihmisten esteettömiä vuokra-asuntoja, kolmannes tavalliseen palveluasumiseen tarkoitettuja asuntoja ja kolmannes ympärivuorokautisen hoidon yksikön paikkoja.

Suuri osa tiloista siirtyisi uudelle maakunnalliselle hyvinvointialueelle. Kaupungille jäisivät ikäihmisille suunnatut vuokra-asunnot sekä kaikkien kaupunkilaisten käyttöön suunnatut tilat kuten ruokasali ja yhteisölliset kokoontumistilat.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mä vaan
10 kuukautta sitten

Toivottavasti päättäjät osaavat laskea hintalapun myös lasten ilolle. Tiedetään sitten sekin.

Keijo K.
10 kuukautta sitten

Miloinkahan kokouksen pöytäkirja on kaupunkilaisten luettavissa? Viimeisen rakennus- ja ympäristölautakunnan pöytäkirja on luettavissa 2.2.2222, joutuu hieman odottelemaan.

Taro Turtiainen
10 kuukautta sitten

Eilisellä päätöksellä Klippulaa ei poistettu myytävien listoilta. Se on siis edelleen myynnissä, ja kaupunginhallituksella on valtuudet myydä kiinteistö sopivan tarjouksen tullessa. Hallinnollisesti kaikki tarjoukset on myös käsiteltävä, koska sitä ei poistettu listalta.

Vasemmistoliiton aloite ja Vesan esitys tähtäsi juuri myynnistä poistamiseen ja toiminnan kehittämisen arviointiin. Nyt tehty päätös oli siis hallinnollisesti huono päätös, koska kohde on mahdollista myydä ennen kuin kehittämisestä ja sen kustannuksista ollaan päättämässä.

Kuntalainen K.
10 kuukautta sitten

Ehdotan, että Klippulasta luodaan kehittämishanke yhdessä Yrityssalon kanssa, ja tämän jälkeen Yrityssalo koordinoi hankkeen. Tavoitteena tuottava ja toimiva toimipiste Saloon.

Yksi kysymys
10 kuukautta sitten

Missä tämä paikka sijaitsee? En ole ennen kuullutkaan, vaikka olen asunut Salossa kauan.

Miten olisi vähemmällä käytöllä olevan ja vain kaupungin henkilöstölle rajatun Järvensyrjän rantakiinteistön myynti Muurlan ja Kiskon välisellä Lammijärvellä?

Mä vaan
10 kuukautta sitten
Reply to  Yksi kysymys

Kannatan lämpimästi. Hankalan matkan päässä, kun sinne menijällä on pakko olla oma auto.

Ei kaupungin henkilöstön virkistysalueen käyttämisen ehtona saa olla oman auton pakko.

Veka
10 kuukautta sitten

Mikä on Klippulan käyttöaste? Kaupunki ei liene järjestänyt lasten leirejä moneen vuoteen?

Pulveri
10 kuukautta sitten

Nyt valtuuston päätöksen mukaan näkisin, että oikeisto haluaa päästä eroon Klippulasta.

VK
10 kuukautta sitten
Reply to  Pulveri

Oliskohan jo ostaja kiikarissa? Voi sitten myydä kalliita palveluja Salon kaupungille.

Miksipä ei
10 kuukautta sitten
Reply to  VK

On varmasti monia. Ainakin kiinteistönvälittäjiä, jotka ostavat rantakohteita itselleen eli omille sijoitusyhtiöilleen.