Korona haastaa työpaikkoja

0

Nopeasti leviävä omikronvariantti aiheuttaa vaikeita tilanteita yrityksissä. Tartuntojen määrä kasvaa niin voimakkaasti, että yhä useammassa työpaikassa on koronan aiheuttamia sairauspoissaoloja. Lisäksi altistuneiden työntekijöiden karanteenit vaikeuttavat yritysten toimintaa.

Kasvavat tartuntamäärät ruuhkauttavat yhä enemmän myös terveydenhoitoa. Salon terveyspalveluissa on jouduttu siirtämään vastaanottoaikoja koronaan liittyvien toimenpiteiden vuoksi.

Omikronvariantti leviää sellaisella vauhdilla, että tartuntojen jäljittäjät ovat nostamassa käsiä pystyyn. Tartuntoja tulee joka puolelta, jolloin niiden jäljittäminen alkaa olla mahdotonta.

Onneksi omikron näyttää ainakin tämänhetkisen tiedon mukaan aiheuttavan pääasiassa lievempää tautimuotoa. Tartuntamäärät kasvavat kuitenkin niin lujaa, että seuraukset näkyvät niin terveydenhoidossa kuin työpaikoillakin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mika Salminen ehdotti, että Suomessa voitaisiin harkita karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä luopumista. Niiden tilalle hän ehdotti sairauslomia ja joustoja niin, että työntekijät voisivat olla nykyistä pitempään omalla ilmoituksellaan pois töistä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vaati tiistaina hallitusta päivittämään valtakunnallisen toimintastrategian epidemiatilannetta vastaavaksi. Ehdotus ei ainakaan heti herättänyt innostusta sosiaali- ja terveysministeriössä. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi, että strategian päivittäminen ei auta tilanteeseen, josta on säädetty lain tasolla.

Torstaina THL muutti linjaustaan karanteenin kestosta, mikä mahdollistaa aiempaa lyhyemmän karanteenin. THL suosittelee, että koronavirustartunnasta tai altistumisesta seuraava karanteeni on jatkossa 5–10 päivää. Aiempi ohjeistus oli kymmenen päivää. Päätöksen karanteenin kestosta tekee tartuntatautilääkäri.

Samaan aikaan kun viranhaltijat ja poliitikot kiistelevät toimintatavoista, yrityksissä tuskaillaan lisääntyvien poissaolojen kanssa. Sairastumiset ja karanteenit vievät työntekijöitä, eikä kaikkia tehtäviä pystytä hoitamaan etätöinä.

Poissaolojen vuoksi jäljelle jäävä henkilöstö joutuu venymään. Pahimmillaan joudutaan jopa sulkemaan ovia, kun työntekijöitä ei ole tarpeeksi.

Kyse on myös kustannuksista. Kelan tartuntatautipäivärahan saaminen edellyttää karanteeni- tai eristyspäätöksiä, ja niitä voi nyt joutua odottamaan pitkään.