Kuinka usein sivurajapotkusta seuraa maali? Entä lentävän maalivahdin käytön seurauksena?

1
Alankomaiden joukkue harjoitteli Amsterdamin komealla Ziggo Dome -areenalla. EM-turnaus pelataan ikävä kyllä ilman yleisöä. (kuva: Lehtikuva/AFP/Gerrit Van Keulen)

Suomalainen futsal saa joukkueen osalta torstaina alkavissa EM-kilpailuissa varmasti paljon uusia katsojia. Sellaisia, jotka eivät ole juurikaan lajia aiemmin seuranneet ja joiden penkkiurheilunälkään haetaan ravintoa ennen Pekingin olympialaisia.

Historiallisen EM-kisapaikan kunniaksi on syytä käydä läpi joitakin lajiin liittyviä pienempiä ja isompia yksityiskohtia. Asiantuntijana toimii pitkään futsalin parissa ollut Tomi Tuominen, joka työskentelee tällä hetkellä miesten liigajoukkue Mad Maxin päävalmentajana ja Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana.

Tuominen on ollut mukana myös nykyisin naisten liigassa pelaavan FC Halikon valmennustiimissä.

Maalimäärät

Futsal on muuttunut vuosien mittaan yhä taktisemmaksi peliksi. Viimeisimmissä miesten EM-kilpailuissa vuonna 2018 tehtiin enää alle viisi maalia ottelua kohti, eli maalinteko alkaa olla suunnilleen yhtä yleistä tai harvinaista kuin jääkiekossa.

Kroatialaiset futsalvalmentajat analysoivat Euroopan kahdeksan huippuliigan viime kauden pudotuspelit. Niissä maalikeskiarvo oli 5,72 per ottelu.

Tuominen luonnehtii EM-kisoja pelillisesti jopa tasokkaammiksi kuin MM-kisoja.

– EM-kisoissa nähdään enimmäkseen pienten marginaalien pelejä. Taktisia juttuja hiotaan paljon, ja vastaavasti esimerkiksi erikoistilanteiden puolustamisessa on kehitytty, hän näkee syinä matalahkoihin maalimääriin.

Rikkomukset

Jos joukkueelle vihelletään yksittäisen puoliajan aikana kuusi rikkomusta, saa vastustaja suoran vapaapotkun kymmenen metrin päässä maalista. Kymmenen metrin potku toistuu, mikäli rikkomuksia tulee vielä lisää kyseisen puoliajan aikana.

Kymmenestä metristä ei lauota kovin usein, mutta niin voi hyvinkin tapahtua ainakin jossain Suomen kolmesta alkulohkon ottelusta.

– Kymmenen metrin vapaapotkusta tehdään maali karkeasti arvioituna joka toinen kerta. Suomelta esimerkiksi Sergei Korsunov ja Panu Autio ovat taitavia laukojia.

Kuudesta metristä lauottuja rangaistuspotkuja nähdään harvemmin, eikä maalinteko ole nykyisin niistä helppoa jalkapallon tapaan. Futsalmaalin korkeus on kaksi metriä ja leveys kolme metriä.

– Laukojat ovat taitavia, mutta niin ovat myös maalivahdit. He peittävät maalista paljon, ja taktisuus näkyy tässäkin. Pelaajia scoutataan runsain määrin, ja maalivahdeilla on varsin tarkka käsitys siitä, mitä kukin rankkarin vetäjä yleisimmin yrittää.

Futsalissakin ovat käytössä keltainen ja punainen kortti. Jos pelaaja ajetaan ulos ottelusta, seuraa toiselle joukkueelle jääkiekosta tuttu kahden minuutin ylivoima.

– Ulosajoja tulee varsin harvoin, mutta alivoimalla pelaaminen on joukkueelle todella haastavaa. Niiden kahden minuutin aikana tulee yleensä ainakin vaarallisia maalintekotilanteita.

Iiro Vanhan potkutekniikka tuli tutuksi, kun hän pelasi jalkapalloa Salon Palloilijoissa vuonna 2019. (kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Muut erikoistilanteet

Erikoistilanteista tulee arviolta 25–35 prosenttia kaikista futsalin maaleista. Kuuden ja kymmenen metrin potkujen lisäksi erikoistilanteiksi lasketaan kulma- ja sivurajapotkut sekä muut vapaapotkut.

– Sivurajapotkujen jälkeenkin pystytään tekemään kyllä maaleja. Toisaalta esimerkiksi kulmat osataan puolustaa rangaistusalueen sisällä nykyisin todella hyvin. Siksi aika paljon nähdään kulmia, joissa pallo nostetaan pelaajien taakse, ja maalintekoa yritetään taka-alueelta.

Lentävällä maalivahdilla pelaaminen

Jääkiekon tavoin futsalissakin voidaan yrittää esimerkiksi ottelun tasoitusmaalia loppuhetkillä vaihtamalla maalivahti kenttäpelaajaan tai nostamalla maalivahti mukaan hyökkäyksiin.

Futsalissa osa joukkueista käyttää kuitenkin maalivahtia hyökkäyspäässä säännöllisesti.

– Sillä pyritään saamaan peli haltuun. Suomen EM-lohkossa etenkin Kazakstan hyödyntää maalivahtia hyvin paljon viidentenä hyökkäävänä pelaajana.

Viidellä neljää vastaan -ylivoimatilanteista tehtiin huippusarjoissa 11,5 prosenttia kaikista maaleista, ja neljä vastaan viisi -alivoimatilanteiden maalien prosenttiosuus oli 9,3.

Pelaajamateriaalien erilainen käyttö

EM-kisajoukkueen koko on kaksi maalivahtia ja 12 kenttäpelaajaa. Suomen kohdalla se tarkoittanee koko ryhmän peluuttamista säännöllisesti.

– Uskoisin Suomen aloittavan ottelut kaikkia peluuttamalla. Joukkueen vahvuus on prässipelaaminen, ja se vaatii paljon tuoreita jalkoja.

Suomen pelitavan onnistuminen nähtiin ennen joulua pelatussa, 1–0-voittoon päättyneessä harjoitusottelussa Kroatiaa vastaan. Päinvastainen esimerkki tapahtui heti seuraavana päivänä samaa joukkuetta vastaan, kun loppunumerot olivat Kroatian eduksi 6–4.

Ottelun varsinainen peliaika kestää 2×20 minuuttia. Jääkiekon ja vaikkapa koripallon tapaan kello pysähtyy esimerkiksi vapaapotkutilanteissa ja pallon mennessä maaliin tai rajasta yli.

– 6–8 kenttäpelaajan käyttäminen on yksittäisellä joukkueella varsin yleistä. Esimerkiksi Kazakstan etenee niin, että se vaihtaa kerrallaan usein vain yhden pelaajan. Jotkut pelaavat lähes koko ottelun, joku voi pelata kokonaankin.

EM-kisoissa minkään joukkueen pelaaminen ei tule muille enää yllätyksenä.

– Esimerkiksi Suomi ei pääse enää mustana hevosena mukaan.

Suomen pudotuspelipaikka EM-futsalissa vaatisi täydellistä onnistumista, mutta on silti mahdollinen

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kulmapotku
4 kuukautta sitten

Outo termi tuo sivurajapotku. Onko joku uusi sääntö?