Kuka sanoi, ettei politiikka kiinnosta nuoria? Maria Yli-Jama, Maija Kymäläinen ja Arttu Laaksonen kehuvat mielekästä tekemistä ja ystäviä ympäri maata

0
Maria Yli-Jamaa, Maija Kymäläistä ja Arttu Laaksosta yhdistää kiinnostus politiikkaan. Parikymppiset opiskelijat ovat mukana jo monissa luottamustoimissa, ja Yli-Jama saa politiikasta peräti palkkaa.

Salolainen Arttu Laaksonen oli 14-vuotias yläastelainen, kun hänen mumminsa vinkkasi Salon Seudun Sanomissa olleesta jutusta.

Salon nuorisovaltuustoon etsittiin uusia jäseniä, ja Laaksonen päätti katsoa, mistä on kyse.

– Hain ja pääsin. Pian olin jo opetuslautakunnassa ”nuvan” edustajana. Se oli hyvä politiikan peruskoulu, Laaksonen kiittää.

Puheenjohtajaksi noussut Laaksonen kävi myöhemmin esittelemässä nuorisovaltuuston toimintaa Salon lukiossa.

Kuulijoiden joukossa oli Kiskossa asuva Maija Kymäläinen. Hän kiinnostui ja haki mukaan.

Kuusjoella varttunut Maria Yli-Jama sai puolestaan kipinän yhteisten asioiden hoitoon kotoa. Suvussa on tehty politiikkaa vuosikymmeniä, ja äiti Anna-Leena Yli-Jama istuu tällä hetkelläkin Salon kaupunginhallituksessa.

– Olen ajatellut aina, että pitää tehdä jotain itse, jos asiat ärsyttävät, Maria Yli-Jama sanoo.

Nuorten poliitikkojen kolmikko on harpponut muutamassa vuodessa vauhdilla eteenpäin.

Hämeen ammattikorkeakoulussa agrologiksi opiskeleva Maija Kymäläinen, 21, istuu seuraavat kaksi vuotta keskustanuorten hallituksessa ja johtaa Varsinais-Suomen keskustanuoria.

Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Arttu Laaksonen, 23, pääsee kokeilemaan valtakunnanpolitiikkaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajana.

Maria Yli-Jama, 22, saa politiikasta peräti palkkaa. Hän toimii Varsinais-Suomen kokoomuksen poliittisena sihteerinä ja keskittyy täysipäiväisesti tammikuun aluevaaleihin. Ohessa hän opiskelee kolmatta vuotta valtio-oppia Turun yliopistossa.

Kaikki kolme olivat myös ehdolla kuntavaaleissa viime kesänä. Maija Kymäläisestä tuli Salon kaupunkikehityslautakunnan jäsen.

Arttu Laaksonen jatkaa toista kautta vapaa-ajan lautakunnassa ja on lisäksi Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuuston varapuheenjohtaja.

Turussa asuva Maria Yli-Jama keräsi ensi yrittämällä 128 ääntä, ja hänestä tuli Turun luottamuselintoimikunnan puheenjohtaja.

Laaksonen ja Kymäläinen ovat ehdolla myös aluevaaleissa.

Politiikka täyttää opiskelijoiden kalenteria niin, että kaikkien on pitänyt opetella sanomaan ”ei”.

– Kyselyjä tulee. Monesti on niin kiire opiskelujen ja kokousten kanssa, että ajattelen, että tämä on viimeinen vuoteni politiikassa. Sitten innostun taas jostain, Maija Kymäläinen nauraa.

– Monesti kysellään, että kiinnostaako tämmöinen homma. Olen otettu, että kysytään, mutta tarkkaan pitää miettiä, mihin ehtii, Maria Yli-Jama sanoo.

Politiikka vaatii paljon, mutta se myös antaa. Arttu Laaksonen kehuu saaneensa politiikassa ystäviä ympäri maata ja yli puoluerajojen, samoin Kymäläinen ja Yli-Jama.

– Politiikassa on oppinut monia sellaisia taitoja, joita ei koulussa saanut: vuorovaikutusta, kokoustekniikkaa ja oman asiansa perustelua keskustelussa, Laaksonen sanoo.

Yli-Jama on joutunut joskus selittämään kavereilleen, miksi on mukana politiikassa. Toisaalta tutut ovat tulleet välillä kyselemään häneltä neuvoa esimerkiksi yhdistystoiminnasta.

– Harvemmin joutuu selittelemään, että miksi olet mukana. Enemmän tulee palautetta, että hyvä, että nuoriakin on mukana, Kymäläinen sanoo.

Jos kalenterinsa täyttää politiikalla, on vaara, että ajautuu elämään kuplassa toisten samanmielisten kanssa.

– Elämää ja elämän sisältöä pitää olla myös politiikan ulkopuolella. Onneksi ala, jota opiskelen, pitää jalat aika hyvin maassa. Lisäksi minulla on kavereita, jotka eivät ole politiikassa, Maija Kymäläinen sanoo.

Kuunnellaanko politiikassa nuoria? Salolaiskolmikolla on aiheesta lähinnä positiivisia kokemuksia.

Toki aina vastaan tulee konkareita, jotka ovat nähneet kaiken ja uskovat tietävänsä kaiken.

– Olen ilokseni huomannut, että ainakin Varsinais-Suomessa nuoria arvostetaan. Salossakin on menty eteenpäin. Esimerkiksi nuorisovaltuustolla on edustus lautakunnissa ja valtuustossa sekä aloiteoikeus, Arttu Laaksonen kiittää.

Suurempaa huolta kolmikolle aiheuttaa se, että politiikka kiinnostaa vain harvoja nuoria.

Nuoret voivat olla tiedostavia ja tarkkoja esimerkiksi siitä, mitä syövät ja mitä ostavat. Moni allekirjoittaa aloitteita ja on mukana kampanjoissa. Puoluepolitiikkaa voidaan silti karsastaa.

– Puolueilla on tässä peiliin katsomisen paikka; miten sata vuotta vanhat organisaatiot saadaan tuotua tähän päivään, Arttu Laaksonen miettii.

– Monella on ajatuksia ja periaatteita. Nuoret kokevat kuitenkin puolueen jäsenyyden pelottavana ja vieraana. Ajatellaan, että sitten pitää istua pikkutakki päällä kaikki illat kokouksissa, Maria Yli-Jama sanoo.

Kolmikko vakuuttaa, että politiikka on paljon muutakin kuin kokouksia.

– Minulle se on mielekästä tekemistä hyvässä porukassa, Yli-Jama kehuu.

Suomea johtavat alle nelikymppiset ministerit. Näkeekö Salosta ponnistava kolmikko itsensä valtakunnan politiikassa kymmenen–viidentoista vuoden päästä?

Vastaus on varovainen ehkä. Valtakunnan politiikka tarkoittaa jatkuvaa painetta ja riskiä julkiseen ryöpytykseen varsinkin, jos sattuisi yltämään ministeriksi tai kansanedustajaksi.

– Se tuntuu vähän pelottavaltakin. Joku twitter-kriisi voi eskaloitua nopeasti. Uskaltaako asettaa itsensä ja läheisensä alttiiksi sellaiselle? Kiinnostavia tehtäviä voi löytyä politiikan kulisseistakin, Arttu Laaksonen sanoo.

– Valtakunnan politiikka kiinnostaa, mutta koneisto on valtava. Kaikista ei tule pääministereitä eikä valtiovarainministereitä, mutta taustalla on paljon muutakin tehtävää, Maija Kymäläinen komppaa.

Maria Yli-Jama ei halua asettaa pitkän tähtäimen tavoitteita.

– Lähitulevaisuudessa teen töitä sen eteen, että kokoomus voittaa aluevaalit. Eduskuntavaalit tulevat seuraavana. En osaa sanoa, kiinnostaako valtakunnan politiikka, mutta olen tykännyt politiikan kulisseissa toimimisesta.

Maria Yli-Jaman mukaan monella nuorella on ajatuksia ja periaatteita. He voivat silti vierastaa sitoutumista puolueisiin.

Maria Yli-Jama

22-vuotias, kotoisin Kuusjoelta, asuu Turussa.

Opiskelee valtio-oppia Turun yliopistossa.

Varsinais-Suomen kokoomuksen poliittinen sihteeri.

Varsinais-Suomen kokoomusnuorten varapuheenjohtaja vuoden 2021 loppuun.

Toiminut aiemmin Salon kokoomusnuorten puheenjohtajana.

Kuntavaaliehdokas Turussa 2021, 128 ääntä.

Turun luottamuselintoimikunnan puheenjohtaja.

Turun yliopiston edustajiston jäsen ja kokoomusryhmän puheenjohtaja.

”Elämää ja elämän sisältöä pitää olla myös politiikan ulkopuolella”, Maija Kymäläinen sanoo.

Maija Kymäläinen

21-vuotias, asuu Kiskossa.

Opiskelee agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Keskustanuorten hallituksen jäsen 2022–2023.

Varsinais-Suomen keskustanuorten puheenjohtaja.

Salon kaupunkikehityslautakunnan jäsen.

Aluevaaliehdokas 2022.

Salon kirkkovaltuuston jäsen.

Salossa ollut mukana nuorisovaltuustossa, toiminut myös Salon keskustanuorten puheenjohtajana.

 

Arttu Laaksonen pitää ajatusta valtakunnan politiikkaan lähdöstä vähän pelottavanakin. ”Joku twitter-kriisi voi eskaloitua nopeasti”.

Arttu Laaksonen

23-vuotias, asuu Salon keskustassa.

Opiskelee Jyväskylän yliopistossa, yhteiskuntatieteiden kandidaatti.

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja 2022.

Salon vapaa-ajan lautakunnan jäsen, toinen kausi.

Salon seudun koulutuskuntayhtymän valtuuston 2. varapuheenjohtaja.

Aluevaaliehdokas 2022.

Salossa ollut mukana nuorisovaltuustossa, toiminut myös Salon keskustanuorten puheenjohtajana.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston jäsen 2022–2023.