Lasten rokotukset edenneet Salossa ripeästi – rokotukseen tulijoiden muistettava ottaa mukaan molempien huoltajien allekirjoittama suostumuslomake

0
Salossa aloitettiin 5-11-vuotiaiden rokottaminen Saktan rokotuspisteessä 2. tammikuuta ja kouluissa heti joululoman päätyttyä. Riskiryhmään kuuluvia rokotettiin jo aiemmin. Kuva: Lehtikuva/Seppo Samuli

5–11-vuotiaiden rokottaminen on lähtenyt Salossa käyntiin ripeällä tahdilla. Rokottaminen aloitettiin 2. tammikuuta, ja sitä ennen oli jo aloitettu riskiryhmään kuuluvien rokotukset.

– Kouluterveydenhoitajien arvion mukaan alle 12-vuotiaiden ikäryhmässä rokotuksia otetaan suunnilleen yhtä paljon kuin 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä eli yli 80-prosenttisesti, sanoo Salon rokotuksista vastaava osastonhoitaja Riitta Ahlqvist.

Rokotuksia annetaan 5–11-vuotiaille ajanvarauksella Saktan rokotuspisteessä. Lisäksi kouluikäisiä rokotetaan kaikissa Salon alakouluissa. Koulurokotukset alkoivat heti joululoman päätyttyä.

– Vanhemmat ovat saaneet koululta rokotuksista Wilma-viestin, ja heille on ilmoitettu, milloin rokotuksia annetaan. Osassa kouluja ensimmäinen rokotuskierros on tehty jo kokonaan. Isoissa kouluissa siihen ei kuitenkaan pystytä yhdessä eikä kahdessakaan päivässä. Saktan rokotuspisteeltä on lähtenyt kouluille henkilökuntaa kouluterveydenhoitajien avuksi, Ahlqvist kertoo.

Kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta lapset saavat tehosterokotteen. Jos lapsi on sairastanut koronan, ensimmäinen rokote voidaan antaa 4-6 kuukauden kuluttua sairastetusta taudista eikä tehosterokotetta tarvita.

Kolmansia rokotteita ei alle 18-vuotiaille vielä anneta, lukuun ottamatta vakavasti immuunipuutteisia.

Koronarokotteita annetaan lapsille Saktan rokotuspisteessä maanantaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Huoltaja voi varata lapselle ajan sähköisesti tai soittamalla varausnumeroon.

Rokotuksia tekevät lasten rokottamiseen tottuneet terveydenhoitajat.

– Lapsen rokottamiseen varataan myös hieman enemmän aikaa. Nyt jotkut ovat joutuneet jonkin verran odottamaan vuoroaan, kun joitakin lapsia on jouduttu vähän suostuttelemaan. Varmistamme jatkossa, että lasten rokottajia on paikalla riittävästi, Ahlqvist toteaa.

Ahlqvist muistuttaa, että lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus. Kirjallinen suostumus annetaan THL:n lupalomakkeella ”Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle”.

Lomake pitää tulostaa THL:n verkkosivuilta, allekirjoittaa ja ottaa mukaan rokotukseen. Saktassa suostumuksen voi antaa myös suullisesti paikan päällä, jos molemmat huoltajat ovat mukana. Vain yksinhuoltaja voi antaa suostumuksensa yksin.

– Nyt kaikilla rokotukseen tulijoilla ei ole ollut suostumuslappua mukana, Ahlqvist kertoo.

Myös koulussa rokotettava lapsi tarvitsee rokotukseen mukaansa suostumuslomakkeen. Huoltajat eivät voi olla mukana koulurokotuksessa.