Liekin synttäreillä syötiin hampurilaiset

0
Sinisen Helmen Punainen Ihme täytti vuoden. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Sanomat seuraa australianterrieri Liekin kasvamista sarjassaan Pentuvuosi. Sarjan 39:s osa kertoo Liekin synttäreistä ja seuraa television koirasarjaa.

Liekki täytti vuoden. Meillä koirien synttäreitä on perinteisesti juhlistettu hakemalla ruoat spudarilta eli nakkikioskilla. Liekki sai kokea tämän ensimmäistä kertaa 8. tammikuuta. Tyyppi oli innoissaan.

Koirille ostetaan tavalliset hampurilaiset ilman mausteita, annetaan jäähtyä syömäkelpoisiksi ja paloitellaan. Ne eivät tiedä juhla-aterian syytä, mutta nauttivat poikkeuksellisesta päivällisestään.

Seuraavan kerran koirille haetaan Antsulta hampurilaiset helmikuun lopulla, kun Viuhka täyttää yhdeksän. Talvea piristää siis kaksi spudaripäivää.

Koirien hampurilaisaterioita tarjoiltiin vain kerran vuodessa, kun talossa olivat Herkku ja Viuhka, sillä ne olivat syntyneet tasan kahden vuoden välein. Oli hauska sattuma, että Viuhka tuli maailmaan Herkun syntymäpäivänä, koska se saatiin korvaukseksi Herkun synnynnäisestä sydänviasta.

Tilanteesta johtuen harkitsin Viuhkalle nimeä Santsi, mutta se tuntui väärältä. Oma persoona ansaitsi ihan oman nimensä. Nimesin Viuhkan 1950-luvulla ilmestyneen suomalaisen muotilehden mukaan. Tarkoittaahan viuhka myös flaksia eli tuuria.

Liekki hulluilee hangilla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tammikuussa koronarajoitusten aikaan televisio-ohjelmia ja elokuvia on tullut katsottua tavallista enemmän. Yhtenä iltana seurasimme putkeen useamman osan uutta kotimaista Ymmärrä koiraasi -sarjaa. Viuhka veti sikeitä sohvalla vieressäni, mutta Liekki tutkaili ohjelmaa hartaasti. Välillä se kommentoi ääneen, ja toisinaan juoksi ruudun ääreen katsomaan.

Hyvin tehty sarja esittelee erilaisia koirapersoonia, ja antaa fiksuja neuvoja eriluonteisten koirien koulutukseen. Ohjelmassa ei turvauduta vippaskonsteihin, joita joissain arveluttavissa amerikkalaisissa ”koirankoulutusohjelmissa” on viljelty.

Järkisarja osoittaa, että koiran kanssa on tehtävä töitä saadakseen sen käyttäytymään halutulla tavalla. On aloitettava hyvin yksinkertaisista tehtävistä ja palkittava oikeaan aikaan. Kaiken koulutuksen ja yhteistyön lähtökohtana on koiran ja omistajan välinen kontakti. Helpoimmin se rakentuu heti pentuaikana.

Iltasanomat kertoi marraskuussa, että Britanniassa avattiin koirille oma televisiokanava. DogTV:n ohjelmisto luotiin helpottamaan koirien eroahdistusta, yksinäisyyttä ja stressiä. Niistä kärsivien koirien määrä kasvoi, kun etätyösuositusten päättyminen vei ihmiset takaisin työpaikoille. Koronapandemian aikana koiria on hankittu ennätysvilkkaasti myös Britanniassa, mutta kaikki eivät ole ymmärtäneet totuttaa lemmikkejään yksinoloon.

Koiratelevision ohjelmia on kehitetty piristämään tai rauhoittamaan koiria tarpeen mukaan; värit, äänet ja kuvakulmat on suunniteltu koirille sopiviksi. Kanavalle luvattiin sentään ohjelmaa myös ihmisille, jotta nämä oppisivat ymmärtämään ja hoitamaan lemmikkejään paremmin.

Pentuvuosi-sarjassa seurataan Salon Seudun Sanomien toimittajan koiranpennun kasvamista.