Liukuesteitä jaettu ennätystahtia Salossa

2
Salon kaupungintalon infopisteellä työskentelevä Hanna Bastman-Sjöberg kertoo salolaisten hakeneen viime aikoina ahkerasti liukuesteitä. Jäljellä on vain isoimpia kokoja. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon kaupungintalolta on haettu tänä talvena ahkerasti irrotettavia liukuesteitä kenkiin.

– Näin vilkasta ei ole tainnut olla koskaan ennen, Salon kaupungintalon infopisteellä työskentelevä Hanna Bastman-Sjöberg sanoo.

Pienimmät koot liukuesteistä ovat jo loppuneet. Isoimpia kokoja on sen sijaan vielä jonkin verran jäljellä.

– 45–48 koon jalkaan löytyy vielä liukuesteitä kaupungintalolta, Bastman-Sjöberg sanoo.

Kaupungintalolla on jaettu myös varanastoja liukuesteisiin, mutta nyt nekin ovat jo lopussa. Täydennystä nasta- ja liukuestevarastoihin saadaan vasta ensi talvena.

Kaupungintalon lisäksi liukuesteitä on jaossa Halikon virastotalolla sekä kaupungin palvelupisteissä ympäri kaupunkia.

– Pienempiä kokoja kannattaa kysellä palvelupisteistä, Bastman-Sjöberg vinkkaa.

Bastman-Sjöberg uskoo, että pääkallokelien lisäksi liukuesteiden menekkiä on kasvattanut myös se, että ihmiset tietävät kaupungin jakavan ilmaisia liukuesteitä.

– Liukuesteitä on ollut Salossa jaossa jo sen verran kauan, että ihmiset tietävät siitä. Tieto kulkee vanhemmille ihmisille myös lasten ja lastenlasten kautta.

Salon kaupunki on jakanut liukuesteitä ilmaiseksi vuodesta 2017 lähtien. Liukuesteitä jaetaan yli 65-vuotiaille salolaisille. Liukuesteitä hankitaan salolaisille jaettavaksi vuosittain noin tuhat paria.

Liukuesteiden hankintahinta on vuosittain viiden tuhannen euron paikkeilla. Hankintaan osallistuvat kaupungin vanhus- ja terveyspalvelut.

– Se on pieni satsaus, jos liukuesteillä saadaan estettyä yksikin lonkkamurtuma, sanoo Salon terveyskeskuksen lääkinnällisen kuntoutuksen osastonhoitaja Tarja Hernesniemi.

Liukkaalla kaatumisesta tulee vammoja tyypillisesti nilkkoihin, ranteisiin ja päähän. Ikäihmisillä lonkkamurtumat ovat yleisiä. Koko maassa tapahtuu vuodessa arviolta noin 7 000 lonkkamurtumaa.

Luustoliiton mukaan yhden lonkkamurtuman hoito maksaa noin 30 000 euroa, joten lonkkamurtumien hoitoon kuluu Suomessa vuosittain 180 miljoonaa.

– Summa voi nousta tätäkin suuremmaksi, jos henkilö joutuu laitoshoitoon. Lisäksi elämänlaadun heikentymistä ei voi mitata rahassa, Hernesniemi muistuttaa.

Somerollakin jaettu paljon lukuesteitä

Myös Somerolla kaupungin jakamat liukuesteet ovat kiinnostaneet ihmisiä. Jo noin 250 somerolaista on hakenut kenkiin laitettavat liukuesteet kaupungintalolta vajaan kahden viikon aikana.

– Liukuesteet saatiin sopivasti jakoon juuri liukkaiden tultua, kertoo Someron kaupungin perusturvajohtaja Marjaana Sorokin.

Liukuesteitä jaetaan Somerolla vuonna 1956 ja tätä aiemmin syntyneille somerolaisille. Liukuesteitä jaetaan kaupungintalolla.

Kaupungintalolta kerrotaan, että liukuesteitä on jäljellä joitakin kymmeniä. Liukuesteitä löytyy vielä kaikkia kokoja.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
3 kuukautta sitten

Olikin niin näkyvä tuo ilmoittelu tuosta jaosta. Itse en huomannut asiaa, kun vasta nyt. Isokenkäiset siellä jakopaikan takana saavat vielä omansa.

Tavis torilta
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Uutisoitiinko edes somessa tai facebookissa, mikä on selitys sille, ettei sanomalehdissä mainita mitään.