Lukiolaisten voimannäyte soi livenä vain harvoille, mutta netissä yleisöpaikkoja on rajattomasti

0
Salon lukiossa valmistaudutaan jälleen musikaalin ensi-iltaan. Kaikki aikanaan -esitys leikkii aikamatkailun teemalla ja on käsikirjoituksesta lähtien lukiolaisten omaa käsialaa. Päärooleissa nähdään Hilda Heino, Lotta Elo, Eveliina Tuike ja Maija Koski. Kuva: SSS/Marko Mattila

Olisiko tämä se kevätlukukausi, kun lukiolaiset saisivat olla lähiopetuksessa?

Tätä kertoo pohtineensa Salon lukiota käyvä Nathalie Maaniemi ennen kuin koronatilanne jälleen mullistui ja etäkouluspekulaatiot palasivat opiskelijoiden arkeen.

Maaniemi on yksi Salon lukion musiikkiteatterikurssilaisista. Kurssilaiset jännittävät parhaillaan Kaikki aikanaan -musikaalinsa kohtaloa.

Avoimet yleisöesitykset on jo jouduttu perumaan, mutta koulun omalle väelle nuoret pääsevät näillä näkymin esiintymään. Etäopetuspäätöstä ei ole ainakaan vielä tehty.

Suunnitelmana on aloittaa esitykset perjantaina koulun omalle väelle ja jatkaa niitä tulevien viikkojen aikana pieni yleisöryhmä kerrallaan.

– Tämä on kilpajuoksua ajan kanssa. Ollaan veitsenterällä, sanoo musiikin ohjauksesta vastaava musiikinopettaja Marko Heikura.

Musiikkiteatterin tekemisellä on Salon lukiossa vankat perinteet. Esityksiä on tehty vuodesta 2005 lähtien.

Tällä kertaa nuorten oma panos on suurempi kuin koskaan aiemmin: opiskelijat ovat suunnitelleet esityksen alusta loppuun asti itse käsikirjoituksesta lähtien. Tarinan ja musiikin ohella nuoret huolehtivat muun muassa puvustuksesta ja markkinoinnista, tekniikasta ja lavastuksesta.

Biisit ovat cover-versioita, mutta niitäkin työryhmä on työstänyt tarinaan sopiviksi. Esityksessä soivat esimerkiksi September, Ihmisten edessä, Yesterday ja Hello. Kaikkiaan musikaali sisältää 12 musiikkinumeroa.

– Sovittaminen oli uusi asia monille. Teimme osasta biisejä monta versiota, joista valitsimme sopivimman käsikirjoituksen valmistumisen jälkeen, kertoo bassoa soittava Milja Salin.

Salon lukion ”orkesterimonttu” sijaitsee auditorion vieressä olevassa musiikkiluokassa, josta on videoyhteys lavalle.

Käsikirjoitusta nuoret ryhtyivät työstämään viime keväänä, ja töitä tehtiin myös kesäloman aikana.

Kaikki aikanaan -musikaalin teemana on aikamatkailu ja vaihtoehtoiset todellisuudet. Tarinan aikajanalle mahtuu monenlaista: musikaalimatka vie muun muassa Kleopatran ja Einsteinin luokse.

Tarinan päähenkilöinä on neljä erilaisista taustoista tulevaa nuorta. Yhtä heistä esittää Hilda Heino. Hän iloitsee siitä, että kurssilaiset ovat saaneet valmistella esitystä lähiopetuksessa.

– On päästy tekemään porukalla, mikä on tosi virkistävää, Heino sanoo.

Se, ettei esitystä päästä esittämään perheille ja suurelle yleisölle, on pettymys.

– Yleisö tuo jännitystä ja tuottaa paremman esityksen, sanoo Nathalie Maaniemi.

Koronarajoitukset ovat tuoneet haasteita musikaalin tekoon, mutta korona-aika on myös tuuppinut opettelemaan uutta.

– Se on hyvä juttu, että olemme treenanneet tallenteiden tekemistä ja striimaamista, sanoo esityksen ohjauksesta vastaava Arto Lindholm. Hän on ohjannut myös neljä Salon lukion musiikkiteatterin aiempaa tuotantoa.

Tekniikkataitojen avulla Kaikki aikanaan tulee kaikkien katsottavaksi Salon lukion Youtube-kanavalle myöhemmin kevättalvella. Tallenne on vapasti katsottavissa, mutta työryhmä toivoo kannatusmaksujen korvaavan menetettyjä pääsylipputuloja.

Musiikkiteatterikurssilaisilla on tapana käydä lipputulojen turvin kurssin päätteeksi katsomassa jokin ammattiteatteriproduktio. Tämä on tavoitteena myös tänä vuonna, kunhan teattereiden ovet avautuvat jälleen yleisölle.

– Jos löytyy sponsori, olemme kiitollisia, vinkkaa Marko Heikura.