Maailmalla jo aiemmin levinnyt omikron 2 -variantti rantautui nyt myös Varsinais-Suomeen – ”Ovathan nämä tällaiset virusbongauksen MM-kilpailut”

0
Omikron 2 -varianttilöydökset ovat eri puolilta sairaanhoitopiiriä. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on varmistettu kymmenen omikron 2 -variantin koronavirustartuntaa. Sairaanhoitopiirin mukaan omikron BA.2-variantti voi pitkittää meneillään olevaa tautiaaltoa.
Löydökset ovat eri puolilta sairaanhoitopiiriä. Tietoa tartuntojen alkuperästä ei ole.

– Jopa 98 prosenttia päivittäin diagnosoimistamme koronatartunnoista on tänä vuonna ollut omikron BA.1-variantin aiheuttamia. Viime viikolla huomasimme PCR-seulontatestimme positiivisissa tuloksissa muutoksia, jotka viittasivat mahdolliseen omikron 2 -varianttiin. Olemme nyt varmistaneet kymmenen omikron 2 -virusvariantin aiheuttamaa tartuntaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, Tyks Laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoi tiedotteessa.

Omikron BA.2-variantti on omikronvariantin alalinja, joka on levinnyt maailmalla nopealla vauhdilla. Esimerkiksi Tanskassa variantti on jo syrjäyttänyt alkuperäisen omikron BA.1-variantin.

Viruksen ominaisuuksista ei vielä ole tutkittua tietoa, mutta varhaiset havainnot kuitenkin viittaavat siihen, että sen aiheuttama tauti ei liene vakavampi kuin omikron BA.1-variantin aiheuttama.

– Koskaan aikaisemmin minkään mikrobin ominaisuuksia ei ole tällä tavoin seurattu maailmanlaajuisesti ja tiedotettu reaaliaikaisesti. Ovathan nämä tällaiset virusbongauksen MM-kilpailut. Koronaviruksesta olemme tiiviillä seurannalla oppineet sen, että uusi variantti syrjäyttää nopeasti vanhan valtavariantin, kuten omikron BA.1 teki deltalle. Olemme jatkossakin hereillä mahdollisten uusien varianttien ja kaikkien muidenkin mikrobien suhteen, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoi.