Marin Reutersin haastattelussa: On erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä omalla pääministerikaudellani

21

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on erittäin epätodennäköistä, että Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä hänen pääministerikautensa aikana. Marin kommentoi Suomen Nato-aikeita uutistoimisto Reutersin haastattelussa.
Marinin mukaan Suomi tekee omat päätöksensä ulkopolitiikkansa ja turvallisuutensa osalta eikä mikään taho voi näihin päätöksiin vaikuttaa.
– Ei Yhdysvallat, ei Venäjä, eikä kukaan muukaan. Me teemme päätöksemme itse, niin kuin olemme tähänkin mennessä tehneet, Marin jatkoi.
Marinin mukaan Suomi pitää kiinni mahdollisuudestaan hakea Nato-jäsenyyttä näin halutessaan, mutta jäsenyyttä ei olla hänen mukaansa nykyisellään hakemassa eikä sen hakemisesta käydä tällä hetkellä keskusteluja.
Pääministeri arvelee Nato-keskustelun kuitenkin lisääntyvän lähivuosina.

Marin: Suomen välejä Venäjään arvostetaan

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tiistaina puhelimitse Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Tasavallan presidentin kanslian mukaan pitkässä keskustelussa käsiteltiin muun muassa Euroopan turvallisuustilannetta ja vakavaa jännitettä Ukrainan rajoilla.
Valkoisen talon tiedotteessa kerrottiin kaksikon puhuneen myös Suomen läheisestä puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltain ja Naton kanssa. Bidenin kerrottiin alleviivanneen puhelun aikana Suomen ja muiden Euroopan maiden oikeutta päättää omista turvallisuusjärjestelyistään.
Tiistainen keskustelu käytiin Yhdysvaltojen aloitteesta. Presidentit puhuivat puhelimessa edellisen kerran runsas kuukausi sitten.
Reutersin mukaan pääministeri Marin ei kommentoinut juurikaan Niinistön ja Bidenin keskustelua. Hän kuitenkin kertoi uskovansa, että muut maat arvostavat sitä, kuinka Suomen on onnistunut pitää pitkään välinsä itänaapuri Venäjään toimivina.
Länsimaiden ja Venäjän välit ovat kiristyneet viime aikoina Ukrainan tilanteen vuoksi.
Pääministeri kertoi Reutersille, että Suomi on valmis seisomaan eurooppalaisten liittolaistensa sekä Yhdysvaltain tukena ja asettamaan pakotteita, jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan. Marin alleviivasi uutistoimistolle, että mahdolliset pakotteet olisivat erittäin kovia.

https://www.reuters.com/world/europe/finlands-pm-says-nato-membership-is-very-unlikely-her-watch-2022-01-19/
https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/01/18/readout-of-president-bidens-call-with-president-sauli-niinisto-of-finland/

Arttu Mäkelä

STT

Kuvat:

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jarno
4 kuukautta sitten

Voi hyvinkin olla, että kansa lopettaa tämän hallituksen askartelut ennen määräaikaa. Ehdottomasti Suomen historian haitallisin hallitus on ollut.

Ajoitus
4 kuukautta sitten
Reply to  Jarno

Eikä se mitään lopeta. Nettipalstoilla huuteluilla ei ole mitään merkitystä. Kovin näyttää joillakin olevan vaikeaa käsittää, mihin vastaus perustuu tai luetaan vain otsikko. Marinin nimen kun näkee, niin osalla savu nousee korvista ja ollaan eri mieltä oli asia mikä tahansa.

Tuo lausunto kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta. Liittymisestä pitää järjestää kansanäänestys, ja tällä hetkellä Nato-jäsenyys ei saisi mielipidetiedustelujen perusteella riittävää kannatusta. Tuskin tilanne muuttuu kovin radikaalisti jäljellä olevan vuoden aikana, että olisi järkevää laittaa prosessia alulle.

Uutta kansanäänestystä ei järjestettäisi ainakaan kymmeneen vuoteen, jos tässä liittyminen tyrmättäisiin. Ajoitus pitää olla kunnossa.

Tuhon tie
4 kuukautta sitten
Reply to  Ajoitus

Ainakin puheen ajoitus oli kunnossa – Putinin kannalta katsoen.

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Ajoitus

Ei muuten tarvitse järjestää kansanäänestystä, vapailla vaaleilla valittu eduskunta sinetöi liittymisen. Muutenkin kansanäänestykset ovat huonoja, koska suuri osa äänestäjistä ei edes ymmärrä mistä äänestetään.

Repa
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Niinpä, onko mielestäsi niin, että jos ei ole samaa mieltä, niin ei ymmärrä mistä asiassa on kyse?

Marin on aivan oikeassa sanoessaan, että päätöstä Suomen mahdollisesta Natoon liittymisestä ei tee Yhdysvallat eikä Venäjä.

Asia selvä
4 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Ei tee. Hänen ollessaan Putinin maarouvana.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Asia selvä

Puolet suomalaisista vastustaa Natoon liittymistä. Ovatko he kaikki Putinin rouvia? Samoin kansanedustajista puoluekantaan katsomatta vastustaa, entäpä sitten he, rouviako putinille?

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Kansanedustajat on valittu tekemään päätöksiä, ja perusäänestäjä ei kyllä ymmärrä mitään monimutkaista, vaan menee hömpän perässä. Esimerkkeinä vaikka Trump ja Brexit.

Repa
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Kansanedustajat eivät saa itse päättää, vaan joutuvat äänestämään ryhmän päätösten mukaisesti. Sitä kuka tai ketkä todellisuudessa tekevät päätökset ryhmässä tai ryhmän taustalla, voimme vain arvailla.

Pitäisikö mielestäsi perusäänestäjän äänioikeutta rajoittaa, jotteivat he äänestäisi väärin?

Ei huutoäänestyksellä
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Näin on, ei tällaisia asioita voi huutoäänestyksillä ratkaista. Osa kansaa on niellyt Kremlin pajunköyttä ja uskoo kaiken, mitä Sergei Lavrov sanoo. Vietnamin sodastakin aletaan huudella, kun Nato-keskustelua käydään, vaikkei Nato missään tekemisissä sen kanssa ollut.
Tositilanteessa päätös pitää tehdä hallituksessa.

Pertti
4 kuukautta sitten

Jos joku Nato-maa, esimerkiksi Yhdysvallat hyökkää ja sotii jossain maassa, eikä Nato sitä tuomitse, katsotaan Nato osalliseksi kyseiseen sotaan. Vietnam on kyllä turhan kaukainen esimerkki niin kuin Neuvostoliiton Afganistanin sotakin. Eri valtio ja vanha asia. Nato on hyökännyt esimerkiksi Irakiin, Libyaan ja Afganistaniin. Koskaan se ei ole mitään maata puolustanut muuten kuin uhoamalla. Naton nykyinen tehtävä on Yhdysvaltain tarkoitus yrittää hallita Venäjää. Sen takia Nato on levinnyt Baltian maihin, niin paljon Venäjän tuntumaan kuin mahdollista. Venäjä ei ole ketään uhannut, se kaikki on lännen propakandaa. Nato on nykyään Yhdysvaltain käsikassara maailman valloitukseen viemällä poliittiset lonkerot joka paikkaan. Yhdysvallat pois Natosta,… Lue lisää »

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Nato ei ole hyökännyt mihinkään. Esimerkiksi Afganistanissa oli YK:n valtuuttama Nato-vetoinen rauhanturvaoperaatio, toisin kuin aikoinaan NL:n vuosikymmenen kestänyt hyökkäys.

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Nato on hyökännyt, osa Nato-maista, joka tarkoittaa sitä, että Nato on hyökännyt. Jokainen, ketä vähänkin seuraa politiikkaa, tietää, että Nato on hyökännyt Irakiin, Afganistaniin ja Libyaan. Sen lisäksi tukee muita pommituksia Yhdysvaltain kanssa esimerkiksi Israelia sekä Saudi-Arabiaa Jemen pommituksissa.

Yhdysvallat levittää maailmassa eniten tuhoa ja rikkoo yhteiskuntia ja perheitä enemmän kuin kaikki muut maat yhteensä.

Omassa maassa Yhdysvalloissa on valtavasti kurjuutta. Siellä on kymmeniä tuhansia ihmisiä plantaaseilla töissä ruokapalkalla ja ilman terveydenhuoltomahdollisuutta. Nämä ovat pakolaisia ja maahanmuuttajia, joita ilman ei Yhdysvallat tule toimeen.

Nyt tämä Yhdysvallat on sekoittamassa Euroopan, kun ihmiset juoksevat sopuleina perään eivätkä ajattele omilla aivoilla.

Kremlin propagandaa ei pidä uskoa
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Pertillä on täysin Kremlin tiedotteista käännetty näkemys Natosta. Lisäksi Pertti tulkitsee asioita oman mielensä mukaan. Eli Vietnam ei ole hänen mielestään Nato-operaatio siitä yksinkertaisesta syystä, että se vaikuttaisi jo naurettavalta. Baltit näkivät yhden eliniän aikana tsaarin sortovallan, molotov-ribbentropp -sopimuksen, toisen maailmansodan kauhut, natsien ja NL:n miehitykset ja NL:n hajoamisen. Kaikki nämä osoittivat, ettei Venäjä (joka on ilmoittanut, että NL oli vain Suur-Venäjä) kyennyt tarjoamaan sille rauhaa tai turvaa. Siksi ne oma-aloitteisesti halusivat liittyä Natoon. Pertti toistaa uskollisesti Kremlin propagandaa siitä, että Nato ”etenee”, ”piirittää Venäjää” ja ”valmistautuu hyökkäämään”. Tässä Kremlin kertomassa tarinassa Nato = USA = CIA. Kreml inttää USA:sta… Lue lisää »

Pertti
4 kuukautta sitten

Meidän kirjoittelussa on yksi vissi ero. En kuuntele enkä usko Venäjän propakandaan sen enempää kuin Yhdysvaltojenkaan. Meissä on se ero, että ajattelen omilla aivoillani, kuuntelen ja luen monia tahoja enkä nuole ketään. Sanotaan, että YK antoi luvan hyökätä Irakiin. Mikä sellainen YK on, mikä antaa luvan hyökätä Irakiin tai johonkin maahan, joka ei uhkaa ketään. Sellaisella YK:lla ei ole mitään virkaa. Pysyn tarkasti kirjoituksissani enkä muuta piiruakaan. Jos yrityselämässä haukuttaisiin jotain niin voimakkaasti asetettaisiin pakotteita kuin Yhdysvallat Venäjästä, kyseinen yritys joutuisi lopettamaan. Heillä näkyy olevan lupa kaikkeen kidutuksesta tappoon ja maiden tuhoamisiin, joskus jopa YK:n luvalla. En viitsi lukea koko… Lue lisää »

Whataboutismia
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Miksi Pertti toistaa Moskovan propagandaa sanasta sanaan, jos ei usko sitä? Ja miksi Pertti harrastaa whatboutismia, eli huutelee USA:n tekemisistä heti kun uutisoidaan Venäjän rikoksista tai uhkailuista? Mitä se auttaa, että jankataan jonkin muun maan vanhoista teoista? Helpottaako se pahaa oloa, kun yrittää kääntää keskustelun muualle?

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  Whataboutismia

Euroopan kallis energia johtuu pelkästään Yhdysvaltain painostuksesta. Jatkuvaa valehtelua ja spekulointia, haluavat kohta tuoda laivalla Eurooppaan kaasua kun Venäjän kaasuhanoja pitetään pienellä ja ihmiset kärsivät.
Haluan tuoda tasaväkisyyttä keskusteluun enkä hyppiä sopulina ilman parempaa tietoa.
Kaikki kuorossa haukkuu yhtä valtiota tietämättä totuutta. Ovat pelkästään Yhdysvaltain propagandan uhreja.

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Pertille tiedoksi, että YK valtuutti USAn johtaman liittoutuman ajamaan Irakin pois Kuwaitista, jonka Irak oli vallannut. Ai niin, Irak ei uhannut ketään, mitä nyt valtasi naapurimaan ja samaa näemme nyt Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Libyassa kapinoitiin Gaddafin hirmuhallintoa vastaan, YK asetti lentokiellon ja salli ilmaiskut siviilien turvaamiseksi. Niitä tekivät länsidemokratiat, ei mikään Gaddafin tukijadiktatuuri idästä. Afganistanissa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä muodostettiin ISAF-joukot, joita veti USA muiden vapaan maailman maiden kanssa, esimerkkeinä vaikka Ruotsi ja Suomi. ”NATO on hyökännyt, osa NATO-maista, joka tarkoittaa sitä, että NATO on hyökännyt” – mihin ne ovat hyökänneet? Onko niin, että joku bonuskortti taskussa on syyllinen toisen korttilaisen… Lue lisää »

Pertti
4 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Se oli eli Kuwait paljon ennen sitä USA:n hyökkäystä Irakiin. Puolueeton tutkimus paljasti, että Usa hyökkäsi YK:n luvalla valheellisin tiedoin Irakiin.
Hyökkäyksen jälkeen he juhlivat kun tappoivat Sadam Husseinin joka oli pilkannut USA ei tehnyt muuta.
Yhdysvallat Naton avustuksella miehitti Irakin ja laittoivat Irakin sotilaat ja poliisit pois virasta, ilman tuloja.
Nämä sotilaat ja poliisit perustivat Isisin ja alkoivat taistella miehittäjiä vastaan.
Yhdysvaltoja ja Natoa saamme kiittää, että on olemassa terroristijärjestö Isis ja valtava määrä pakolaisia.

Pertti
4 kuukautta sitten

Ei kai kukaan Marinin puheita todeksi ota. Sanoo, mitä ovat toiset sanoneet.

Hallitus vaihtoon
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Niin, Venäjän johtaja on se, jota Suomen poliitikotkin kuuntelevat.

Jos hän puhuu totta, hänen täytyy olla hullu. Jos ei puhu totta, en ymmärrä miksi kuuntelevat.