Ainakin osa Venäjän maihinnousualuksista poistui Itämereltä

10

Itämerellä huomiota herättäneistä Venäjän laivaston maihinnousualuksista ainakin kolme poistui maanantaina Itämereltä. Roputsha-luokan alukset kuvattiin iltapäivällä alittamassa Iso-Beltin siltaa matkalla pohjoiseen kohti Kattegatia.
Alusten lähtemisestä kohti länttä kertoi aiemmin myös Ruotsin puolustusvoimien operaatiopäällikkö Michael Claesson. Hänen mukaansa ei ole mitenkään poikkeuksellista, että Venäjä Itämeren rantavaltiona liikuttelee sotalaivojaan alueella.
Dagens Nyheter -lehden sotilaslähteiden mukaan toinen kolmen maihinnousualuksen venäläinen laivasto-osasto on yhä Itämerellä.
Ruotsia kohtaan ei operaatiopäällikkö Claessonin mukaan juuri nyt kohdistu mitään akuuttia uhkaa, vaan turvallisuustilanne Itämeren alueella on huonontunut pidemmän aikaa. Claessonin mukaan Ruotsin puolustusvoimat toteuttaa eri puolilla maata useita eri toimia.
Ruotsi nosti viikonvaihteessa sotilaallista valmiuttaan muun muassa Gotlannissa, mutta Claessonin mukaan perusteena eivät olleet vain venäläisalusten liikkeet vaan laajempi kokonaiskuva.

Sotaharjoitukset Naton ja Ukrainan rajoilla

Sotilasliitto Nato toi viikonloppuna Itämeren tilannetta tarkkailemaan nopean toiminnan laivasto-osastonsa lippuvaivan, hollantilaisen HNLMS Rotterdamin. Se oli Marine Traffic -sivuston mukaan maanantaina iltapäivällä Ruotsin eteläpuolella. Hollantilaisaluksen tulosta Itämerelle kertoi aiemmin Suomessa Kauppalehti.
Jännitteet Itämerellä ovat lisääntyneet samalla kun Venäjä on sanonut odottavansa pikaisesti lännen vastausta niin kutsuttuihin turvatakuuvaatimuksiinsa. Jos vastaus ei miellytä, Venäjä on varoittanut ryhtyvänsä ”sotilasteknisiin” vastatoimiin.
Yhtenä vastatoimena voisivat olla näyttävät sotaharjoitukset. Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka ilmoitti maanantaina Valko-Venäjän ja Venäjän asevoimien järjestävän yhteiset sotaharjoitukset helmikuussa. Ne järjestetään läntisellä ja eteläisellä raja-alueella lähellä Ukrainaa sekä Natoon kuuluvia Puolaa, Liettuaa ja Latviaa.
Valko-Venäjän sotilasviranomaisten mukaan lännen sotajoukkojen sijoittaminen näissä maissa Valko-Venäjän rajoille edellyttää vastatoimia.


Lähteet: Dagens Nyheter, TT, Belta

https://twitter.com/tekmic64/status/1483049987315580929
https://www.dn.se/sverige/ryska-fartyg-pa-vag-fran-ostersjon/
https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:225671/zoom:10
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/itamerelle-saapui-myos-naton-maihinnousualus-toimii-nyt-valmiusosaston-lippulaivana/524bd243-e36e-49dc-9a14-5bcea08add3e
https://eng.belta.by/president/view/lukashenko-unveils-details-of-belarus-russia-joint-military-exercise-146977-2022/

Niilo Simojoki

STT

Kuvat:

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
1 vuosi sitten

Typerää. Veronmaksajat maksavat.

Entä päästöt?
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Olen kerrankin samaa mieltä Pertin kanssa. Kuinka paljon rahaa palaakaan venäläisiltä veronmaksajilta tuohon turhanaikaiseen kolmen raskaan maihinnousualuksen ajattamiseen Jäämereltä Itämerelle ja takaisin. Ja kuinka paljon enemmän maksaa venäläisille turhanaikainen joukkojen ylläpito jossain Ukrainan lähialueen mutapelloilla?

Tuhansia raskaita ajoneuvoja sylkemässä hiilidioksidia ilmakehään. Onko kukaan laskenut, paljonko kasvihuoneilmiötä tämä ikääntyvän Putinin pullistelu oikein kiihdyttää?

Pertti
1 vuosi sitten

Kirjoitin kyllä toiseen otsikkoon, en tähän nykyiseen. Kirjoitin otsikkoon Naton sotilasvene Itämerelle.

Marko
1 vuosi sitten

Venäjä on Itämeren rannikkovaltio, heillä on oikeus turvata omaa meriliikennettään niin kuin kaikki muutkin rannikkovaltiot tässä samassa rutakossa. Ainoa, joka siellä on ylimääräinen, on Yhdysvallat.

USA ei kuulu Itämeren valtioihin, niin voisivat haastaa riitaa jossakin muualla. Eivät ne venäläisetkään seilaa siellä Miamin edustalla niin kuin jenkit täällä Pietarin edessä.

Artikkelista
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Siellä ovat kylläkin hollantilaiset eivätkä yhdysvaltalaiset. Venäläisetkään eivät kuulu Suomeen eivätkä Ukrainaan, varsinkaan Krimille. Venäjä on ainoa ylimääräinen Ukrainassa.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Artikkelista

Kuuluuko USA Irakiin? Tai Somaliaan? Oli Afganistassakin ja vei rahat.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Artikkelista

No ei tuo sinun höpinäsi myöskään paljoa Itämerta koske.

Artikkelista
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Maitojunalla kotiin, eli maitolaivalla, eli turpiin tuli.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Artikkelista

Voithan aina muuttaa takaisin Ukrainaan.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Muutenhan aivan lystiä näiden höpinöiden lukeminen, mutta tulee ikävä kyllä mieleen työ ennen eläköitymistä.