Nukahtelevan Vilppaan taso huojuu – salolaisten pelissä oli paljon hyvää, mutta kolmoset roiskuivat rautoihin

0
Riku Laine (oik.) toi jo ensimmäisellä puoliajalla monenlaisia asioita Vilppaan pelaamiseen. Torjuntaa yritti Tuukka Kotti.

Ajatus hiipi päähän useammankin kerran lähes autiossa Helsingin Kisahallissa keskiviikkoiltana: On suuri sääli, ettei tätä(kään) Seagullsin ja Vilppaan ottelua ole rajoitusten vuoksi katsomassa täysi hallillinen katsojia.

Niin ihanan intensiivistä koripalloa nimittäin esittivät Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas, jotka kohtasivat lauantain cup-finaalin jälkeen saman tien uudestaan, ja kiihkeys sekä mehevät taisteluparit kentällä olivatkin pudotuspelitasoa.

Mutta lopputulos, se oli jo kolmannen kerran tällä kaudella näissä peleissä Seagullsin eduksi, nyt 85–79.

Sami (päävalmentaja Toiviainen) sanoi hyvin kopissa, että meidän pieniin nukahduksiin tämäkin taas hävittiin. En tiedä oliko keskittymisen puutetta vai mitä, mutta Seagulls on niin laadukas, että kyllä sieltä aina joku rankaisee, summasi Vilppaan Riku Laine.

Cupin tavoin Vilpas kompuroi taas kaaren takaa. Salolaiset puolustivat ajoittain niin hyvin, että vähänkään paremmalla kolmostarkkuudella peli olisi voinut ollut paketissa jo hyvissä ajoin. Kauden tarkimpiin kolmoslinkoihin kuuluvan Roope Ahosen seitsemästä yrityksestä onnistui yksi, Marcus LoVettin kuudesta samoin yksi.

Yhteensä kolmosia syöksyi Seagulls-sukkaan vaivaiset viisi, ja niistäkin kolme vasta viimeisellä kympillä.

– Melko kamalaa oli siltä osin tänään, vaikka osa paikoista oli ihan hyviäkin, totesi Toiviainen, mutta painotti mieluummin kahta muuta seikkaa.

– Hyökkäyksessä toteutus ja järkevyys katosi, kun peliä ratkaistiin. Ja puolustaminen yksittäisissä tilanteissa ei ollut niin hyvää kuin monessa muussa kohdassa peliä.

Toiviaisen mietteet olivat syystäkin ristiriitaisia. Vilppaan peli on parhaimmillaan kaunista katsottavaa – ja pahimmillaan karmean huolimatonta. Päävalmentajan ennen peliä painottamat asiat unohtuvat liian usein.

– Aika paljon varmaan videolta katsotaan nyt niitä juttuja, mitä joulukuussa ei enää näkynyt. Niistä osa on tullut takaisin, totesi Toiviainen.

Mutta hyvääkin Vilppaan iltaan siis mahtui. 18 pistettä korin alta dominoinut Bryan Griffin oli lauantaihin verrattuna kuin eri mies, ja Riku Laine palasi Korisliigaan 2,5 kuukauden polvihuililta ryminällä: Taukoon mennessä Laine pelasi reilut kuusi minuuttia, joiden aikana hän upotti molemmat heittonsa, hankki Gullsille kaksi hyökkääjän virhettä ja pääsi lauantaina loistaneen Joe Lawsonin ihon alle.

Lawson näytti heilauttavan jalkansa “Kaarinan Barbaarin” haaroväliin, ja Laine toivoikin tuomariston tarkistavan tilanteen videolta saatteella “POTKAS SÄKEILLE!”.

Videota ei katseltu, ja taiston tauottua Laine arveli “ehkä ylireagoineensa”. Ja eipä hidastuksestakaan ihan varmasti pysy tahallisuuden tai tahattomuuden puolesta sanomaan.

– Ei oma liikkuminen (polvivamman jäljiltä) vieläkään kauhean hyvältä tunnu. Mutta täytyy olla kiitollinen, että tässä maailmantilanteessa saa pelata koripalloa ja pystyy edes juoksemaan, Laine hymyili.

Turhautunut Lawson heitti kuusi ensimmäistä yritystään ohi ja vaelsi yli puoli tuntia sammutetuin lyhdyin. Iso mies kuitenkin heräsi Vilppaan kannalta kohtalokkaasti tekemällä viimeisellä kympillä yhdeksän pistettä.

Seagullsin nelospaikan konkarien Timo Heinosen ja Shawn Huffin poissaollessa Sakari Laakso kasvoi 20 minuutin vastuunkantajaksi oudolla pelipaikalla ja hoiti tonttinsa mallikkaasti.

– Intensiteetti oli hyvä, ja itsekin pääsi “haippiin” mukaan. Koitin meininkiä pitää yllä, kun se on ollut tyhjille katsomoille vähän haastavaa. Tänään se onnistui.

Seagullsin “haipin” takuumies löytyi molemmissa Vilpas-peleissä penkin päästä. Pitkän linjan huoltajan Jukka “Elukka” Haaralan kantavalla äänellä toistuvasti kajauttamat OUJEEE-huudot saattoivat kaikua vielä salolaisten yöunissakin.

Jutun kirjoittaja: Pekka Mäntylä

MIESTEN KORISLIIGA

Seagulls–Vilpas 85–79 (23–19, 16–19, 16–18, 30–23)

Seagullsin pisteet/levypallot: Zaccheus Darko-Kelly 10/7, Kenneth Manigault 5/5, Antti Kanervo 9/3, Marius Van Andringa 0/0, Tuukka Kotti 11/6, Lassi Nikkarinen 15/5/10 syöttöä, Petteri Koponen 13/2, Sakari Laakso 6/0, Joseph Lawson 16/3.
Vilpas: Perttu Blomgren 6/0, Juho Nenonen 1/2, Roope Ahonen 7/4, Brian Fobbs 13/10/5 syöttöä, Niilo Kärkkäinen 2/0, Marcus LoVett 12/4, Riku Laine 8/0, Jeremiah Wood 12/9/7 syöttöä, Bryan Griffin 18/4.

Levypallot: 35–35
Syötöt: 23–18
Menetykset: 16–13
Heittoprosentit:
1 p: 69–80
2 p: 58–60
3 p: 41–21

Tuomarit: Johannes Sarekoski, Henri Hilke, Joona Haaja

OHO!

Yli kahden kuukauden tauolta lauantaina otteluihin palannut Juho Nenonen pelasi vain noin  13 minuuttia plusmiinuslukemalla –22.

Vilppaan seuraava ottelu: la 22.1. Vilpas–Kataja kello 17 Salohallissa.