Nyt tehdään historiaa

0
Aluevaaleissa valitaan päättäjät 21 hyvinvointialueelle.

Tänään on historiallinen vaalipäivä. Suomessa käydään ensimmäiset aluevaalit. Niissä valitaan päättäjät 21 hyvinvointialueelle, joista yksi on Varsinais-Suomi.

Valtuutettuja Varsinais-Suomessa valitaan 79. He aloittavat työnsä jo maaliskuussa, vaikka hyvinvointialueen toiminta alkaa ensi vuoden alussa. Silloin sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta niiden muodostamilta kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueesta tulee noin 20 000 ihmisen työnantaja. Aluevaltuustolla on käytössään noin 2,2 miljardin euron budjetti.

Sote-uudistuksen virallisiin lupauksiin kuuluvat muun muassa nykyistä nopeampi hoitoon pääsy ja tasa-arvoiset palvelut kaikille. Tavoitteet ovat hyviä. Tasa-arvoiseen yhteiskuntaan kuuluu, että kaikille kuuluvat palvelut ovat myös kaikkien saavutettavissa riippumatta omasta varallisuudesta ja asemasta tai siitä, millaisilla varoilla ja politiikalla asuinkuntaa johdetaan.

Tapoja tarjota palvelua on monia, ja vain osa sosiaali- ja terveydenhuollosta voi tulevaisuudessakaan olla fyysisesti lähellä asiakasta – eikä kaiken tarvitsekaan olla.

Salolaisille vaalien alla tehdyt kyselyt lupaavat hyvää.

Sekä Salon Seudun Sanomien vaalitenttiin osallistuneet varsinaissuomalaiset puoluejohtajat että vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat tukevat ajatusta, että Salossa on tulevaisuudessakin tarjolla monipuolisia sote-palveluita. Myös Salon sairaalan kehittäminen saa laajaa kannatusta.

Annettujen ennakkoäänien perusteella ensimmäiset aluevaalit kiinnostavat kuntavaaleja vähemmän. Kuntavaaleissa reilusti yli puolet äänistä on annettu ennakkoon ja alle puolet varsinaisena vaalipäivänä.

Jos tämä jako toteutuu myös aluevaaleissa, jää prosentti alle 50:n. Se tarkoittaisi, että alle puolet aikuisista ei osaa tai halua ottaa kantaa siihen, ketkä päättävät keskeisistä, kaikkien tarvitsemista palveluista.

Kunta- ja eduskuntavaaleissa terveydenhuolto ja vanhusten hoiva ovat olleet äänestäjien mielestä tärkeimpiä asioita. Ne ovat uusien hyvinvointialueiden perustyötä, ja niihin käytettävistä resursseista päättävät aluevaltuutetut.

On äänestäjien käsissä, keitä valtuustossa istuu.