Odotettu kolmas albumi ilmestyi – suomirockin väriläiskä Tiisu jatkaa taatulla linjallaan

0
Sibelius-lukion kaveriporukasta vuonna 2013 perustetun Tiisun muusikoita ovat Väinö Karjalainen (vas.), Mikko Aaltio, Henrik Illikainen, Petteri Pulkkinen, Riku Sonkkanen ja Antti Vuorenmaa. Kuva: Kerttu Malinen

Tiisu on palannut! Perjantaina julkaistu kolmas albumi III todistaa bändin olevan iskussa pitkän tauon jälkeen. Melodiat tarttuvat, tekstit rullaavat ja sovitukset ovat energisiä. Yhdentoista biisin levyllä on tiisumaista diskoa, punkkia, glam-rockia, balladia ja progeakin.

– Bändi on löytänyt oman tapansa tehdä biisejä, ja se puskee läpi, oli musiikkityyli mikä tahansa, Tiisun Somerolla syntynyt solisti ja keulakuva Henrik Illikainen toteaa.

Bändi on koottu lahjakkaista muusikoista. Illikaisen lisäksi siihen kuuluvat basisti Väinö Karjalainen, rumpali Riku Sonkkanen, kosketinsoittaja Antti Vuorenmaa, kitaristi Petteri Pulkkinen ja multi-instrumentalisti Mikko Aaltio, joka soittaa muun muassa kitaraa, puhaltimia ja perkussioita.

Sävellykset ja sanoitukset ovat pääosin Illikaisen, mutta nyt biisien kirjoittamiseen ovat osallistuneet muutkin. Tekstejä ovat tehneet Aaltio, Karjalainen ja Vuorenmaa. Koko bändin yhteistyönä sävellettiin biisit Paperivuorella, Kesä lähetti kirjeen ja Hiillos.

Biisinteon yhteistyö sai vauhtia, kun toisen levyn jälkeen Illikaisella oli vain pari biisiä rämpyttelyvaiheessa.

– Sanoin, että tarvitsen apua. Tyypit ottivat kopin ja syntyi uudenlaisia kappaleita.

Levy on livenä äänitettyjä pohjia lukuun ottamatta äänitetty Väinö Karjalaisen studiossa. Tämä myös tuotti ja miksasi levyn.

Illikainen kuvaa uutta levyä oodiksi bändille.

– Se symbolisoi ystävyyttä, toveruutta ja sitä, mitä voi saada, kun tukeutuu rakkaisiin.

Mikko Aaltio (vas.), Henrik Illikainen ja muu bändi kaipaavat keikkalavoille. Kuva: Somero-lehden arkisto/Sauli Kaipainen

Lyriikoissa pohdiskellaan aikuistuvan ihmisen arkea ja pakollisia paperihommia. Biiseissä mietitään, mikä musta tulee isona, toivotetaan onnea aikuisten maailmaan ja todetaan, että ”on se kyllä vaikeeta mitään tehdä täällä oikein”. Työnhausta kertoo Valitettavasti valintamme ei osunut sinuun.

Illikainen purki teksteihin aikuisuuteen astumisen järkytystä laskujen maksamisen ja veroilmoituksen täytön vaikeuksineen.

– Lapsena aikuisuutta ajatteli maagisena tasona, jonka saavuttaa täysi-ikäisenä. Ihmisen luuli silloin olevan kypsä, siisti ja tylsä, mutta yllättävän samanlainen sitä on yhä. Mikään ei ole oikeastaan muuttunut kuin se, että vastuuta on tullut lisää. Se on suurimpia oivalluksiani.

Levyllä otetaan myös rakkaus vakavasti. Illikainen toteaa senkin kuuluvan aikuistumiseen.

– Jokainen tulee kohtaamaan rakkautta ja rakkaudettomuutta.

Iän muuttamasta asenteesta kertoo Kaikki tuntuu kaikelta: ”Tylsää, mälsää, ikävystyttävää. Näin minä ajattelin, kun lapsena kuuntelin radiota. Kaikki laulaa, hoilaa, veisaa ja paasaa: rakkaus sitä, tätä, tota, pirun tylsää. Näin ajattelin silloin. Ennen sua mikään ei tuntunut miltään, mutta kun mä tapasin sut, kaikki tuntui kaikelta.”

Tiisun kolmas levy on aiempia henkilökohtaisempi.

– Sitä laulaa enemmän omaan elämäntilanteeseen ja ikähaitariin liittyvistä asioista, Illikainen arvioi.

– Aiemmilla levyillä on enemmän kommentoitu ympärillä olevia asioita ja ilmiöitä: ensimmäisellä pohdittiin paljon suomalaisuutta ja toisella pikkupaikkakunnan asioita.

Elämän koulu ilmestyi vuonna 2015. Siitä nousi monta hittiä kuten Elämältä turpiin sain, Tänään sä musta hullaannut ja Suomalaisen suurin riesa on sisu.

Tänne ei jää kukaan julkaistiin vuonna 2017. Sen soitetuimpia biisejä lienevät Tunnistatko itsesi tänään, Pusuttelemaan ja Menkat. Kaksi ensimmäistä albumia kustansi Sony Music; uuden Kaiku Entertainment.

Tiisun uusi albumi ilmestyy suoratoistopalveluissa ja vinyylilevynä. Levyn kannen suunnitteli Hanna Malinen.

Kolmannen levyn tekoa aloiteltiin heti toisen levyn ilmestyttyä, mutta seuraavana vuonna bändi päätti vetäytyä parin vuoden tauolle. Kun se oli palaamassa lavoille, iski pandemia ja lykkäsi paluuta toiset kaksi vuotta.

Muutama III -levyn kappaleista kuten Me olemme me ja Kuollaan me kaikki kuitenkin on julkaistu matkan varrella singlenä, mutta monet ovat kahden viime vuoden satoa.

Olipa kerran -biisin sanoituskrediittiä saa myös laulussa mainittava pappa, äidinisä Sakari Kourimo. Kiikalan-pappa tuo lyriikkaan paikallisväriä hyppäämällä helmeen Kerkolan ja notkistamalla humppajalkaa Raatalassa.

Tiisun oli tarkoitus lähteä keikoille tammikuussa, mutta koronarajoitukset muuttivat jälleen suunnitelmat eikä levyn ilmestymistä ole päästy juhlimaan lavalle.

– Olemme live-bändi ja lavalla enemmän kotonamme kuin missään, Illikainen korostaa.

Levynjulkaisukeikka on nyt kalenterissa 18. maaliskuuta. Paikkana on helsinkiläinen On The Rocks. Toukokuussa alkaa kiertue, joka tuo bändin Someron Esakalliolle 28. toukokuuta.

Illikainen asuu kihlattunsa Ida Niemen kanssa Järvenpäässä. Perheeseen kuuluvat myös mittelspitzit Möykky ja Mytty. Illikainen työskentelee ruokakaupassa kuljettaen ruokakassitilauksia.

– Olen nyt vähentänyt työvuoroja jonkun verran ja raivannut tilaa musiikille.

Korona+ajan pysähtyneisyys lamaannutti Illikaisen pariksi vuodeksi, mutta nyt hän näkee siinä mahdollisuuden työstää uutta musiikkia.

– Toista viiden vuoden taukoa ei tule!