Perniön koulukeskuksessa riitti sunnuntaina illansuussa äänestäjiä tasaiseksi virraksi.
Jonoa ei muodostunut, mutta ulko-ovi kävi säännöllisesti.
– Tuntuu, että äänestäjiä käy jopa enemmän kuin kunnallisvaaleissa, pohti Pieni ele -vaalikeräystä valvomassa ollut salolainen Hannu Niemi.
Salon Reumayhdistyksen toiminnassa mukana oleva Niemi laskee olleensa keräyshommissa neljä kertaa eri vaalipäivinä. Keräyslippaan kilinän hän kuvailee olleen aina melko samanlainen.
– Joku antaa ja joku ei.
Aluevaalien sote-teema liittyy suoraan myös potilasjärjestöjen toimintaan. Muuttuuko järjestöjen rooli jollain tavalla, on vielä arvoitus.
– En osaa sanoa, miten tämä tulee vaikuttamaan meidän toimintaamme.

Epätietoisuus oli vaalipäivänä myös äänestäjien mielissä.
– En ole ihan hirveästi perehtynyt. Puolueiden mainokset eivät vaikuttaneet minuun, ja osan koin jopa huonoiksi, mietti Jani Harjunpää äänestyksen jälkeen.
Ehdokasta valitessaan Harjunpäälllä oli yksi kriteeri ylitse muiden.
– Se oli paikallisuus. Näissä vaaleissa paikallinen ääni täytyy saada kuulumaan. Paikallisuus meni nyt jopa puolueen ohi. Äänestin henkilöä eli samalla tavalla kuin presidentinvaaleissa.
Tulevalle päättäjäjoukolle Harjunpäällä on selkeä toive.
– Toivon, että paikalliset palvelut säilyvät sekä perheellisille että vanhuksille.

– Henkilö tuntuu olevan sellainen, että hän saa asioita aikaiseksi.
Näin kuvailee ehdokasvalintaansa Hilkka Virkki. Samalla hän tulee kuvailleeksi Juha Virkin ehdokkaan, koska pariskunta päätti äänestää samaa henkilöä.
– Sillä oli merkitystä, että perniöläisten asiat ovat ehdokkaalle tuttuja, sanoo Juha Virkki.
Virkit toivovat, että Perniöstä saa palveluja myös uudistusten jälkeen.
– Ainakin, että terveyspalvelut olisivat Perniössä, ja Salon sairaala saisi myös säilyä. Sairaalan pitäisi olla sitä tarvitsevia ihmisiä varten eikä vain yksi Tyksin yksikkö, sanoo Hilkka Virkki.

Koronaepidemian vuoksi osa äänioikeutetuista saattoi tänä vuonna puntaroida, onko äänestäminen turvallista.
Lasse Ojaselle päivän konsepti oli selvä, eikä korona vaikuttanut siihen.
– Äänestän aina, ja varsinainen vaalipäivä on osa sitä juttua, Ojanen sanoo. Hän kertoo äänestäneensä henkilöä, jonka pätevyydestä hän on vakuuttunut.
– Puheet, teot ja uskottavuus ratkaisivat, ei asuinpaikka.
Ojanen kertoo pohtineensa vaalien alla, kerrotaanko kansalaisille totuutta ikääntyvän Suomen mahdollisuuksista tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluita.
– Kaikilla ehdokkailla on aika paljon hyvää tarjolla. Ei saisi johtaa ihmisiä harhaan lupaamalla kymmenen kaunista ja yksitoista hyvää. Tulee vielä paha mieli.
Lisäys klo 21.17: Perniön äänestysprosentti oli 45,1 %. Se on hitusen alhaisempi kuin koko Salon keskiarvo, joka oli 45,4 %. Perniössä suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin keräsi keskustan perniöläinen ehdokas Johannes Alaranta. Hän on 43-vuotias teologian tohtori ja istuu myös Salon kaupunginhallituksessa.