Paluumuutosta Saloon haaveileva jatkaa yhä asunnon metsästystä – ”Tarjonta on mennyt vain huonompaan suuntaan”

23
Salon Seudun Sanomien mielipidepalstalle joulukuussa kirjoittanut nimimerkki Paluumuuttohaaveilija harmittelee, että Salosta puuttuu moderni asuntokanta läheltä keskustaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nimimerkki Paluumuuttohaaveilija kirjoitti joulukuun puolivälissä Salon Seudun Sanomien mielipidepalstalla siitä, miten haluaisi perheineen muuttaa Saloon ennen ensimmäisen lapsen koulun alkamista ensi syksynä.

Ongelmana vain oli, ettei perhe löydä millään uutta tai uudehkoa omakoti -tai rivitaloasuntoa läheltä Salon keskustaa. Mielipideteksti aiheutti runsaasti keskustelua Salkkarin nettisivuilla.

Paluumuuttohaaveilija kertoo nyt SSS:lle, että asunnon etsintä Salosta jatkuu yhä.

– Joulusta ja omikronaallosta johtuen tuntuu, että asuntokaupat ovat jumissa ihan valtakunnan tasollakin. Asuntotarjonta on mennyt vain huonompaan suuntaan, hän harmittelee.

– Seuraan Oikotie-palvelussa asuntoja jatkuvasti, ja nyt ensi kertaa huomasin siellä ostotoimeksiannon rivitalosta. Välittäjä siis etsi ostettavaa asuntoa. Se kertoo, kuinka tiukka tilanne on tällä hetkellä.

Paluumuuttohaaveilija etsii perheineen lähtökohtaisesti neljän huoneen ja keittiön sisältävää asuntoa.

– Asunto saisi olla keskustasta maksimissaan kolmen kilometrin päässä, joten esimerkiksi Hähkänä tai Viitannummi ovat pois pelistä. Lukkarinmäessä olisi paljon asuntotarjontaa, mutta siellä on nyt odottava tilanne Tunnin junan takia.

Paluumuuttohaaveilijan mielestä Salosta puuttuu moderni asuntokanta läheltä keskustaa.

– Vanhat asunnot eivät vastaa nykyajan asumistarpeita esimerkiksi märkätilojen osalta. Vanhoissa asunnoissa ei ole kodinhoito- ja pesuhuoneita tai pyykinkuivaustilaa.

Paluumuuttohaaveilijalla ei ole talon rakentamiseen haluja tai mahdollisuutta, mutta vaikka olisikin, ovat hänen mukaansa Salon omakotitontit kaavoitettu kauas kaupungista.

– Ihan keskustasta Salon kaupunki ei omista maata, vaan maat ovat yksityisten omistuksissa. Voisi kuitenkin sanoa, että keskustan läheisyydessä Salossa on aika paljonkin pientaloasutusta, kuten Kauniaisissa, Sepänkadun lähettyvillä ja Moisiossa. Kysymys on lopulta siitä, minkälaista asuntoa hakee ja millainen markkinatilanne on kulloinkin päällä, Salon kaupungin asemakaavapäällikkö Tarja Pennanen luonnehtii.

OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander tunnistaa tämänhetkisen markkinatilanteen. Hänen mukaansa haasteellisinta on juuri omakotitalopuolella.

– Niissä uudehkojen asuntojen tarjonta on tosi pientä, Nikander summaa.

Muutenkin Salossa kysyntä peittoaa tällä hetkellä tarjonnan.

– Viime vuonna asuntokauppa kävi Salossa paremmin kuin pitkiin aikoihin. Jo vuosi 2020 oli hyvä, eikä 2019 ollut sekään huono. Myytävissä olevat kohteet ovat vähentyneet, kun kauppa on käynyt, Nikander painottaa.

– Jos aiempina vuosina Etuovi.comissa oli Salossa 450–500 kohdetta myytävänä, oli tämän aamun luku 167.

Nikanderin mukaan asuntokaupan kaksi tärkeintä veturia ovat tällä hetkellä kuluttajan puolella.

– Työllisyys ja alhainen korkotaso. Ne ovat suurimmat tekijät, mitkä vaikuttavat asuntokauppaan.

Joulukuinen mielipideteksti poiki Paluumuuttohaaveilijan perheelle yhden talotarjouksen, mutta sopiva se ei ollut.

– Eräs herra tarjosi omakotitaloa Somerolta.

Viime maanantaina perhe oli katsomassa vuokrataloa Halikossa.

– Vuokraaja kertoi, että asunnot menevät parhaimmillaan jopa parissa minuutissa. Tunkua Saloon näyttäisi olevan, emme ole selkeästikään ainoita.

Lue myös: Saloon muutto on jäämässä haaveeksi

Lue myös: Salon asuntokaupassa erikoinen ilmiö: markkina vetää hyvin, mutta kohdemäärä on romahtanut

23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ei muutosta
1 vuosi sitten

Mutta se on hyvä asia, että edes asemakaavapällikkö on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen.

Tavis torilta
1 vuosi sitten

Lähialueiden taajamista on lyhyet matkat Salon keskustaan noin 10 kilometrin säteillä, ja ajallisesti lähes sama kuin Viitanummelta, Tupurista ja Valhojalta myös moottoritien liittymät ovat lähellä.

Kaupungin taholta voisivat kannustaa kiinteistövälittäjä huomioimaan nämäkin seikat, ettei kaikkia tungettaisi Salon keskustan hyvinkin pienelle alueelle. Lähialueiden taajamissa ovat myös koulut ja päiväkodit.

Ei ole houkuttelevia asuntoja
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Salossa hyytyi uusien omakotitalojen rakentaminen Nokian jouduttua vaikeuksiin noin vuoden 2008 paikkeilla. Jos on tarve käydä junalla Helsingissä tai Turussa muutaman kerran viikkoon tai useammin, ei 10 kilometrin päässä asemalta asuminen ole ehkä kiinnostavaa. Keskustan lähellä on harrastusmahdollisuuksia lapsille, kuten jäähallia, urheiluhallia ja tekonurmea.

Ei täällä houkuttelevia asuntoja ole iäkkäämmillekään. Miksi esimerkiksi kerrostalon oven vieret pitää olla täynnä toisten ihmisten likaisia autoja? Ei se ole mikään kaunistus. Eikö parkkipaikat voisi sijoittaa kauemmas ja ovien lähellä olla viihtyisiä oleskelupaikkoja?

Takapajulandia
1 vuosi sitten

Itse pidän oudoimpana sitä kehitystä, että harvat uudet asunnot rakennetaan Salossa tiiviisti ja ahtaille paikoille. Lääniä olisi vaikka millä mitoin, ja nykypäivän ihmiset haluaisivat juuri avaraa asumista.

Kruusilan Arska
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Eiköhän välittäjät tunne seudun tarpeeksi hyvin. Paljon suurempi ongelma on saada ne ostajat priorisoimaan kauempana sijaitsevat kohteet.

Autoilun kustannukset jatkavat nousuaan tulevaisuudessakin, ja jos lasten harrastukset ovat keskustassa, kannattaa suosiolla muuttaa lähemmäs. Pääsevät sitten kasvettuaan kulkemaan itse harrastuksiensa ilman vanhempien jatkuvaa taksikuskausta.

Samaa mieltä
1 vuosi sitten

Juuri näin. Välittäjät kyllä myyvät, jos myytävää on. Kohteiden lukumäärä markkinoilla on pudonnut. Se kertoo siitä, etteivät omakotitalojen omistajat enää laita talojaan myyntiin yhtä paljon ja yhtä usein kuin ennen.

Taustalla on etupäässä koronan aikaansaama tilan tarpeen muutos. Tilavaa asuntoa ei haluta vaihtaa pienempään seniori-iässäkään, koska ei tiedetä, palaako maailma entiseen vapaaseen liikkumiseen kaikkialla. Vai käytetäänkö maskeja ja jatkuuko kaiken sosiaalisen elämän varominen jatkossakin, jolloin elämä keskittyy edelleen nimenomaan kotiin.

Asumisihanteet muuttuvat
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Tässä on juuri se juttu, että nykyään ei haluta asua taajamissa enää samalla tavalla kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Asumisihanteet ovat tänä päivänä aivan keskusta tai maaseudun rauha ilman naapureita.

Välimuotojen suosio on laskenut. Näin ajat muuttuvat.

Tilan tarvetta jokaisella
1 vuosi sitten

Hyväkuntoisissa taloissa halutaan myymisen sijaan asua. mutta vanhoja, huonokuntoisia omakotitaloja on Salon keskustan liepeillä paljon. Itse aion tehdä kuten turkulaiset ja helsinkiläiset; ostaa loppuun käytetyn talon hyvältä paikalta vain tontin vuoksi, ja rakentaa vanhan talon tilalle uuden.

Ainoa jarru on rakennusmateriaalien jyrkkä hinnannousu. Jos olisin osannut sen ennakoida, olisin toteuttanut uudisrakennukseni ennen koronapandemiaa. Nyt katselen rauhassa tonttia ja annan puutavaran hintapiikin tasaantua.

Veka
1 vuosi sitten

Minusta tähän asiaan pitäisi reagoida, eikä vain todeta, että kannattaisi paluumuuttajan tyytyä vähempään.

Päkä
1 vuosi sitten

En lukenut artikkelia, mutta onhan se selvää, etteivät kaikki halua ostaa vanhaa taloa ja rempata sitä. Varsinkin, kun rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet.

Omakohtaisesti seurasin lähistöltä, kun siellä kaupattiin omakotitaloa. Taloa oli rempattu, isommat rempat tehty. Jestas, miten paljon katsojia oli. Ja, mikä parasta, sen sai omalla tontilla miltei keskustasta.

Mutta parasta olisi, että Somerontien vartta hyödynnettäisiin tai sitten Märynummen liittymän lähistöltä. Jos kaupungilla olisi intressiä sieltä maata hankkia, jos ei vielä ole?

Modernia rivitaloa
1 vuosi sitten

Useamman isossa omakotitalossa asuvan olen kuullut valittavan sitä, että Salosta puuttuvat lähes kokonaan modernit ja tyylikkäät rivitalot.

Mihin he voisivat muuttaa nyt, kun lapset ovat lähteneet muualle ja ihan niin paljon neliöitä ei enää tarvitsisi ja pihatyötkin kyllästyttää. Ja kerrostaloon ei ihan vielä haluta muuttaa.

Ex grynder
1 vuosi sitten

Eipä tänne Saloon voi uusia rivitaloja rakentaa näillä neliöhinnoilla. Myyntihinnat eivät kata rakennuskuluja. Jospa nyt neliöhinnat lähtisivät Salossa nousuun, ja täten mahdollistaisivat uusien modernien rivitalojen rakentamisen.

Rakentamisen hinta
1 vuosi sitten

Rivarit taisivat olla pois muodista silloin kun Salossa vielä yleisemmin rakennettiin, viimeistä edellisinä nokiavuosina.

Turussa, Kaarinassa ja Paimiossa uudet modernit rivitalohuoneistot maksavat lähemmäs 300 000 e. Herää kysymys olisiko Salossa kysyntää tässä hintaluokassa, kun rakentamiskustannukset ovat kuitenkin suunnilleen samat kuin muualla.

Mä vaan
1 vuosi sitten

Kyllä ne rivitalot muodissa olivat joskus. Käy Tupurissa ajelulla. Rivitalo rivitalon vieressä.

Vanhempien asuntojen ongelma saattaa olla puuttuva kiinteä nettiyhteys. Vähän enemmän etätöitä tekevä pariskunta tarvitsee kunnolliset yhteydet, ennen kuin tekee ostopäätöksen.

Moni varttuneemman väen enemmistö on taklannut aikanaan kuituyhteyden hankinnan taloyhtiöissä. ”Ei me sellaista tarvita” -ajatteluun on moni muukin tarpeellinen remonttihanke pysäytetty.

Tammisiltalainen
1 vuosi sitten

Kuka enää haluaa rivitaloon? Etenkään pieneen yhtiöön, jossa helposti olet pienen päättävän klikin armoilla, ja naapuri on kuitenkin seinän takana. Paritalo on pahin mahdollinen riippuen yhtiömuodosta.

Minua ei enää saa pois omakotitalosta niin kauan kuin saan sen pidettyä muuten kunnossa ja pystyn kävelemään portaat. Monet pelkäävät etenkin lumitöitä. Runsaalla tuhannella eurolla saa sähkökäynnisteisen lingon, toiminut pelkillä öljynvaihdoilla nyt noin kymmenen vuotta. Ei tarvitse kolata, lumi lentää. Onhan myös ollut talvia, ettei linkoa ole tarvittu, ja ne tulevat lisääntymään.

Kaupunkilainen
1 vuosi sitten

Miksi lapsiperhe haluaa ydinkeskustaan? Ei koulua ja kavereita missään.

Nyt kannattaa haku kohdistaa hyvän koulun läheisyyteen, jotta olisi turvallinen koulumatka ja paljon kavereita. Jopa Perniöön asti, johon tulee upouusi koulu ja muutenkin kaunis lähiö.

Realisti
1 vuosi sitten
Reply to  Kaupunkilainen

Mitäpä turhaan muuttaa jonnekin Perniöön, kun sieltä ne lapset kuitenkin valuvat Helsinkiin tai Turkuun. Sitten jää itselle vaja Perniöön – ja elämä oli turhaa kuskailua. Sitten tajuat, että itsekin pitää muuttaa keskustaan tekemään viimeiset köpöttelyt. Turhaa oli se roudaaminen.

Lapsiperhe asuu vain keskustassa ja mökkeilee.

Lapsiperheet haluavat nyt keskustoihin
1 vuosi sitten
Reply to  Kaupunkilainen

Mietitäänpä millainen kuskaaminen Perniöstä, Kuusjoelta tai Kiikalasta on – ellei jo lasten harrastuksiin – niin varttuvien teinien ajanviettoihin ja junayhteyksiin.

Autolla kulkemiseen tarvittava energia on tulevaisuudessa niin kallista, että sinne asti en lähtisi asiaa edes miettimään. Jo kulkemiseen ja kuskaamiseen kuluva aika olisi kaikesta muusta pois.

Haastavia kohteita riittää
1 vuosi sitten

Katsoin äsken netin isoimmilta ilmoitussivustoilta omakotitalojen tarjontaa Salossa. Vuonna 2018 kun myimme omaa taloamme, myynnissä oli 152 omakotitaloa hyvin erilaisissa ikä-, kunto- ja hintaluokissa. Nyt vain runsas 80 omakotitaloa.

Mutta yksi huomio: tarjonta vaikuttaa tällä hetkellä varsin valikoituneelta. Todella monessa kohteessa on jokin muutos edessä. Joko laaja remontti, lähelle linjattu rautatie, vierestä kaatuva metsä tai sitten rakennus on suojeltu, tai hintapyyntö on talon kokoon ja ikään nähden poikkeuksellisen korkea.

Salolaiseksi tullut
1 vuosi sitten

Salon olisi kannattanut aikoinaan hyödyntää meren läheisyys paremmin. Nyt Meriniityn teollisuusalue on itse asiassa parhaalla paikalla, kun sen sijainti olisi voinut olla muuallakin -vaikka Isokylässä päin.

Nyt Salonjoen ranta on hökkelimäistä aluetta, kun Tehdaskatuakin olisi voinut hyödyntää kauniiseen asuntorakentamiseen. Nythän siellä on muutamia kauniita vanhoja hirsitaloja. Kauniaisten kaupunginosassa on monia purkukuntoisia taloja, joille saisi hyviä omakotitaloja.

Tiedän itsekin monia hyvätuloisia mieluusti Salosta uusia omakotitaloja tai rivitaloja ostamaan halukkaita, jotka nyt vain odottavat parempaa tarjontaa. Tämä on asia, jossa kaupungin päättäjien kannattaisi herätä.

Täti Salosta
1 vuosi sitten

Salolaiset odottavat tonttiensa ja talojensa hintojen nousua? Vai rajoittaako kaupunki uusien rakentamista? Perttelinkadun varteenkin ehkä voisi rivitalo sopia vanhojen omakotitalojen tilalle.

Niukkuuskin on valinta
1 vuosi sitten
Reply to  Täti Salosta

Hintojen nousun odottelu on sikäli toiveajattelua, että Salon rakennuskanta on pääosin kovin vanhaa ja vaatimattomasti varusteltua. Kysyntä kohdistuu uudempiin ja aidosti hyvillä paikoilla sijaitseviin rakennuksiin. Näiden hinnat varmasti pysyvät, koska niitä on vähän.

Rantojen hyödyntäminen rakentamiseen on Salossa lapsenkengissä verrattuna esimerkiksi Naantaliin, Paraisiin, Turkuun ja Kemiönsaareen.

Asukas
1 vuosi sitten

Yhteenvetona otsikosta: hyvillä ei ole tarvetta muuttaa pois Salosta.