Peking jakaa urheilijat kolmelle alueelle lähes 200 kilometrin säteellä

0

Pekingistä tulee helmikuussa ensimmäinen kaupunki, joka on järjestänyt olympialaiset kesällä ja talvella. Moni vuoden 2008 kesäkisojen kilpailupaikoista pääsee talvilajeissa uusiokäyttöön, sillä Pekingissä on talvikisojen takia rakennettu vain pikaluisteluhalli.
Jääkiekkoa pelataan vuoden 2008 kisojen koripallosta tutussa Wukesongin urheilukeskuksessa sekä rytmisen voimistelun ja käsipallon käyttämällä Kansallisella sisäurheilustadionilla, ja taitoluistelijat kilpailevat kesäkisojen lentopallosta tutussa Capital-areenassa. Merkittävimmän muodonmuutoksen lienee kokenut vuoden 2008 uintiareena, jonka Vesikuutio-lempinimi muotoutuu curlingin takia Jääkuutioksi.
Pekingin kesäkisojen ikonisin kilpailupaikka saattoi silti olla arkkitehtuurillaan häikäissyt Kansallisstadion, joka tunnetaan Linnunpesänä. Talvikisoissa se on avajaisten ja päättäjäisten areena.

Salt Lake City ja Sotshi pienimmällä alueella

Talvikisoille alkaa olla tyypillistä, että jäälajien ja lumilajien maantieteellinen etäisyys venyy helposti yli sadan kilometrin. 2000-luvun talviolympialaisissa kaikkein suppeimmalla alueella on järjestetty vuoden 2002 kisat Yhdysvaltain Salt Lake Cityssä ja vuoden 2014 kisat Venäjän Sotshissa.
Utahissa kauimpana kisojen pääpaikasta oli maastohiihdon areena Soldier Hollow, jonne oli 85 kilometrin matka. Sotshissa hiihtolajien Krasnaja Poljana ja alpin Rosa Hutor olivat noin 70-80 kilometrin päässä Mustanmeren rannalta.
Vuonna 2006 Torinosta alpin Sestriereen oli yli sata kilometriä, ja vuonna 2010 Vancouverista piti körötellä yli 120 kilometriä vuorille, hiihtolajien Whistleriin. Pitkät ovat etäisyydet myös seuraavissa talvikisoissa Italiassa, sillä Milanon ja Cortina d’Ampezzon välimatka on lähes 150 kilometriä.

Kaksi lumilajien keskusta luoteessa

Peking vie lumilajit pääkaupungista kohti luodetta, kahteen erilliseen keskukseen. Vajaan 70 kilometrin päässä Pekingistä sijaitsevassa Yanqingissa kisaavat kelkkailijat ja alppihiihtäjät, ja vielä etäämpänä, noin 180 kilometrin päässä Pekingistä, pitävät majaansa muiden lumilajien urheilijat. Zhangjiakoussa kilpailevat ampumahiihtäjät, freestylehiihtäjät, lumilautailijat, maastohiihtäjät, mäkihyppääjät ja yhdistetyn urheilijat lajeilleen omistetuilla kilpailupaikoilla.
Urheilijat asuvat kisapaikkojensa lähellä, sillä Pekingin kisojen kolmella alueella on omat kisakylänsä. Koronasääntöjen takia liikenne eri alueiden välillä on vähissä, mutta ainakin yksi poikkeus löytyy. Freestylen ja lumilautailun big air hypätään Pekingissä entisen terästehtaan alueelle rakennetussa Shougang-hyppyrissä.
Luotijunat vievät kisavieraita Pekingistä muille suorituspaikoille. Kisaliikenne rajoittuu lähinnä joukkueiden jäseniin ja median edustajiin, sillä kisapaikoille ei päästetä katsojia.
Pekingin olympialaisten kisapäivät ovat 4.-20. helmikuuta. Paricurling ottaa ensimmäisenä varaslähdön jo kaksi päivää ennen avajaisia.

Kaija Yliniemi

STT

Kuvat: