Piritan taideopetus saa tarpeellista lisätilaa – Salon kansalaisopiston kutomo muuttaa lastentaloon

0
Opettajat Liisi Huotari (vas.) ja Satu Nyberg neuvovat Waltin työpajalaisia Juha Keurulaista ja Jani Koivusta kangaspuiden kokoamisessa.

Salon kansalaisopiston Piritan taidetalossa on menossa muutto. Kutomo siirtyy taidetalon toisesta kerroksesta viereiseen lastentaloon ja kutomon tilat vapautuvat taideopetukseen.

Lisätilojen saaminen tuli iloisena yllätyksenä sekä kädentaitojen opettaja Liisi Huotarille että kuvataideaineiden suunnittelijaopettaja Jaana Saariolle.

– Kiinteistöpuolelta kysyttiin, olemmeko kiinnostuneita vapautuvista tiloista. Ihan mahtavaa, Liisi Huotari kertoo.

Lastentalon tilat jäivät tyhjilleen, kun kaupungin järjestämä avoimen päiväkodin toiminta päättyi siellä. Rakennuksessa oli vesivahinkoja, jotka on nyt korjattu.

Kutomon uudet tilat lastentalon ensimmäisessä kerroksessa ovat suurin piirtein saman kokoiset kuin nykyisetkin tilat. Kutomo levittäytyy viiteen huoneeseen, joihin nykyiset, 17 kangaspuuta mahtuvat hyvin. Erikoisleveät mattopuut saavat oman huoneen.

– Tila on erimuotoinen, joten olen tehnyt paperilla suunnitelman kangaspuiden sijoittamisesta. Tarkkaa hommaa, mutta kaikki mahtuvat, Huotari esittelee pohjapiirrosta.

Uuden tilan etu on, että se sijaitsee katutasossa. Kulku ja materiaalien vieminen on aikaisempaa helpompaa. Tila antaa myös kutojille lisää väljyyttä aikatauluun. Piritan kutomo oli sähkölukkojen takana, mutta lastentaloon kutojat pääsevät avaimella. Kutomassa voi käydä myös omalla ajalla.

Kevään aikana järjestetään kaksi kudontakurssia, joissa molemmissa on 8 oppilasta. Toinen on jo täynnä, mutta toisessa oli vielä torstaina tilaa. Ensimmäisen kudontakurssin on määrä alkaa 25. tammikuuta. Epävarmuutta tuo koronatilanne, mutta Huotari sanoo, että pitkässä keväässä on mahdollista siirtää kurssien alkamista.

Kun Juha Keurulainen (vas.) ja Jani Koivunen saavat yhdet puut pystyyn, aloitetaan seuraavia.

Kangaspuiden purkamisessa ja pystyttämisessä ovat auttamassa työpaja Waltin työpajalaiset.

– Palapeli, toteavat ykskantaan kangaspuita kokoavat Jani Koivunen ja Juha Keurulainen.

Palapelin tekemistä helpottaa huomattavasti purkuvaiheessa numeroidut osat. Kokoamista johtaa kudonnan opettaja Satu Nyberg, jolla on alala vuosien kokemus. Nyberg on kansalaisopiston uusi kudonnan opettaja, joka alkaa kiertää kylien kursseilla opettamassa.

– Olen aivan innoissani, ihanaa päästä opettamaan. Hienoa on, että kutominen kiinnostaa myös nuoria. He kutovat esimerkiksi maton ensiasuntoonsa, Nyberg sanoo.

Mattojen lisäksi kudotaan muun muassa shaaleja, poppanoita ja pyyhkeitä sekä suosittuja, pienikokoisia ryijyjä.

Heidän mielestään kasaaminen on verrattavissa palapelin tekemiseen.

Kun kaikki kangaspuut on viety pois, kuvataideaineiden suunnittelijaopettaja Jaana Saario alkaa suunnitella vapautuneen tilan käyttöä.

– Meillä on ollut tungosta, ilolla väljennämme tänne päin, hän sanoo.

Tilapulasta kärsii muun muassa keramiikan opetus, jonka kurssit ovat huippusuosittuja. Saario kertoo, että viime syksynä tehtiin ennätys kurssin täyttyessä kolmessa sekunnissa!

Väljemmät tilat antavat väljemmät mahdollisuudet myös kurssien aikatauluihin. Esimerkiksi lasten kuvataideopetus on jouduttu aloittamaan niin aikaisin, että vanhemmilla on ollut vaikeuksia ehtiä tuoda lapsia tunneille.

Saario sanoo, että hän ei ole pelkästään iloinen, että lastentalo on tyhjillään.

– Lastentalon olo oli myös mieluinen asia ja teimme yhteistyötä. Samassa pihapiirissä olevilla palvelutalolla, taidetalolla ja lastentalolla olisi voinut olla myös ylisukupolvista toimintaa.