Pitkän uran viimeiset kyyneleet? Viktoriia Tuchashvilin loukkaantuminen varjosti LP Viestin nousua Kangasalla

0
Ilme kertoo kaiken: 40-vuotias mestaripassari Viktoriia Tuchashvili loukkasi polvensa vaarattoman näköisessä puolustuspallossa. (Kuvat: Rami Myllymaa)

Jos vierasjoukkue tekee ottelussa vastustajalle virheillä 37 pistettä ja kolme avainpelaajaa seuraa päätöserät vaihtopenkiltä, niin yleensä kotimatkalle lähtee ilman pisteitä.

Toisin kävi keskiviikkona Kangasalla Mestaruusliigan kärkiottelussa, jossa LP Viesti nipisti heikohkolla ottelulla pisteen tuliaisiksi.

Kotijoukkue LP Kangasala oli kahdessa ensimmäisessä erässä niin paljon LP Viestiä parempi, että ottelusta oli helppo povata lyhyttä. Kahteen ensimmäiseen erään 20 virhettä tehnyt LP Viesti kuitenkin sai pelaajavaihdoilla uutta virtaa pelaamiseensa ja käänsi kolmannen ja neljännen erän itselleen.

– Itse asiassa paransimme hyökkäystä jo toiseen erään, mutta jos torjunta-puolustus ei kiinnosta pätkääkään, niin sillä ei ole mitään väliä. Pelkällä hyökkäämisellä ei naisten lentopallossa voiteta, LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen sadatteli.

Suunnanmuutos lähti kolmikosta Linnea KuuselaNetta LaaksonenIina Andrikopoulou. Monen muun tavoin vaisusti pelanneen Jessica Kososen yleispelaajana korvannut Kuusela oli lopulta LP Viestin paras, libero Laaksonen ja varsinkin hakkuri Andrikopoulou paransivat erä erältä.

– Netta ja Linnea näyttivät mallia, miten palloa kaivetaan ylös. Siitä se henki tarttui, Lemminkäinen näki.

Ennen ottelua Lemminkäinen painotti syötön merkitystä. Sanat eivät menneet perille, sillä LP Viesti teki 17 syöttövirhettä ja vain yhden ässän. Lisäksi syöttövirheet tulivat pahoihin paikkoihin: kruununa kauden heikoimman ottelunsa pelanneen Anna Czakanin syöttövirhe viidennessä erässä tilanteessa 13–12.

– Helppo syöttö yli. Se kuvasti Annan koko iltaa, Lemminkäinen hymähti.

Ottelu päättyi, kun Viestin oma kasvatti Ronja Heikkiniemi syötti keskelle takarajaa. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella avauskokoonpanossa ollut Heikkiniemi oli yksi kotijoukkueen parhaista.

LP Viestin yhdeksästä pelaajasta peräti viisi jäi lopulta miinukselle. Siinäkin mielessä yhtä sarjapistettä voi pitää arvokkaana. Etenkin, kun runkosarjan voitosta LP Viestin kanssa taisteleva LP Kangasala ei saanut täyttä kolmea pistettä.

– Me saimme tavallaan kaksi pistettä: yhden itsellemme ja yhden Kangasalalta pois, Lemminkäinen ynnäili.

Suuri virhemäärä (37) ei tullut Lemminkäiselle yllätyksenä, mutta pitkän ottelutauon piikkiin hän ei sitä laittanut.

– Odotin, että tästä tulee vaikeaa. En tosin tiedä miksi odotin sitä. Olen silti ylpeä pelaajista, että nousimme taistelemaan ottelun voitosta.

Tappio oli LP Viestille kauden kolmas ja toinen peräkkäinen. Lemminkäinen ei silti ole huolestunut, sillä hän uskoo, että tulevien viikkojen otteluruuhkassa jokainen joukkue tulee vielä menettämään pisteitä.

– Otteluruuhka on hirvittävä. Ja esimerkiksi Hämeenlinnakin voi olla kuukauden päästä ihan eri joukkue.

Huolestunut pitää sen sijaan olla LP Viestin pelaajatilanteesta. Joukkueen ykköspassari Viktoriia Tuchashvili väänsi polvensa neljännessä erässä puolustuspallossa, eikä pystynyt jatkamaan ottelua.

– ”Viki” ei pystynyt kävelemään. Saattaa olla, että yhden lentopalloilijan ura päättyi keskiviikkona, Lemminkäinen totesi maalaten jättimäisen pirun seinään.

40-vuotiaan Tuchashvilin loukkaantuminen ei juuri pahempaan paikkaan olisi voinut tulla. LP Viestillä on viikonloppuna vierasottelut Rovaniemellä ja Kuusamossa, ja 1-sarjaa pelaavalla akatemiajoukkueella vierasottelut Rovaniemellä ja Oulussa. Pelaajia riittää juuri ja juuri kahteen joukkueeseen.

– Tiukkaa tekee. Nyt pitää miettiä kaikki uusiksi, Lemminkäinen pohti.

Passari Saana Virtanen paikkasi mainiosti Viktoriia Tuchashviliä.

Naisten Mestaruusliiga: LP Kangasala–LP Viesti 3–2 (25–14, 25–17, 22–25, 22–25, 15–12)

LP Kangasalan pisteet/plusmiinus: Roosa Heikkiniemi 0/-1, Katja Kylmäaho (passari) 2/0, Roosa Laakkonen 15/+12, Emmi Riikilä 17/+12, Ronja Heikkiniemi 14/+10, Neea-Maria Joki 20/+7, Braedyn Tutton 8/+3, Taija Tikka 0/-2. Libero Tiiamari Sieväsen vastaanottoprosentti: 46.
LP Viesti: Viktoriia Tuchashvili (passari) 2/+2, Jessica Kosonen 5/-2, Jenni Jantunen 3/-3, Anna Czakan 1/-3, Iina Andrikopoulou 22/+8, Kaisa Nyman 2/+1, Saana Virtanen (passari) 0/-1, Elena Becheva 12/-2, Linnea Kuusela 13/+9. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti: 55.

Hyökkäysprosentit: 37–37
Vastaanottoprosentit: 52–39
Torjunnat: 15–5
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 7/15–1/17

OHO!

Ottelun joka kolmas piste (68/202) päättyi syöttö-, vastaanotto- tai hyökkäysvirheeseen.

LP Viestin seuraava ottelu: la 15.1. WoVo–LP Viesti Lapin Urheiluopistolla klo 18.