Pitoa itselle ja naapureille – Salon torille tuotu sepelikasa meni kuin kuumille kiville

0
Sinikka Sedig haki sepeliä vapaa-ajanasunnolleen. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Salon torille tuotu iso kasa hiekoitussepeliä hupeni lauantaina tasaista tahtia. Siirtolavasta sai hakea sepeliä ilmaiseksi aamuyhdeksästä alkaen.

– Täällä oli kymmenkunta ihmistä jonossa jo ennen yhdeksää, kertoo Pertti Falkstedt tempauksen järjestäneestä Salon Hermanni-seura ry:stä.

Ihmisiä virtasi paikalle koko ajan tasaisena virtana. Osa otti sepeliä mukaan vain yhden ämpärillisen, joku lastasi autoon jopa kymmenen ämpärillistä sepeliä.

– Yksi mies kertoi antavansa sepeliä naapureilleen, ja joku puolestaan sanoi vievänsä sepeliä omille iäkkäille vanhemmilleen. Se on hienoa, että ajatellaan muitakin, Falkstedt sanoi.

Viime aikojen pääkallokelit saivat salolaiset lähtemään sankoin joukoin sepeli- ja murskeostoksille, minkä takia sepeli ja murske loppuivat kokonaan hetkellisesti useista kaupoista. Ilmainen kasa sepeliä tuli Salon torille siis hyvään aikaan.

Pertti Falkstedt Hermanni-seurasta lapioi sepeliä Marja-Leena Ruostesaarelle. Pienessä vaaleanpunaisessa kipossa on sepeliä Ruostesaaren lapsenlapselle. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Sepeliä on jaettu torilla ilmaiseksi aikaisempinakin vuosina, mutta Salon Hermanni-seura järjesti tempauksen nyt ensimmäistä kertaa. Sepeliä tuotiin torille kymmenisen kuutiota eli noin 12,3 tonnia.

Sepeliä oli tarkoitus jakaa sekä lauantaina että sunnuntaina, mutta sepeli loppui jo lauantaina. Paikalle saapuneet ihmiset olivat kiitollisia ilmaisesta sepelistä.

– Aivan mahtava idea! kiitteli turkulainen Sinikka Sedig. Hän haki sepeliä Salossa sijaitsevalle vapaa-ajanasunnolleen, jossa hän viettää paljon aikaa.

”Sepeli tulee todella tarpeeseen. Pyllähdin jo kertaalleen liukkailla.”

Sedigillä on ikäviä kokemuksia liukkaudesta. Hän kaatui tänä talvena omalla pihallaan liukkauden takia.

– En onneksi lyönyt päätäni maahan, mutta jotain tapahtui, kun minulla diagnosoitiin kaatumisen jälkeen hyvälaatuinen asentohuimaus, Sedig kertoo.

Sedig sanoo kuitenkin olevan enemmän huolissaan postinjakajasta.

– Häntä varten pitää hiekoittaa hyvin.

-Sepelille oli selvästi tarvetta, iloitsi Salon Hermanni-seura ry:n puheenjohtaja Jouko Tuominen. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Salolainen Marja-Leena Ruostesaari haki sepeliä itselleen. Pieneen vaaleanpunaiseen kippoon hän pyysi sepeliä lapsenlapselleen.

– Sepeli tulee todella tarpeeseen. Pyllähdin jo kertaalleen liukkailla, hän kertoo.

Sepelin haku sopi hyvin Ruostesaaren päivään. Samalla matkalla sai haettua torilta graavilohta.

”Viime päivinä pitoa on ollut vain kotona sisällä.”

Salolainen Pertti Vuorio kauhoi ämpäriin sepeliä rivakoin ottein.

– Tämä sepeli matkaa kotiin Toijalanmäkeen. Ja paikan nimestä voi päätellä, että mäkistä on, ja liukkaalla vasta liukasta onkin! Viime päivinä pitoa on ollut vain kotona sisällä, Vuorio vitsailee.

Sepelikasa hupeni tasaiseen tahtiin lauantain aikana. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Falkstedtin lisäksi paikalla oli järjestävästä yhdistyksestä puheenjohtaja Jouko Tuominen, joka seurasi tyytyväisenä mursketta lapioivia ihmisiä.

– Keli on kyllä ollut viime päivinä aivan kaamea, kun lämpötila on sahannut ylös alas. Hienoa olla avuksi, hän sanoo.

Falkstedtin mukaan tapahtumalla oli myös sosiaalinen merkitys.

– Näinä korona-aikoina tuttuja ei oikein meinaa nähdä missään, mutta täällä on ollut monta iloista kohtaamista, hän kertoo.