Raskaana olevien koronapotilaiden määrä noussut Tyksissä – rokottamattomilla vaikeimmat oireet

0
Koronan vaikea tautimuoto lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Kuva: TS arkisto/Marttiina Sairanen

Koronaepidemian kiihtyminen näkyy myös raskaana olevien koronapotilaiden määrässä.

– Tällä hetkellä korona on selvästi lisääntynyt, ja Tyksiin tulee entistä enemmän raskaana olevia, joilla on korona, sanoo Tyksin raskauden ja synnytysten hoidon ylilääkäri Eeva Ekholm Tyksin tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan vaikeimpia oireita on niillä raskaana olevilla, joilla ei ole rokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) lisäsi tällä viikolla odottavat äidit vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle.

– Raskaus vaikuttaa naisen vastustuskykyyn, jolloin alttius vaikeisiin tulehduksiin kohoaa. Raskauden aikana myös veritukosriski lisääntyy ja hengitys kuormittuu. Näiden toiminnallisten muutosten lisäksi kasvava kohtu vaikuttaa odottavan äidin hengitykseen, Ekholm sanoo.

Raskausaikana sairastettu korona lisää jonkin verran raskausmyrkytyksen ja kohtukuoleman riskiä, ja vaikea infektio voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Mikäli äiti on tehohoidossa, hän joutuu olemaan vauvasta erossa.

Ekholm muistuttaa, että raskaana olevien kannattaa rokottautua. Koronarokotteet voi ottaa raskausaikana normaaliin tapaan missä tahansa raskauden vaiheessa.

– Odottavalla äidillä on luonnollisesti huoli sikiöstä ja moni pelkää, että rokotteella voisi olla jotain haittaa lapsen kehitykselle. Tutkimuksissa rokote on osoittautunut turvalliseksi raskauden aikana eikä ole viitteitä keskenmenoriskin lisääntymisestä tai sikiöön kohdistuvista haitoista, Ekholm sanoo.