Rehtorit toivovat lähiopetuksen jatkuvan Salossa – ainakin vielä maanantaina kouluun mennään normaalisti

7
Hermannissa ja muissa Salon peruskouluissa on oltu vuoden ensimmäinen viikko lähiopetuksessa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hermannin koulun rehtori Tuomas Tättilä ja Armfeltin koulun rehtori Hannu Pölönen toivovat monien kollegojensa tavoin, että koronatilanne sallii peruskoulujen lähiopetuksen jatkumisen. Salossa koulujen kevätlukukausi aloitettiin jo maanantaina.

– Odotamme päätöstä mahdollisesta etäopetuksesta rauhallisin mielin. Pystymme siirtymään siihen nopealla aikataululla, jos tautitilanne niin vaatii, mutta kenenkään intresseissä se ei ole, Tättilä toteaa.

Myös Pölönen sanoo, että etäopetukseen siirtyminen onnistuu vauhdilla, jos on pakko.

– Tekniikka on halussa, mutta olemme huolissamme oppilaista, jotka tarvitsisivat lähiopetusta. Etäopetus kuormittaa myös kotiväkeä, ja meitä mietityttää, riittääkö vanhemmilla voimavaroja ja innostusta etäkoulujärjestelyihin, Pölönen korostaa.

Kouluille on kertynyt aiemmista etäopetuskerroista hyödyllistä kokemusta.

– Ne oppilaat, jotka muutenkin pärjäävät koulussa melko hyvin, pärjäävät myös etäopetuksessa, mutta ei se kenellekään lisää selkeyttä tuo, vaikka järjestelyt olisivat miten hyvät, Tättilä muistuttaa.

– Jos oppimisessa on vaikeuksia, ne korostuvat etäopetuksessa entisestään.

Pölönen toteaa, että aiempien kokemusten ansiosta etäopetuksen haasteet ovat tiedossa.

– Ja jos siihen joudutaan, tulemme aiempaa nopeammin ottamaan yhteyttä kotiin, jos oppilaalta ei ala tulla koulusuorituksia, hän vakuuttaa.

Tättilä sanoo, että etäopetuksessa oppilaiden hyvinvointia heikentää myös koulupäivien sosiaalisten suhteiden puute.

– Mahdollisuus viettää aikaa kavereiden kanssa on sekä arjen jaksamisen ja innostumisen kannalta kaikkein tärkeintä, Pölönen painottaa.

– Vielä maanantaina tullaan ihan normaalisti kouluun. Silloin saadaan tarkempia tietoja.

Tättilä huomauttaa, että kouluruoan jako etäopetuksen aikana on oma juttunsa.

– Ruokarumban järjestely vaatii pidemmän ajan valmisteluja kuin lähiopetuksesta etäopetukseen siirtymisen.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Täti Salosta
2 vuotta sitten

Ymmärrän rehtoreita, ja olen vahvasti samaa mieltä. Lapsille ja nuorille on taattava lähiopetus kouluissa. Rajoitteet aikuisten kokoontumisille sekä vastuullista käyttäytymistä heille. Rajoille vaan tarkat tarkastukset ja kotikaranteeniin kehotus muutamaksi päiväksi matkoilta tultaessa, pointtina ”kaiken varalta”.

Mari
2 vuotta sitten
Reply to  Täti Salosta

Mikä ratkaisuksi, kun lapsen tai lasten vanhemmat kuuluvat riskiryhmiin ja ainoa paikka josta vanhemmat tartunnan voivat saada on lasten kautta koulusta? No, ainoa ratkaisuhan on ottaa lapset kotikouluun, eli vanhemmat ottavat vastuun opetuksesta. Siinä vaiheessa koulu irtisanoutuu opetusvastuusta, eli etäopetusta ei anneta. Erityistilanteita perheissä on paljon ja lopulta osa lapsista jää ilman kunnollista opetusta tehtiin niin taikka näin.

Mä vaan
2 vuotta sitten
Reply to  Mari

Saisko vanhemmista muodostettua etäopetusringin?
Eli jos on useampi lapsi kotiopetuksessa niin heidän vanhempansa jakaisivatkin vetovastuuta vaikka aineittain?
Teams ja muut vastaavat kun taitavat olla jo tuttuja välineitä.
Toki olisi hienoa jos koulu ymmärtäisi ja tukisi vaihtoehtoisia oppimistapoja pandemian ajan.

Hallitus vaihtoon
2 vuotta sitten
Reply to  Täti Salosta

Kouluun saa mennä, mutta ei urheiluharjoituksiin. Kaljallekin saa mennä, mutta ei urheiluharjoituksiin. Matkalle saa mennä, mutta ei urheiluharjoituksiin.

Pirjo Mykkänen
2 vuotta sitten

Koulu etäopetukseen heti. Tuttuni lapsi sairasti koronaan ja oli kaksi viikkoa kuumeessa.

En haluaisi, että lapseni sairastuivat tautiin.

Peltari
2 vuotta sitten

Mielenkiintoinen tarina, että taas etäopetukseen. Meidän nuorilta kun kysyy, ei kouluissa mitään pahempaa sairautta ole. Nuhaa ja vatsatautia eli normaalia.

Näyttää siltä, että media ryökyttää eniten tätä touhua ja kansa on sekaisin. Lukiolaisista vastuussa oleva.

Siis häh?
2 vuotta sitten
Reply to  Peltari

Jep, eiköhän se ole myöhäistä jo, jos lapset ovat jo viikon olleet koulussa. Eipä meillekään mitään normaalista poikkeavaa ole kuulunut. Toinen yläasteella ja toinen ala-asteella.

Osa ihmisistä panikoi joka asiasta. Tämä loppuu itsekseen viimeistään keväällä niin kuin tähänkin asti, oli rajoituksia tai ei.