Salo aikoo kutsua uuden asukkaan jatkossa kahville – näin seudun kunnat palkitsevat paikkakunnalle muuttavia ihmisiä

4
Saloon muuttavan on mahdollista hakea itselleen alueen karttoja sekä muita esitteitä. Aineistoa näyttää Salon kaupungintalolla infopisteessä työskentelevä Hanna Bastman-Sjöberg. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salo ja lähialueen kunnat muistavat uutta kuntalaista vaihtelevin tavoin. Salo on aikaisemmin lähettänyt kaupunkiin muuttaneelle tervetulotoivotuksen ja esitteitä, mutta käytäntö on muuttumassa lähitulevaisuudessa.

– Tarkoitus on jatkossa lähettää uudelle kuntalaiselle kortti, jossa toivotamme hänet kaupungintalolle kahville ja jakaa siellä materiaalit. Käytäntö ei ole kuitenkaan vielä päässyt alkamaan koronan ja kaupunginjohtajan sairausloman vuoksi, Salon kaupungin markkinoinnin suunnittelija Sanna Lammervo kertoo.

Salo on myös järjestänyt muuttajille kiertoajelun, joka on kiertänyt eri puolilla Saloa. Tästä ollaan pitämässä kiinni jatkossakin.

– Bussi on lähtenyt Kivan edestä pari kertaa vuodessa, ja siellä on ollut opas matkassa mukana, Lammervo sanoo.

Somerolla uudelle kuntalaiselle lähtee kirje, joka on otsikoitu Rauli ”Badding” Somerjokea mukaillen ”Tervetuloa Somerolle Maalle – meidän landelle!”. Lisäksi Somero-lehti tarjoaa uudelle asukkaalle kuukauden sanomalehdet veloituksetta.

– Aiemmin on lähetetty myös ”Selviytymisopas uurel somerolaisel”, mutta se vaatisi nyt hieman päivitystä, jotta voimme ottaa sen taas uudelleen käyttöön. Tervetulokirjeen mukana menee myös Somero-tuote, Someron kaupungin arkistonhoitaja Johanna Vuori kertoo.

Paimio postittaa uudelle kuntalaiselle niin ikään tervetulokirjeen kaupunginjohtajan allekirjoituksella. Mukaan lähtee myös esitteitä, Kunnallislehti kuukaudeksi sekä paikallisilta yrittäjiltä tulevia etukuponkeja palveluihin.

– Kuponkeja on 12 erilaista. Käsittääkseni uudet asukkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun kaupunki muistaa jollain tavalla tänne muuttavia, Paimion kaupungin arkistosihteeri Armi Vihervirta kertoo.

Tervetulokirjeen postittavat Salon seudun kunnista myös Kemiönsaari ja Marttila. Marttilassa kirjeen mukaan laitetaan myös esitteitä, Kemiönsaarella myös jokin pieni lahja, kuten kynä.

Seudun kunnista Sauvo ja Koski eivät tällä hetkellä muista uutta asukasta.

– Asia on ollut kyllä mietinnässä, hyvä kun muistutit tästä. Meillehän on muuttanut uusia asukkaita mukavasti, Sauvon kunnan sivistysjohtaja Elli Sainio sanoo.

– Tärkeintä olisi, että saisimme ihmiset kiinnitettyä kuntaan, osaksi yhteisöä ja pystyisimme kertomaan, mitä kaikkea Sauvossa on mahdollista tehdä. Nämä seikat ovat tärkeämpiä kuin kynä tai jokin muu pieni lahja.

Koskella on ollut suunnitteilla uuden kuntalaisen muistaminen. Mahdollisesti tämä voisi käynnistyä jo tämän vuoden puolella.

– Tärkein asia olisi info kunnasta, vaikka ehkä se voi myös olla vanhakantaistakin, kun moni osaa hakea tiedot netistä. Pääasia olisi, että ihminen tuntee olonsa tervetulleeksi kuntaan, Kosken kunnanjohtaja Henri Partanen sanoo.

Salon kaupungin jakamia esitteitä uusille asukkaille. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Oikein
4 kuukautta sitten

Erinomainen idea. Suomessa muuttaminen on nykyään sellaista, että mennään vieraaseen paikkaan ja yritetään omatoimisesti ottaa asioista selvää.

On hienoa, että kaupunki tulee vastaan ja toivottaa tervetulleeksi. Pääseminen osaksi yhteisöä ja keskustelun avaaminen monenlaisissa asioissa on silloin paljon helpompaa.

Volkan
4 kuukautta sitten

Lohjalla on ollut käytäntö 20 vuotta.

Turkkulainen
4 kuukautta sitten

Miten kaupunki palkitsee tai muistaa poismuuttajia?

Ennen Salo kukoisti
4 kuukautta sitten
Reply to  Turkkulainen

En tiedä, mutta edesmenneen sukupolven myötä Salosta on poistunut myönteinen yhdessä tekemisen henki. Viisitoista vuotta sitten jos mainitsit torilla jollekin tarvitsevasi jotain – oli se sitten Saloran HifiStereo, parvekkeellinen kaksio tai tanssitaitoinen naisystävä – heti järjestyi.

Nykyään jokainen vetää vain omasta narustaan, keskustan liiketilat tyhjenevät ja iloinen elämä on niin sanotusti kuihtunut kasaan.