Salolaiset äänestäneet naapureitaan laiskemmin

0
Vaalitoimitsija Helena Laine sulki ennakkoäänestyspaikan Inkereellä. Kuva: SSS/Kirsi-Marit Venetpalo

Vajaat 26 prosenttia salolaisista käytti äänioikeuttaan aluevaalien ennakkoäänestyksessä. Äänestys päättyi tiistaina. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina.

Viimeinen päivä oli ennakkoäänestyksen vilkkain.

Salon naapurikunnissa äänioikeutta on käytetty Saloa ahkerammin. Somerolla on äänestänyt yli 26 prosenttia äänioikeutetuista ja koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella melkein 28 prosenttia.

Koko maassa aktiivisuus ennakkoäänestyksessä oli suurempaa kuin Salossa. Kaikkiaan aluevaaleissa on tähän mennessä antanut äänensä hieman yli miljoona suomalaista.

Vilkkaimmin äänestettiin Etelä-Savon hyvinvointialueella. Siellä äänestäneiden osuus nousi 31 prosenttiin. Toinen ääripää on Vantaan ja Keravan hyvinvointialue 19,4 prosentilla.

Varsinais-Suomessa Saloa ahkerammin ennakkoon äänestettiin Someron lisäksi muun muassa Kemiönsaaressa, Marttilassa, Turussa, Paraisilla ja Kustavissa.

Jos ennakkoon äänestäneiden ja varsinaisena vaalipäivänä äänestävien suhde on sama kuin esimerkiksi viime kesän kuntavaaleissa, aluevaaleissa äänestää lopulta alle puolet äänioikeutetuista. Kuntavaaleissa noin 60 prosenttia äänistä annettiin ennakkoon.

Ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa valitaan valtuutetut hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Koko maassa hyvinvointialueita on 21.

Varsinais-Suomessa valitaan 79 valtuutettua.

Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta siirtyy ensi vuoden alussa kunnilta uusille hyvinvointialueille.

 

Ennakkoon  äänestäneet

Kemiönsaari 31,0 %
Koski 25,9 %
Marttila 31,4 %
Paimio 27,4 %
Salo 25,7 %
Sauvo 30,0 %
Somero 26,4 %
Varsinais-Suomi 27,9 %
Koko maa 26,3 %
Kuntien prosentit kertovat, mikä osuus kunnan äänioikeutetuista on äänestänyt.