Salolaiset aluevaltuutetut valittiin kaupunginhallituksen pöydästä

0
Eniten salolaisista ehdokkaista ääniä saivat kaupunginhallituksessa istuvat henkilöt. Suurimman äänimäärän keräsi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen.

Salosta valittiin uuteen aluevaltuustoon kuusi valtuutettua. He kuuluvat kaikki kaupunginhallituksen pöytäkuntaan.

Salolaisista ehdokkaista eniten ääniä saanut Saku Nikkanen (sd.) paukuttaa hallituksessa puheenjohtajan nuijaa, ja hänen tuntumaansa noussut Juhani Nummentalo (kok.) on hallituksen varapuheenjohtaja.

Mikko Lundén (ps.) ja Simo Paassilta (sd.) ovat kaupunginhallituksen jäseniä. Lundén on myös kansanedustaja.

Heikki Tamminen (ps.) johtaa puhetta kaupunginvaltuustossa, ja Elina Suonio-Peltosalo (kok.) on valtuuston varapuheenjohtaja. Valtuuston puheenjohtajistolla on läsnäolo- ja puheoikeus kaupunginhallituksen kokouksissa.

Salolaisten aluevaltuutettujen äänet tulivat pääosin Salosta. Poikkeuksena on Somerolla kauppiaana toimia Lundén, jonka äänistä neljäsosa tuli Somerolta.

Maakunnallista kannatusta ei Salosta valituilla ollut.

Ensimmäisissä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vaaleissa oli ehdolla kymmenen maakunnan seitsemästätoista kansanedustajasta. Kaikki pääsivät aluevaltuustoon.

Vaalien ääniharavat olivat vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson (vas.) 7 795 äänellä ja Aki Lindén (sd.) 7 701 äänellä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai 3 278 ääntä ja keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko 2 006 ääntä.

Perussuomalaisten Ville Tavio keräsi 2 974 ääntä ja Mikko Lundén 1 056 ääntä.

Ilkka Kanervan (kok.) äänimäärä oli 2 000, Sofia Virran (vihr.) 1 747, Johannes Yrttiahon (vas.) 1 281 ja Esko Kivirannan (kesk.) 841 ääntä.

Orpon äänistä 109 tuli Salosta, Saarikon äänistä 67. Li Andersson oli Salossa heitä suositumpi 311 äänellä.

Aluevaltuustossa voi sen työn alkaessa olla kolmekin ministeriä. SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu torstaina päättämään perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun äitiysloman sijaisesta.

Vahvoilla ministeriveikkauksissa on Aki Lindén (sd). Turun Sanomien haastattelema Lindén ei suostunut itse kommentoimaan mahdollista ministeripestiä lainkaan.

Jos Lindén tulisi valituksi Kiurun sijaiseksi, olisi hän ensimmäinen varsinaissuomalainen demariministeri sitten Pertti Paasion.

Vaaleissa aluevaltuustoon nousi monia kotikuntiensa keskeisiä päättäjiä. Turusta läpi menivät muun muassa apulaispormestarit Ville Valkonen (kok.), Elina Rantanen (vihr.) ja Piia Elo (sd.).

Valtuustoon nousivat niinikään muun muassa Someron valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.), Kaarinan valtuuston puheenjohtaja Niina Alho (sd.) ja Paraisten kaupunginhallituksen jäsen Regina Koskinen (r.).

Aluevaltuustoon Salosta kuusi jäsentä

Saku Nikkanen (sd.) 1 239 ääntä

Juhani Nummentalo (kok.) 1 220 ääntä

Mikko Lundén (ps.) 1 056 ääntä

Simo Paassilta (sd.) 865 ääntä

Elina Suonio-Peltosalo (kok.) 836 ääntä

Heikki Tamminen (ps.) 668 ääntä