Nostalgia sai salolaisvanhuksen ostamaan talorykelmän maaseudulta – maksamatta jäänyt lasku johti erikoiseen riitaan

0
Yhä suurempi osa väestöstä käyttää nettiä. Kuva: TS arkisto/Marttiina Sairanen

Iäkäs salolaismies on voittanut erikoisen riidan, jossa ulosotto vaati häneltä kymmenientuhansien eurojen korvausta tekemättä jääneestä kiinteistökaupasta. Käräjäoikeuden mukaan vanhus ei ollut ymmärtänyt kaupanteon ehtoja.

”Hän on ollut tarjouksen tehdessään oikeustoimikelvoton. Mitään erityistä järkisyytä kiinteistön ostamiselle ei ole ollut olemassa”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa.

Eläkeläinen teki ulosmitatusta kiinteistöstä korkeimman tarjouksen huutokaupat.com-verkkopalvelussa, jossa se oli vapaassa myynnissä. Hän ehti maksaa talorykelmästä Salon maaseudulla 21 600 euron käsirahankin.

Lopullisesta kaupanteosta syntyi kiista, joka päätyi tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Huutokaupat.com-verkkopalvelu on suosittu kauppapaikka, jossa myydään tavaraa yli 300 miljoonalla eurolla vuodessa. Palvelua käyttävät tuhansien yritysten lisäksi myös kunnat ja viranomaiset.

Varsinais-Suomen ulosottovirasto julkaisi palvelussa joulukuun lopussa 2019 ilmoituksen ”Ulosmitattu perussaneerausta vaativa kiinteistö Salossa”.

Eläkeläinen tarjosi kohteesta netissä 79 500 euroa. Tuttavat yrittivät toppuutella, mutta mies piti päänsä. Hän halusi kiinteistön, koska oli käynyt siellä lapsena isänsä kanssa hevoskyydillä.

Ulosottomies soitti kaupankäynnin sulkeuduttua ja ilmoitti, että tarjous oli hylätty liian alhaisena. Eläkeläinen lähetti seuraavana päivänä sähköpostin, jossa hän tarjosi 108 000 euroa. Sen ulosotto hyväksyi.

Käsirahan salolaismies maksoi myöhässä, mutta loppuhinta kaupasta jäi kokonaan maksamatta. Parin kuukauden päästä ulosotto pani rakennusrykelmän uudestaan myyntiin

Toinen ostaja teki kiinteistöstä ulosoton kanssa kaupat 63 000 eurolla. Tämän jälkeen ulosotto velvoitti eläkeläisen maksamaan kauppahintojen erotuksen ja huutokauppakulut.

Korvattavaa oli 46 800 euroa.

Vanhuksen asianajaja Veli Ahtee vaati käräjäoikeutta kumoamaan korvausvaatimukset. ”Vaikka hän ei ole edunvalvonnan alaisuudessa, on hän sellaisen tarpeessa”, Ahtee perusteli.

Ulosotto vastusti. Sen mukaan mitkään ulkoiset seikat eivät olleet viitanneet siihen, etteikö ostaja olisi ymmärtänyt, mitä oli tekemässä. Miehen kanssa oli puhuttu puhelimessa ja hänet oli tavattu kiistellyllä kiinteistöllä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuuli riitaa ratkoessaan kolmea todistajaa: miehen kahta tuttavaa sekä erikoislääkäriä. Esiin nousi vanhuksen terveys ja ymmärrys raha-asioista.

”Tehty tarjous ei sido häntä. Käsiraha tulee palauttaa”, käräjäoikeus toteaa joulukuussa antamassaan päätöksessä.

Oikeus katsoo, ettei ulosottoviranomainen ole kuitenkaan tehnyt virhettä, sillä miehen kunto on oikeuden mukaan selvinnyt vasta istunnossa.

Eläkeläiselle oikeusapua antanutta juristia tapaus mietityttää.

– Meillä on kasvava väestönosa, joka osaa käyttää tietokonetta ja osaa osallistua huutokauppaan, mutta joilla ei enää ymmärrys riitä siihen, että mitä siitä seuraa,Veli Ahtee sanoo.

Markkinaoikeus kovisteli huutokaupat.com-palvelua ylläpitävää Mezzoforte Oy:tä kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta vuosi sitten tammikuussa

Mezzoforte piti palveluaan huutokauppana eikä etämyyntinä, jota koskisi neljäntoista vuorokauden peruuttamisoikeus. Kuluttaja-asiamies vaati, että ostajalla on oltava oikeus perua huutokauppasivustolla tehty kauppa.

Markkinaoikeuden mukaan yritys oli rikkonut kuluttajansuojalakia. ”Peruuttamisoikeus on etämyynnissä keskeinen kuluttajan oikeus”, oikeus totesi ja asetti yritykselle 100 000 euron uhkasakon.

Mezzoforte muutti myyntiehtoja.

Markkinaoikeuden päätös ei kuitenkaan koske viranomaisia. Ulos­ot­to on osa oi­keus­lai­tok­sen toi­min­taa ja se pe­rus­tuu la­kiin, joista keskeisin on ulosottokaari.

–  Kuluttajansuojalainsäädäntö ei ulotu sinne asti. Eihän sille sinänsä estettä olisi, että ulosotto antaisi samanlaisen oikeuden kelle tahansa ostajalle, kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Mika Hakamäki toteaa.

Ulosottolaitoksen valtakunnanvouti Juhani Toukola muistuttaa, että ulosotto on lainkäyttöä.

– Viime kädessä kukin tapaus ratkaistaan toimitusmiehen tai muutoksenhaussa valitusta käsittelevän tuomioistuimen toimesta, Toukola vastaa sähköpostilla.

Huutokaupat.com-sivustolla on tälläkin hetkellä myynnissä satakunta ulosmitattua kohdetta eri puolilla Suomea.

Poikkeuksellinen tapaus

Viranomaiset pitävät salolaisen eläkeläisen tapausta hyvin poikkeuksellisena.

– Kuluttajaneuvontaan tulee etämyynnistä jonkin verran yhteydenottoja ikäihmisiltä, mutta ei noin rankkoja tai kalliita juttuja, johtava asiantuntija Raija Marttala Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo.

Omalta työuraltaan Marttala muistaa tapauksen, jossa kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastanut mies oli maanisessa vaiheessa ostanut auton. Maniajaksoon kuuluu tyypillisesti harkintakyvyn puute.

– Kauppa saatiin purettua ilman oikeustoimia. Kauppias ei ymmärrettävästi ollut kovin innostunut, mutta ostajalla oli yksiselitteinen lääkärinlausunto.

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) voi hakemuksesta määrätä edunvalvojan, jos henkilö ei itse kykene hoitamaan omia asioitaan. DVV selvittää edunvalvonnan tarpeen ja tekee tarvittaessa käräjäoikeuteen hakemuksen edunvalvojan määräämiseksi.

– Henkilö voi ymmärtää tiettyjä asioita, muttei välttämättä toisia asioita. Etämyyntitapaukset eivät ainakaan vielä ole näyttäytyneet meillä suurena ongelmana, henkikirjoittaja Jani Saarela DVV:sta sanoo.

Kykenemättömyyden tulee johtua sairaudesta, heikentyneestä terveydentilasta tai muusta vastaavasta syystä.