Salon kärki: Nikkanen, Nummentalo, Lundén – Kurvinen oli Someron selvä ykkönen

2

Salolaisista aluevaaliehdokkaista eniten ääniä keräsivät liikunnanohjaaja Saku Nikkanen (sd.) ja mielenterveyshoitaja Juhani Nummentalo (kok.) joiden saaliit nousivat yli 1 200 äänen. Nikkanen sai salolaisilta 1 195 ääntä ja Nummentalo 1 146 ääntä.

Kolmanneksi eniten ääniä keräsi kansanedustaja Mikko Lundén (ps.) jonka yli tuhannesta äänestä 703 tuli Salosta. 266 ääntä Lundén sai Somerolta, jossa hän toimii K-kauppiaana.

Varsinaissuomalaiset äänestivät hyvinvointialueen valtuustoon kolme muutakin salolaista: Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassillan (sd.), erikoissairaanhoitaja Elina Suonio-Peltosalon (kok.) ja valiokunta-asiantuntija Heikki Tammisen (ps.). Laskennan loppusuoralla näytti siltä, että myös pappi Johannes Alaranta (kesk.) olisi ollut menossa läpi, mutta hän jäi lopulta varasijalle. Kaikki kuusi salolaista aluevaltuutettua ovat myös kaupunginvaltuutettuja. Nikkanen johtaa puhetta hallituksessa ja Tamminen valtuustossa.

Somerolta meni läpi yrittäjä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.), joka keräsi yli tuhat ääntä. Niistä 807 tuli somerolaisilta.

Äänestäjät halusivat aluevaltuustoon päättäjiä kotikunnistaan, ja keskittivät ääniään paikallisille ehdokkaille. Valtaosa valituiksi tulleiden äänisaaliista kertyi heidän omista asuinkunnistaan.

Kokoomus oli saamassa 23,4 prosenttia Varsinais-Suomessa annetuista äänistä, kun äänistä oli laskettu 96 prosenttia. SDP oli kerännyt äänistä noin 19 prosenttia ja keskusta noin 15 prosenttia.

Puoli kahdentoista aikaan yöllä äänistä oli laskematta nelisen prosenttia. Valmiina olleen laskennan perusteella Varsinais-Suomen 79-jäsenisessä aluevaltuustossa tulee olemaan 18 kokoomuslaista, 16 demaria, 12 keskustalaista, kymmenen vasemmistoliiton edustajaa, kahdeksan perussuomalaista, seitsemän vihreää, viisi edustajaa RKP:stä, kaksi kristillisdemokraattia ja yksi Liike Nytin edustaja.

Varsinais-Suomen äänikuninkaaksi nousi Turusta ensimmäisen kauden kansanedustaja, sekä Varsinais-Suomen että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirejä työurallaan johtanut Aki Lindén ja äänikuningattareksi vasemmistoliiton turkulainen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson . He molemmat keräsivät reilusti yli 7 000 ääntä.

Laatuaan ensimmäiset vaalit eivät saaneet äänestäjiä liikkeelle. Aluevaalien äänestysinto jäi koko maan osalta 47,5 prosenttiin.

Varsinais-Suomen äänestysprosentti oli 49,5 ja maakunnan pääkaupunki Turun 49,3. Salossa äänesti vain 45,4 prosenttia äänioikeutetuista., mutta Somerolla hiukan yli puolet äänioikeutetuista äänestysprosentin ollessa 50,5.

Muista Salon seudun kunnista aluevaltuustosta paikan olivat lunastamassa kansanedustaja Esko Kiviranta (kesk.) Sauvosta, mikroelektroniikan erikoistutkija Lauri Heikkilä (ps.) Marttilasta sekä yleislääketieteen erikoislääkäri Merja Laine ja kirkkoherra Jouni Lehikoinen (kd.) Paimiosta.

Juttua muokattu 24.1. kello 8.24: Johannes Alaranta ei päässyt läpi, vaan jäi varasijalle.
Juttua muokattu 24.1. klo 8.46: Poistettu seudulta valituksi tulleista RKP:n Niklas Guseff, joka ei ollut ehdolla Kemiönsaaresta, vaan nykyisestä kotikaupungistaan Turusta.
Juttua muokattu 24.1. klo 9.03: Lisätty seudulta lähi päässeisiin Merja Laine (kesk.) Paimiosta.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hävetkää nukkujat!
8 kuukautta sitten

Salolaiset äänestivät kiitettävästi omia. Niitä äänestämään lähteneitä oli täällä vaan liian vähän. Jos ensi vuosina karsitaan täältä palveluita, niin ainakin minun sormeni osoittaa sinua, nukkunut äänestäjä.

Hopeinen Q
8 kuukautta sitten

Salo luovutti äänivaltaansa muulle maakunnalle huonon ehdokasasettelun takia. Vihreillä oli pienen ehdokasmäärän takia taktisesti hyvä mahdollisuus paikkaan, mutta joko äänestäjät eivät suostuneet ohjattaviksi tai sitä ei haluttu käyttää.

Perussuomalaiset sai odotetusti kaksi ehdokasta läpi ja yliedustuksen omassa ryhmässä. Keskustalta puuttui kärkiehdokas, ja paikka jäi saamatta. Paassillan äänimäärä oli yllätys, samoin kuin Suonio-Peltosalonkin. Silti kokoomuksen listoilta olisi valikoivammalla ehdokasasettelulla saanut kolme kärkiehdokasta läpi. Vasemmistoliiton äänistä jo suurin potti meni turkulaiselle ehdokkaalle.

Vaalipäivänä julkaistiin uutinen, että sote-työläinen voi joutua jääväämään itsensä tapauskohtaisesti osassa päätöksentekoa. Omalta kohdalta jääväsin heidät jo äänestyskopissa, mutta aneemisen vaalikampanjoinnin myötä heidät on mielletty sopiviksi valinnoiksi.