Salon koronajäljityksen kontaktiviive useita päiviä – töihin voi palata, vaikka kärsisi vielä lievistä koronataudin oireista

1
Valtaosa Salon koronatartunnoista on nyt omikronvariantin tulosta. Testi- ja tartuntamäärät ovat kasvussa, minkä vuoksi myös koronajäljittäjillä riittää työsarkaa. Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi.

– Omikron leviää nyt kulovalkean tavoin. Meidän papereihimme tehdään merkintä siitä, onko tartunta omikronia vai ei, ja nykyisin on jo harvinaisempaa, jos ei ole, Salon tartuntataudeista vastaava lääkäri Kaisa Ellä toteaa.

Kasvaneet tapausmäärät ovat lisänneet myös tartunnanjäljityksen työtaakkaa.

– Kontaktiviive on viikonlopun jäljiltä noin 4–5 päivää. Maanantaina tartuntatautitiimistä soitettiin sellaisille positiivisen testituloksen saaneille, joiden näyte analysoitiin keskiviikkona. Tekstiviesti ohjeineen pyritään lähettämään kaikille jo sinä päivänä, kun testitulos on valmistunut. Ellä kertoo.

– Arkiviikolla onnistumme kuitenkin hiukan kirimään, elleivät tartuntamäärät edelleen jatkuvasti kasva, hän uskoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemä koronakaranteeni kestää nykyisellään 10 päivää. Ellä otaksuu, että karanteeni saattaa jatkossa jopa lyhentyä.

– Omikron on luonteeltaan hyvin erilainen kuin muut koronavariantit. Sen itämisaika on lyhyempi, joten tauti saattaa olla myös nopeammin tarttunut ja sairastettu.

– Mandaatit tulevat kuitenkin THL:ltä, ja niiden mukaan toimimme.

”Töihinpaluuseen ei ole esteitä, jos on voinniltaan työkuntoinen ja oireet ovat lieviä. Karanteenin päätyttyä koronan tartuttavuusaika on joka tapauksessa ohi.”

Eristys- ja karanteenipäätökset sekä sairauslomatodistukset ovat herättäneet lähiaikoina paljon kysymyksiä.

– Eristys- ja karanteenipäätökset tehdään automaattisesti tartuntatautilääkärin toimesta viranomaispäätöksinä. Positiivisen testituloksen saaneiden eristämispäätökset tehdään tällä hetkellä samana tai seuraavana päivänä kuin heille on soitettu, Ellä vastaa.

– Altistuneiden karanteenipäätöksiä tehdään sen mukaan, mitä ehditään. Viivettä voi olla paljonkin, hän jatkaa.

On työpaikan omista käytännöistä kiinni, saako sairauslomatodistuksen työterveyshuollosta vai julkiselta puolelta.

– Jos on ennen testituloksen valmistumista ollut pois töistä, on se joko omaehtoista karanteenia tai sairauslomaa, Ellä muistuttaa.

Hän toteaa, että eristyksen päätyttyä koronaviruksen sairastanut henkilö voi palata töihin, vaikka oireet eivät olisi täysin poistuneetkaan.

– Töihinpaluuseen ei ole esteitä, jos on voinniltaan työkuntoinen ja oireet ovat lieviä. Karanteenin päätyttyä koronan tartuttavuusaika on joka tapauksessa ohi.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Muissa kunnissa vielä joululomaa
6 kuukautta sitten

Silti kouluihin palattiin? Kohta ei ole työkykyisiä, kun kaikki sairastavat.