Salon, Paimion ja Martinkosken seurakunnat keskusrekisteriin – virkatodistusten jonotusajat tällä hetkellä 16 viikkoa

12
Porin aluekeskusrekisterin Salon palvelupisteessä työskentelevät Päivi Pakkanen (vas.), Anu Breilin (edessä) ja Anu Pura. Salon kirkkoherra Timo Hukka korostaa, että vuodenvaihteessa tapahtuva muutos on iso. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon, Paimion ja Martinkosken seurakunnat liittyivät vuodenvaihteessa Porin aluekeskusrekisteriin. Muutoksen myötä kaikki seurakuntalaisten väestökirjanpitoon liittyvät tehtävät hoidetaan kirkkoherranvirastojen sijasta keskusrekisterissä. Näitä ovat muun muassa virkatodistukset ja muut sukuselvitykset.

Salon kirkkoherra Timo Hukka korostaa muutoksen vaikuttavan radikaalisti asiakirjojen saatavuuteen.

– Virkatodistuksia joutuu keskusrekisterin kautta odottamaan todella pitkään emmekä me seurakunnassa voi mitenkään helpottaa tilannetta. Kaikkien seurakuntien piti liittyä keskusrekistereihin viimeistään vuoden 2022 alussa, Hukka huomauttaa.

Porin aluekeskusrekisterissä käsitellään parhaillaan syyskuun alkupuolella jätettyjä virkatodistushakemuksia. Jonotusaika on siten tällä hetkellä 16 viikkoa. Rekisterinhoitaja Nina Roiha kehottaa virkatodistuksia tarvitsevia asiakkaita hakemaan todistusta heti, kun tarve ilmenee.

– Hakemusten käsittelyyn menee niin kauan aikaa, että tilausten teon kanssa ei kannata viivytellä, Roiha korostaa.

Osa seurakuntalaisista on Salossa jo varautunut tilanteeseen.

– Kirkkovirastosta tultiin hakemaan virkatodistuksia varten vasten vuoden viimeisinä päivinä ruuhkien välttämiseksi, Hukka kertoo.

Uudistuksen yhteydessä Halikkoon perustettiin Porin aluekeskusrekisterin palvelupiste, jossa työskentelee kolme työntekijää.

– Palvelupisteessä on tehty töitä jo koko joulukuu virkatodistusruuhkan purkamiseksi, mutta yleisölle piste avautuu tammikuussa, Hukka sanoo.

Palvelupiste sijaitsee entisessä Halikon seurakunnan taloustoimistossa.

– Halikossa oli hyvät ja tarkoituksenmukaiset tilat pisteelle. Asiakkaita pisteessä käy varmasti aika vähän, sillä suurin osa todistuksista tilataan netissä tai puhelimella, Hukka huomauttaa.

Palvelupisteeseen siirtyi yksi työntekijä niin Salon, Paimion kuin Martinkosken kirkkoherranvirastosta. Hukka kertoo Salon seurakunnan ajaneen palvelupisteen saamista taatakseen seudun kirkkoherranvirastojen työntekijöille töitä. Piste palvelee kuitenkin koko Porin rekisterin aluetta.

– Hakemuksia voi jättää palvelupisteeseen, mutta se ei nopeuta esimerkiksi virkatodistusten käsittelyä. Keskusrekisterissä hakemukset käsitellään tulojärjestyksessä riippumatta siitä, mihin ne on jätetty, Hukka toteaa.

Toiminnan muutokset eivät vaikuta ainakaan toistaiseksi Salon ja Paimion kirkkoherranvirastojen aukioloaikoihin.

– Virastoihin jää edelleen tehtäviä. Muun muassa erilaiset toimitukset kuten vihkimiset, kasteet ja hautaukset tilataan edelleen kirkkoherranvirastosta, Hukka korostaa.

Porin keskusrekisteriin tuli vuoden alussa 82 000 uutta jäsentä uusien seurakuntien myötä. Lisäysten jälkeen Porin rekisteri palvelee 240 000 jäsentä.

– Lisäys on niin suuri, että virkatodistusjonojen voi ennakoida vain pitenevän. Jonoista päästään eroon vasta sitten, kun käyttöön saadaan yhtenäinen järjestelmä. Nykyinen järjestelmä on keskeneräinen ja siksi hidas ja kankea, Hukka huomauttaa.

Paimion kirkkoherra Miika Rosendahl sanoo niin ikään kärsivällisyyden olevan tarpeen.

– Toivon mukaan uudistus saadaan jossakin vaiheessa toimimaan siten kuin on ajateltu.

Virkatodistusten ruuhkautuminen merkitsee sitä, että muun muassa perunkirjoituksille pitää hakea verohallinnolta jatkoaikaa. Perunkirjoitukset pitää tehdä lain mukaan kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta. Hukka huomauttaa, että jonot rikkovat ihmisten perusoikeuksia.

– Tämä asia kuuluisi jo oikeuskanslerille.

Someron seurakunta kuuluu seudun muista seurakunnista poiketen Turun alueelliseen keskusrekisteriin. Somero liittyi rekisteriin jo tämän vuoden alussa kirkkoherranviraston työjärjestelyjen takia. Myös Turun keskusrekisteristä virkatodistuksia joutuu odottamaan pitkään.

Hukka kertoo Salon seurakunnan valinneen Porin, koska siellä seurakunnalla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa keskusrekisterin toimintaan.

Keskusrekisterien perustamisen tavoitteena on se, että koko ihmisen elinkaarta koskevan virkatodistuksen saa yhdellä tilauksella yhdestä paikasta. Keskusrekisterit hoitavat myös kirkollisten toimitusten kuten kasteiden kirjaukset, avioliiton esteiden tutkinnan sekä kirkkoon liittymiset ja eroamiset. Nämä asiat eivät ole ruuhkautuneet.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
11 kuukautta sitten

Muinaisessa ajassa virkatodistuksen sai viikossa. Nyt keskitettynä palveluna pitää ilmeisesti laittaa pysyvä anomus sisään, jos sattuisi todistusta tarvitsemaan.

Tämä mobiiliaika on hyvä.

Jari
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Muinoin virkatodistuksen sai heti, kun marssi kirkkoherranviraston ovesta sisään. Lappu kädessä tultiin ulos.

Erja Haikonen
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Ei toimi, eikä ole tarpeenkaan. Itseäsi koskevan virkatodistuksen saat edelleenkin nopeasti sen sisältöisenä, mikä tarpeesi kulloinkin on. Sen sijaan täydellisen sukuselvityksen tilaus edellyttää hyväksyttävän tilausperusteen toimiakseen. Ulkomailla asuvia kehotan hankkimaan poismuuttonsa yhteydessä kyseisen maan käytännön mukaisen dokumentin asumisestaan ko. maassa ja aivan kaikkia suosittelen säästämään läheistensä perukirjat sukuselvitysliitteineen. Sukututkimustarkoitus on sitten asia erikseen. Mobiililaitteiden salattuina tulevien dokumenttien tallennus- ja tulostusmahdollisuuksien tarkistaminen tilauksia tehdessä on myös paikallaan.

Tärkeä todistus
11 kuukautta sitten
Reply to  Erja Haikonen

Perunkirjoituksissa tarvitaan laaja virkatodistus, joten kyllä tämä on tarpeen todella monille. Harvalta löytyy vanhoja todistuksia ja ne eivät välttämättä edes käy. Nämä jonot ovat kohtuuttomia.

Ennen oli paremmin
11 kuukautta sitten

Vanhaan hyvään aikaan virkatodistuksen sai Salo-Uskelan seurakunnan kirkkoherranvirastosta saman tien suoraan käteen. Muista seurakunnistakin tilattuna noin viikossa.
Ilman virkatodistusta kuolinpesän osakas ei saa tarvittavia tietoja esim. pankeista ym. perunkirjoitusta varten. Ja mitenkäs hoidetaan kuolinpesän laskujen maksut ym. juoksevat asiat?
Surun murtamille ihmisille ei saisi aiheuttaa yhtään lisää ylimääräistä vaivaa ja viivytystä virallisilta tahoilta. Tilanteessa on muutenkin tarpeeksi kestämistä.

Hidasta muttei mahdotonta
11 kuukautta sitten

Meillä ei ainakaan ole ollut ongelmia paikallisessa pankissa. Sanoivat että vainajan laskut täytyy maksaa joka tapauksessa, ja riitti että niitä aiemminkin hoitanut läheinen kuittasi laskut ja kiikutti ne pankkiin. Sukuselvitystä tarvittiin vasta sitten perunkirjoituksen aikaan, ja pankki hoiti perunkirjoituksen. Verkkopankkia käytettäessä voi toki olla monen monta mutkaa matkassa, jos kuolinpesän laskuja haluaa sitä kautta maksaa.

Paljon ongelmia
11 kuukautta sitten

Tutuille asiakkaille pankit voivat onneksi tehdä poikkeuksen. Vaikeuksia tulee sitä enemmän, mitä pidemmälle perunkirjoitus siirtyy. Asuntoja ja muuta omaisuutta ei voi myydä, mutta kulut juoksevat. Myös laskuista tulee sitä enemmän ongelmia mitä kauemmin perunkirjoitus on hoitamatta. Tilanne on todella kaamea varsinkin vähävaraisille.

Perunkirjoitus
11 kuukautta sitten

Kuinka muistelisin, että virkatodistuksen sai ennen suoraan hakemalla maistraatista, voin toki muistaa väärin, kun siitä on jokunen vuosi, kun viimeksi olen tarvinnut virkatodistusta. Mutta kyllä henkilötiedot olisi pitänyt olla jo syötettynä järjestelmään siihen siirryttäessä! Nyt vaihdetaan järjestelmää ja aletaan syöttää tietoja sisään ilmeisesti, oikein hölmöläisten touhua! Taas halutaan vaan tehdä tahallaan kiusaa porukalle.

Erja Haikonen
11 kuukautta sitten

Suuret kiitokset teille kaikille, jotka työskentelitte Salon seurakunnassa sukuselvitysten parissa. Teitte viimeiseen päivään saakka sukuselvityksiä vainajien ja heidän perintökaaren mukaisten perillistensä Salon srk:ssa kirjoilla olemisajalta, ja jos selvitys kattaa kaikki perintökaaren edellyttämät virkatodistukset, niin tilaajan tulee olla tosi tyytyväinen.
Minun akuutiksi ongelmaksi viime viikkoina ovat kuitenkin muodostuneet täällä Salossa laadittujen sukuselvitysten edellyttämät poismuutoista johtuvat jatkotilaukset. Jatkotilaukset menevät pääsääntöisesti keskusrekistereiden jonojen päähän, ja jos sotut puuttuvat, en saa edes tietoja jatkomuutoista. Taisipa olla Tampereen aluerekisterikeskus, joka ilmoitti perjantaina, että kannattaa tilata kokonaan uudestaan. Mitä mieltä olette?

Ei siirretä hautaustoimea
11 kuukautta sitten

Jotkut vaativat, että hautaustoimi pitäisi siirtää pois kirkolta. Tämä perunkirjatapaus osoittaa, minkälainen sotku siitä tulisi. Hautapaikan mummolle saisi kuuden kuukauden päästä Jyväskylästä.

Repa
11 kuukautta sitten

Kirkkohallitus on tehnyt tämän päätöksen keskusrekisterien perustamisesta ja on siten aiheuttanut nykyisen tilanteen tai sotkun niin kuin sinä toteat.

Vanhus
11 kuukautta sitten

Niin, uskaltaisikohan sitä enää kuollakaan.