Salon sairaalan kehittämiselle kannatusta maakunnan asukkailta

0

Salon sairaalan kehittäminen Varsinais-Suomen kakkossairaalana saa kannatusta maakunnan asukkailta.

Salon Seudun Sanomien tilaamassa kyselyssä otettiin kantaa väittämään: Salon sairaalaa pitää kehittää hyvinvointialueen kakkossairaalana. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa oli 56 prosenttia vastaajista.

Eri mieltä oli 13,5 prosenttia, ja 30,5 prosenttia ei ottanut kantaa.

Vastaajina oli noin tuhat eri puolilla Varsinais-Suomea asuvaa äänioikeutettua.

Ensi vuoden alussa vastuu muun muassa erikoissairaanhoidosta siirtyy hyvinvointialueelle. Salon sairaala on osa Turun yliopistollista keskussairaalaa, josta tulee hyvinvointialueen sairaala.

Salon sairaalanmäellä on jo käynnissä 57 miljoonan euron rakennus- ja saneeraushanke, joka turvaa sairaalan asemaa. Hankkeen eteneminen on sunnuntaina valittavien hyvinvointialueen valtuutettujen käsissä.

Salon sairaalan tulevaisuudesta kysyttiin myös Salon Seudun Sanomien puheenjohtajatentissä viikko sitten (SSS 15.1.). Sen kehittäminen sai tukea varsinaissuomalaisilta puoluejohtajilta, Li Anderssonilta (vas.), Petteri Orpolta (kok.)ja Annika Saarikolta (kesk.).

Orpon mielestä hyvinvointialueen valtuuston ensimmäisiä tehtäviä on laittaa rakennushanke liikkeelle. Saarikon mukaan Salon sairaalalla on erityisasema Loimaan ja Vakka-Suomen lähisairaaloihin verrattuna. Andersson sanoi, että Salossa päivystystoiminta luo perusturvallisuuden tunnetta koko alueelle.

Vankimmin Salon sairaalan kehittämisen kannalla olivat SSS:n kyselyssä perussuomalaisten (67,2 prosenttia) ja kristillisdemokraattien (66,7) äänestäjät. Vihreiden, kokoomuksen, keskustan ja SDP:n kannattajista väittämän kanssa oli samaa mieltä selvästi yli puolet vastaajista (54,6-59,5 prosenttia).

Ikä vaikuttaa selvästi näkemykseen Salon sairaalasta. Alle 25-vuotiaista vastaajista sen kehittämistä maakunnan kakkossairaalan kannatti alle 40 prosenttia. Siitä eteenpäin väittämän kanssa samaa mieltä olevien osuus oli reilusti yli 50 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa yli 60 prosenttia.

Näin kysely tehtiin

Kyselyn teki Taloustutkimus Oy.
Kyselyssä haastateltiin 1 002 varsinaissuomalaista 27.12.2021–6.1.2022.
Tutkimus tehtiin puhelinhaastattelujen ja internet-paneelin yhdistelmänä.
Tutkimuksessa esitettiin väittämä: Salon sairaalaa pitää kehittää maakunnan/hyvinvointialueen kakkossairaalana.
Vastaajien puoluekanta selvitettiin kysymyksellä: minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta äänestit vuoden 2021 kuntavaaleissa.
Kysely tehtiin puolueiden kannatusmittauksen yhteydessä.