Paimenpoika vaurastui ja jätti mittavan omaisuuden Salon seurakunnalle – kaikille testamenttirahastoille ei tahdo löytyä käyttökohteita

9
Talouspäällikkö Leena-Maija Rantala ja kirkkoherra Timo Hukka toivovat, että seurakuntalaisilta tulisi ehdotuksia testamenttivarojen käyttökohteiksi. Niitä voi esittää esimerkiksi diakoniatyölle.

Syyskuussa kuollut sotaveteraani Esko Lehtinen aiheutti testamentillaan iloisen yllätyksen Salon seurakunnalle.

Mäkitupalaiseksi Perttelissä syntynyt ja paimenpoikana työuransa aloittanut mies oli taitava rakentaja ja vaurastui urallaan.

Eläkkeelle jäätyään hän alkoi tehdä avustustyötä Venäjälle. Hän avusti inkeriläisiä paluumuuttajia ja vuokrasi heille omistamiaan asuntoja Salosta.

Kuollessaan Lehtinen jätti seurakunnan diakoniatyölle useita asuntoja ja tukun osakkeita. Kun omaisuus realisoitiin, rahaa kertyi 460 000 euroa.

Lehtinen toivoi, että varoja käytetään vähävaraisten vanhusten auttamiseksi.

Esko Lehtisen testamentti on arvoltaan suuri, mutta suurempiakin omaisuuksia seurakunnille on jätetty.

Halikon seurakunta sai aikanaan testamentin Koskisen perheeltä, jossa oli seitsemän lapsetonta sisarusta.

Sisarukset kuolivat yksi toisensa jälkeen, ja suku sammui. Sen viimeinen edustaja testamenttasi perimänsä omaisuuden seurakunnalle.

1,2 miljoonan euron arvoinen testamentti on tätä nykyä jaettu kahdeksi Koskisen rahastoksi, diakonia- ja lähetysrahastoksi.

Kiikalalainen Matti Siren puolestaan testamenttasi seurakunnalle 180 000 euroa käytettäväksi Kiikalan lapsiperheille ja diakoniatyöhön.

Pientilallinen lauloi kirkkokuorossa ja oli kaikin puolin aktiivinen seurakuntalainen. Hän osallistui myös seurakunnan hallintoon ja johti jopa kirkkovaltuustoa.

Suomusjärven hautausmaan valaistus hankittiin aikanaan testamenttivaroilla alueen asukkaiden toiveesta.

Nykyisellä Salon seurakunnalla on eri-ikäisiä testamenttirahastoja kaikkiaan 11, ja niissä on rahaa kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa euroa.

Testamentit ovat seurakunnalle positiivinen ongelma. Rahaa pitäisi käyttää tarkoituksiin, joihin testamentin tekijät ovat halunneet. Ihan aina se ei onnistu.

– Esimerkiksi Peltosen testamenttirahasto on osoitettu perniöläisille, jotka opiskelevat kirkon palvelukseen. Heitä ei ole paljon. Kymmenessä vuodessa testamenttivaroja on käytetty ehkä 2 000 euroa, kun rahaa olisi 67 000 euroa, kirkkoherra Timo Hukka sanoo esimerkkinä.

Käytön puuttuessa rahastot uhkaavat muuttua uinuviksi. Ihmiset eivät välttämättä tiedä koko rahaston olemassaolosta, ja raha jää käyttämättä.

– Matti Sirenin rahaston sääntöihin kirjattiin juuri tämän vuoksi, että siitä pitää tiedottaa säännöllisesti. Sitä kautta ihmiset tietävät hakea avustuksia, Hukka huomauttaa.

– On hyvä, että tästä tulee juttu lehteen. Ihmiset saavat tietoa, että tällaisia on, seurakunnan talouspäällikkö Leena-Maija Rantala sanoo.

Seurakunta rahoittaa oman säännöllisen toimintansa ja rakennushankkeensa talousarvion kautta. Testamentit on haluttu pitää niistä erillisinä, jotta varat eivät päätyisi seurakunnan ”kirstun täytteeksi”.

– Moraalisesti ei olisi oikein, että testamenttivaroja käytettäisiin johonkin sellaiseen, joka rahoitetaan normaaleilla budjettivaroilla. Niillä on saatava jotain ylimääräistä, Timo Hukka vahvistaa.

Suomusjärven hautausmaan valaistus muodostaa poikkeuksen sääntöön. Valot uusittiin testamenttivaroilla.

– Ne olisi voitu tehdä normaalisti budjetin varoista, mutta paikalliset halusivat näin. Kunnioitamme alueen tahtoa, Hukka sanoo.

Osa testamenttirahastoista on alun perinkin ohjattu käytettäväksi tietyllä alueella. Esimerkiksi Ester Boehmin testamenttivarat on ohjattu Perttelin seurakunnalle ilman sen kummempia määräyksiä.

– Alueneuvosto ohjaa varojen käyttöä suunnitelmansa mukaisesti. Siellä on esimerkiksi Pyhä Perttelissä -tapahtuma, johon tulevalle puhujalle tai esiintyjälle on voitu maksaa palkkio testamenttivaroista.

Salon seurakunta on tukenut lähetysrahastoista esimerkiksi kirkkojen rakennustöitä maailmalla.

Koskisen diakoniarahaston avulla seurakunta järjesti kolmivuotisen hankkeen, jolla pyrittiin tavoittamaan ja auttamaan syrjäytymisvaarassa olevia yksinäisiä vanhuksia.

Esko Lehtisen rahaston tuotosta osa on tarkoitus käyttää muusikon palkkaamiseen. Viideksi vuodeksi palkattava muusikko tulee järjestämään musiikkiterapiaa vanhuksille palvelutaloissa ja hoivakodeissa. Vakanssin perustaminen hyväksyttiin kirkkovaltuustossa joulukuussa.

– Esko Lehtisen testamenttiin on kirjattu, että pääomasta voi käyttää vuosittain kymmenen prosenttia. Tarkoitus on, että puolet summasta käytetään muusikon palkkaukseen. Silti summasta jää vielä parikymmentätuhatta euroa jaettavaksi avustuksina diakoniatyön kautta, Timo Hukka kertoo.

Seurakunta jakaa diakonia-avustuksia myös oman talousarvionsa kautta. Rahaa on varattu budjetissa 150 000 euroa.

– Lehtisen rahaston avustuksia varten meidän on löydettävä vanhuksia, jotka eivät ole normaalisti diakoniatyön asiakkaita, Hukka sanoo.

Seurakunta ei voi jakaa rahaa mielivaltaisesti, ja testamenttivaroillekin pitäisi löytää perusteltua käyttöä.

Timo Hukan mielestä vähävaraisille vanhuksille osoitetuilla varoilla voisi helpottaa esimerkiksi vanhusten elämistä asuntoon tehtävillä parannuksilla. Rahalla voisi ostaa myös palveluita.

– Voisiko ajatella, että vanhuksille voisi tarjota jalkahoitoja ja vastaavia? Ne voivat olla monelle kalliita itse ostettuina, ja vanhuksille esimerkiksi jalkojen hoito voi olla vaikeaa tehdä itse, Timo Hukka miettii.

Vähävaraisille lapsiperheille osoitetuilla testamenttivaroilla on voitu tarjota perheelle esimerkiksi reissu kylpylään tai lapsenhoitaja illaksi.

Rahastojen aktivoimiseksi seurakunta on joskus antanut alueelle ohjeen käyttää loput varat hyväksi katsomaansa tarkoitukseen määräajan kuluessa. Sen jälkeen loput varat siirtyisivät seurakunnalle.

– Seurakunnalle voi tehdä ehdotuksia testamenttivarojen käytöstä. Hakemukset voi osoittaa diakoniatyölle, Timo Hukka sanoo.

 

Salon seurakunnan testamenttirahastoja

Peltosen testamenttirahasto, noin 67 000 euroa. Käyttötarkoitus Perniön seurakunnan alueelta olevien kirkon palvelukseen valmistuvien opiskelijoiden avustaminen.

Muurlan testamenttirahasto, 8 600 euroa. Pyhäkoulutyöhön ja/tai muuhun lapsi- ja nuorisotyöhön.

Könösen testamenttirahasto, 22 000 euroa. Jumaluusopin opiskelijoiden hyväksi Kuusjoen alueella, lasten ja nuorten pyhäkoulun, rippileirien tai muiden sellaisten peittämiseksi sekä vielä diakoniatyön tukemiseen.

Seurolan testamenttirahasto, 20 000 euroa. Halikon alueelle.

Lehtolammen testamenttirahasto, 11 000 euroa. Kiikalan alueelle.

Leinon testamenttirahasto, 73 000 euroa. Asunto-osakkeen vuokratuotto Halikon alueen diakoniatyölle.

Koskisen diakoniarahasto, 571 000 euroa. Diakonia.

Matti Sirenin testamentti, 182 000 euroa. Kiikalan lapsiperheille ja diakoniatyöhön.

Koskisen lähetysrahasto, 519 000 euroa. Lähetystyö.

Ester Boehmin testamenttivarat 27 000 euroa. Perttelin seurakunnalle, ei määräyksiä.

Esko Lehtisen rahasto, 460 000 euroa. Vähävaraisten vanhusten auttamiseksi.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
5 kuukautta sitten

Moninaisia ovat nämä seurakunnankin murheet.

Pimeydessä vaeltava
5 kuukautta sitten

Rahaa tuntuu olevan uuteen palatsiin mutta ei Anjalan hautausmaan valaistukseen. Valot olleet rikki jo kymmenen vuotta, ja seurakunnan selityksenä ylimielisesti kerrotaan sulakeviasta.

Kuolleethan eivät enää maksa kirkkoveroa eivätkä siten tarvitse valojakaan. Omaisilla on hieman hankalampaa.

Hyvä kirjoitus
5 kuukautta sitten

Nyt viimeistään selvisi, ettei kirkolle kantata testamentata. Paremmin asiansa ja muiden rahoja hoitavia löytyy kyllä.

Seurakuntalainen
5 kuukautta sitten

Tosi hyvä asia, että seurakunnalla on rahoja sukan varressa. Niitä ei saa tuhlata eikä levitellä maailman tuuliin. Jos ei raaski huolehtia vähäosaisista, niin rahat on pidettävä visusti tallessa.

Yksi täti
5 kuukautta sitten

Eikö niille muutamille perniöläisille opiskelijoille olisi voinut antaa reilumman suuruisen stipendin, kun varoja tuntuu olevan. Tai ainakin ensi ja seuraavina vuosina, ettei unohduksiin jäisi.

Maija
5 kuukautta sitten

Jos seurakunta palkkaisi yhden lähihoitajan ihan lähikävelyseuraksi kiertämään vanhusten luona ja ulkoiluttamaan. On useita vanhuksia, jotka asuvat kotona ja ovat pitkiäkin aikoja yksin. Pidempiä aikoja kuin kissojen ja koirien annettaisiin olla.

Pertti
5 kuukautta sitten

Eikö yhtään parempaa löytynyt? Vaikka joku nuori pari naapureista. Kirkkoon ja valtioon hukkuu kaikki, se on pohjaton kukkaro

Yksi täti
5 kuukautta sitten

Todistetuksi tuli taas, miten köyhästä lapsuudesta ponnisti elämään osaten sijoittaa tulojaan oikein, ja eli omassa elämässä säästäen. Kun taas monet monet, jotka saavat perintönä isot omaisuudet, tuhlaavat ja törsäävät sen muutamissa vuosissa.

Marko
5 kuukautta sitten
Reply to  Yksi täti

Omiaan saa tuhlata niin paljon kuin haluaa. Ukko säästi ikänsä ja nyt seurakunta pistää rahat haisemaan johonkin mausoleumiin. Kannattaisi pistää itse ne rahat johonkin haluamaansa tarkoitukseen silloin kun on hengissä.