Somero laittaa sadevesien viemäröintiin tänä vuonna kaksi miljoonaa euroa – vuorossa Turuntien alue ja Lamminniemi

0
Someron Vesihuolto on tutkinut viemäreiden tilaa muun muassa savukokeilla löytääkseen paikkoja, joissa hulevesiä pääsee jätevesiviemäreihin. Kuva: SSS-arkisto/Tatu Gustafsson

Someron kaupunki käyttää tänä vuonna sadevesien viemäröintiin 2,1 miljoonaa euroa. Sade- ja sulamisvesiä johdetaan omiin viemäreihin niin, että ne eivät rasita jätevesiverkostoa.

Tänä vuonna ovat vuorossa Turuntien alue sekä Lamminniemi. Tekninen lautakunta asetti Turuntien hulevesiviemäriä koskevat suunnitelmat nähtäville. Tekninen johtaja Marko Mäkinen kertoo, että Turuntien alueen sade- ja sulmaisvedet johdetaan Jaatilanjokeen.

Turuntien alueen joillakin kiinteistöillä on ollut kovilla sateilla ongelmia, kun tulvivat vedet ovat nousseet talojen kellareihin.

– Kovilla sateilla näitä soittoja on tullut myös minulle. Uuden hulevesiviemärin myötä kiinteistöjen tilanne helpottuu, Mäkinen sanoo.

Turuntien hulevesiviemäröinti koskee myös Jaatilantien tuntumaan kaavoitettua Mäkelän uutta asuntoaluetta. Alueen viemäröinti maksaa noin puoli miljoonaa euroa.

Turuntien hulevesiviemärin rakentaminen on tarkoitus aloittaa heti keväällä. Tämän vuoden ohjelmassa on myös Lamminniemen asuntoalueen hulevesiviemärin tekeminen.

– Lamminniemen alue nousi esille Someron Vesihuollon tekemissä savukokeissa. Siellä sadevettä pääsee jätevesiviemäreihin. Lamminniemessä kiinteistöillä ei ole ollut samanlaisia ongelmia kuin Turuntiellä, Mäkinen huomauttaa.

Lamminniemen alueen hulevesiviemäröintiin on varattu rahaa kaupungin tämän vuoden talousarviossa 1,5 miljoonaa euroa.

Mäkinen huomauttaa, että kaupungilla riittää hulevesien kanssa työsarkaa tämän vuoden jälkeenkin.

– Nyt on päästy onneksi kuitenkin hyvään vauhtiin, sillä Kaislaranta on jo valmis.

Someron kaupunki kerää hulevesiviemäreiden rahoittamiseen erillistä hulevesimaksua. Muissa Salon seudun kunnissa maksu ei ole käytössä.