Suomusjärvellä valetut kynttilät valaisevat Ivalossa – kotoilu piristi kynttilöiden kysyntää

0
Erja Mäki esittelee Suomusjärven Sisun väreillä valettua kupla-kynttilää. Väri- ja muotomaailma on rajaton.

Suomusjärvellä valettujen kynttilöiden markkinat ovat koko Suomen laajuiset.

– Pohjoisin jälleenmyyjä on Ivalossa ja eteläisin Helsingissä, käsityöläiset Erja Mäki ja Laura Mattila kertovat.

Heidän yhteinen, uusi yrityksensä Riihikorpi syntyi, kun kynttilöiden kysyntä ryöpsähti viime vuonna kotoilun ja sisustamisen ansiosta. Yli 10 vuotta kynttilöitä valmistanut Erja Mäki pyysi kiireavukseen tekstiiliartesaani Mattilan, joka pian huomasi valmistavansa kokopäiväisesti kynttilöitä.

Tätä ennen hänen päätuotteensa olivat erilaiset kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista farkuista, valmistetut pussukat, toalettilaukut ja muistikirjat.

Simpukka- ja kuplakynttilä kevätväreissä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

– Yli 30 jälleenmyyjää ovat pikkupuoteja, sisustusliikkeitä sekä kukka- ja lahjatavaraliikkeitä. Valmistamme kynttilät jälleenmyyjien tilausten mukaan. Eriväriset ja -muotoiset kynttilät menevät kaupaksi eri tavalla eri liikkeissä, he kertovat.

Kynttilät ovat suosittuja myös liikelahjoina sekä koululaisten ja seurojen varainhankintatuotteina.

Runebergin päivänä avautuva Riihikorven kynttilämyymälä ja valuhuoneet löysivät paikkansa Kitulasta entisistä Ykkösakselin toimiston tiloista. Samaan yhteyteen tulee Mattilan äidin, Kirsi Kankaanpään , korjausompelimo.

Joulunpunaisten kynttilöiden jälkeen Erja Mäki ja Laura Mattila ovat valaneet kevääseen sopivia, heleitä, pastellisävyjä. Erityisen paljon tarjolla on vaaleanpunaista ystävänpäivää ennakoiden.

Kynttilöiden tekeminen on käsityötä. Laura Mattila tikuttaa ilmakuplat pois ja lisää sulaa parafiinia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Myös kevään muotiväri, violetti on mukana paletissa.

– Seuraamme sisustuksen kauden värejä muun muassa Tikkurilan värikartoista, Mattila paljastaa.

Pääsiäisen keltaiseen ja vihreään taipuvia kynttilöitäkin on, mutta huhtikuun puolivälissä olevat juhlapyhät eivät ole kynttilöiden parasta sesonkia.

Kynttilät valetaan valmiisiin muotteihin satsi kerrallaan.

– Kaikki värit sekoitamme itse. Se on joskus haastavaa, mutta myös mielenkiintoista, sillä lopputuloksen näkee vasta, kun kynttilä on täysin kuivunut, Mattila ja Mäki kertovat.

Kynttilän valmistaminen sydänlangan laitosta valmiiksi tuotteeksi kestää vuorokauden. Työvaiheita on useita.

– Kynttilän tekemiseen ei mene paljon aktiivista aikaa, mutta sitten ollaan ja odotetaan. Kärsivällisyys on varmaan kynttiläntekijän hyve, Mattila toteaa.

Osa kynttilöistä valmistetaan parafiinista, osa oliivisteariinista. Parafiini syntyy öljyteollisuuden sivutuotteena, italialainen oliivisteariini on vegaaninen tuote. Oliiviöljyä sisältävien kynttilöiden erikoisuus on palaessa muodostuva pitsimäinen reuna.

Oliivisteariini palaa pitsimäisesti. Kuva:SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kynttilän muoto vaikuttaa palamiseen, mutta kaiken ydin on oikeanpaksuinen sydänlanka. Jos lanka on liian heiveröinen, kynttilä ei jaksa palaa reunoille asti. Sopivanpaksuisen langan löytämiseksi tekijät koepolttavat kaikki uudenmalliset kynttilät.

– Kynttilän sydän vaatii myös hoitamista. Tarvittaessa sydänlanka leikataan hiukan sulan pinnan yläpuolelta. Parafiinikynttilän pitää antaa palaa aina reunoille asti, sillä muuten sydän painuu syvään kuoppaan, Laura Mattila neuvoo.

Kaikki Riihikorven kynttilät ovat tuoksuttomia.

– Emme käytä hajusteita, sillä niiden käyttö on kosmetiikkalain alaista. Ainoa tuoksu on terva ulkokynttilöissä, Erja Mäki sanoo.

Saija Toivonen avaa kahvilansa helmikuussa, kun kaikki on täysin valmista. – Odotan innolla, mitä kesä tuo tullessaan, hän sanoo.

Pitopalvelu laajenee kahvilaksi

Saija Toivonen avaa Kaffila Helinän Kitulaan.

Kynttilämyymälän lisäksi Kitulaan aukeaa kahvila. Kiikalalaisen Saija Toivosen pitkäaikainen haave toteutuu, kun ovet avautuvat helmikuun aikana.

– Minulle tarjottiin mahdollisuutta aloittaa ja päätin ottaa riskin koronasta huolimatta, hän kertoo.

Kahvila tulee entisen Ykköspesän tiloihin, joita tarjosivat hänelle kiinteistön omistavat Janne ja Jussi Leppäkoski . Viimeksi tiloissa on ollut Kitulan Kulttuuripysäkki.

Toivosen pitopalvelu Kaffila Helinä on toiminut vuodesta 2017. Uuden kahvilan nimi oli luontevasti valmiina, mutta toiminta laajenee nykyisestä huomattavasti.

– Lounasta ja kahvilatuotteita. Pitopalvelussa olen valmistanut paljon kakkuja, nyt on ruvettava leipomaan myös pullaa, hän naurahtaa.

Kahvilassa on edellisen yrittäjän jäljiltä esiintymiskoroke, jota Toivonen katsoo mietteliäästi.

– Katsotaan, mitä tulee. Anniskeluoikeuksia minulla ei ole vielä, mutta ehkä ne pitää kesäksi hankkia.

Ajatus omasta kahvilasta on Saija Toivoselle luonteva.

– Olen tehnyt tätä työtä aina. Aloitin Kurilan kahvilassa torilla lukioikäisenä ja sen jälkeen olen ollut töissä salolaisissa ravintoloissa sekä kahvioissa. Kuusi vuotta työskentelin Irlannissa ravintoloissa.

Pitopalvelun tarjottavat Toivonen on valmistanut itse, mutta tilaisuuksissa on ollut tarjoiluapua. Kahvilaan hän palkkaa useamman osa-aikaisen työntekijän.

Toivonen on luottavainen, sillä viime vuosi oli koronasta huolimatta paras vuosi.

– Merkittävä osa tuloksesta tuli lounasruoista, joita toimitan Kiikalassa toimiville tehtaille.

Myös hautajaisia, syntymäpäiviä, rippijuhlia, valmistujaisia ja lakkiaisia järjestettiin viime vuonna kiitettävästi. Lisäksi Toivonen huolehtii tarjoiluja kokouksiin ja illanviettoihin.

Oman työn määrä lisääntyy, sillä hän suunnittelee pitävänsä kahvilan avoinna maanantaista lauantaihin.

– Sunnuntait on ainakin alkuun pakko pitää kiinni kustannussyistä ja itsekin haluan pitää yhden vapaapäivän viikossa.