Synnyttäjät ja lapsipotilaat muuttavat Tyksissä – katso kuvat Majakkasairaalan uusista tiloista

0
Majakkasairaalan potilashuoneissa on huomioitu myös läheisten yöpyminen sairaalassa. Apulaisosastonhoitaja Johanna Salonpää esittelee huonetta raskaana olevien osastolla, jossa tehdään esimerkiksi synnytyksen käynnistyksiä. Puolisolle löytyy alas laskettava kaappisänky, ja jokaisessa huoneessa on oma wc- ja suihkutila. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Tyksin uusi Majakkasairaala avautuu helmikuussa.

Synnytysosasto muuttaa uuteen sairaalaan 10. helmikuuta. Synnytysosaston kanssa samaan kerrokseen sijoittuvat raskauspäivystys ja vastasyntyneiden teho-osasto.

Uusissa tiloissa moni asia on järjestetty eri tavalla kuin aiemmin. Esimerkiksi tehohoitoa vaativien vauvojen hoito voidaan tehdä perhehuoneissa, eikä vauvoja ja vanhempia eroteta eri osastoille. Tyksissä syntyy vuosittain reilut 4 000 vauvaa, joista noin 600 tarvitsee tehohoitoa.

Kaksosvauvoilla riski joutua tehohoitoon on suurempi, ja kahdeksan huoneista on varustettu tuplatehohoitovalmiudella.

Jatkossa pikkukeskoset ja muut tehohoidettavat vauvat ovat alusta asti vanhempien kanssa samassa huoneessa. Osastonylilääkäri Liisa Lehtonen kertoo tutkimustulosten osoittavan, että vierihoito on hyväksi paitsi vauvalle myös vanhemmille.

– Äidin masennus, ahdistuneisuus ja stressi vähenevät. Samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu myös isien suhteen.

Osastonylilääkäri Liisa Lehtonen esittelee leikkaussalivaloa vastasyntyneen tehohoitoon sopivassa perhehuoneessa. Leikkaushoitoa tarvitsevaa lasta ei tarvitse siirtää, kun operaatio voidaan tehdä huoneessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Ammeellisen synnytyshuoneen tunnelmaa voi säätää valoilla ja musiikilla. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Koko perheen huomioiminen on keskiössä myös uusilla lastenosastoilla.

Vanhoissa tiloissa U-sairaalan lastenosastoilla on monipaikkaisia huoneita, eikä kaikilla osastoilla ole mahdollisuutta vanhempien yöpymiseen. Joillakin osastoilla vanhemmat nukkuvat patjoilla lattioilla tai nojatuolissa.

Majakkasairaalassa potilashuoneet ovat pääsääntöisesti yhden hengen huoneita, ja niissä on avattava kaappivuode vanhemmille.

Lasten ja nuorten klinikan toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen sanoo, että itse sairauden hoitamisen lisäksi sairaalajakson sujumiseen ja viihtyisyyteen pitää kiinnittää huomiota.

– Lapsen tunnekokemuksella sairaalajaksosta voi olla joskus pidemmät vaikutukset kuin varsinaisella hoidolla.

Lasten ja nuorten päivystys muuttaa Majakkasairaalaan samaan aikaan osastojen kanssa. Myös Salon sairaalassa on päivystys, mutta yhteistyötä Turun päivystyksen kanssa tehdään.

– Salosta soitetaan säännöllisesti tänne ja kysytään mielipidettä erityisesti vauvaikäisten hoidosta, kertoo osastonylilääkäri Anna-Maija Kujari.

Lastenosastoa Salon sairaalassa ei ole, joten osastohoitoa tarvitsevat lapsipotilaat hoidetaan Turussa.

Majakkasairaalan osastoilla on omat teemavärit ja -eläimet. Anna-Maija Kujari toimii osastonylilääkärinä lasten ja nuorten päivystyksessä, jonka teemaeläin on hylje. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Majakkasairaalan aulaa elävöittää 42 metriä korkea muraali, jonka on tehnyt Multicoloured Dreams -ryhmä. Kiuva: SSS/Minna Määttänen

Pään alueen sairauksien hoito keskittyy Majakkasairaalan seitsemänteen kerrokseen.

Suu- ja leukasairauksien klinikka on toiminut tähän asti Dentaliassa. Leikkauksen jälkeen osastohoitoa tarvitsevia on kuljetettu ambulanssilla U-sairaalaan, mikä tarkoittaa noin 800 potilaskuljetusta vuodessa.

– Majakkasairaalassa voimme tehdä entistä enemmän yhteistyötä eri erikoisalojen kanssa. Suuri parannus toimintaamme on myös se, että leikkaussalit ja vuodeosasto sijaitsevat vastaanottojen välittömässä läheisyydessä, sanoo suu- ja leukasairauksien vastuualuejohtaja Tero Soukka.

Lasten syöpäosaston potilashuoneen katossa on karhu, joka moikkailee sängyssä olevalle lapselle. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Nämä toiminnot siirtyvät uuteen Majakkasairaalaan

  • Lasten ja nuorten sairauksien hoito.
  • Naistentautien ja synnytysten hoito.
  • Korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito.
  • Suu- ja leukasairauksien hoito.
  • Tukipalveluja: kliininen neurofysiologia, kuvantaminen, laboratorio ja välinehuolto.
  • Majakkasairaalan toiminta vuosittain: yli 100 000 asiakasta, 90 000 vastaanottokäyntiä, 15 000 osastohoitojaksoa, 10 000 leikkaussalitoimenpidettä, 4 000 synnytystä, yli 1 100 työntekijää.
  • Lähde: Tyks
Tyksin uusi Majakkasairaala on rakennettu moottoritien päälle Turun Kupittaalla. Rakennus on kuvassa keskellä ja sen tunnistaa värikkäästä julkisivusta. Kuva: TS arkisto/Marttiina Sairanen