Taas lauantaitappio Kaupissa – naisten cup-finaali pelataan ensimmäistä kertaa noin neljännesvuosisataan ilman salolais- tai hämeenlinnalaisjoukkuetta

2
LP Viesti (kuvassa pelinumero 12 Saana Virtanen, 11 Kaisa Nyman ja Iina Andrikopoulou) ei saanut varsinkaan ottelun alussa kunnolla otetta Kangasalan hyökkäyksiin. (kuvat: Juha Leskinen)

LP Viesti pelasi kolmannen kerran peräkkäin tammikuisena lauantaina Tampereen Kaupin hallissa lentopallon Suomen cupin ottelun ja kolmannen kerran peräkkäin tuli tappio.

Vuosina 2020 ja 2021 tuli finaaleissa tappiot LiigaPlokille 2–3 ja LP Kangasalalle 0–3, nyt 2022 cupin välierissä LP Kangasalalle 0–3.

– Vaikka aikataulu oli vähintään haastava, niin en huomannut joukkueen olevan fyysisesti väsynyt. Kangasala vain oli hieman parempi etenkin hyökkäyksessä, sanoi LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Lemminkäinen viittasi torstaiseeen otteluun Istanbulissa. Joukkue kotiutui Suomeen myöhään perjantaina.

– Jo kesällä oli tiedossa että ohjelmassa on Mestarien liigan vieraspeli viikolla tiistaina, keskiviikkona tai torstaina. Ja sitten se oli torstai ja pitkä matka vielä, Lemminkäinen sanoi.

Lemminkäinen heitti piikkiä myös kilpailupäällikölle Jari Lankiselle, mutta tämä heitti takaisin.

– Tämä viikonloppu cupille oli Ylen toive, siksi näin, Lankinen sanoi.

Vuonna 2020 kyseinen lauantai oli 18. päivä, viime vuonna 30. päivä. Eli vaihtelua on ollut.

LP Viesti teki paljon enemmän hyökkäysvirheitä kuin Kangasala. Ottelu myös päättyi sellaiseen, kun Elena Becheva ottelun kuudennessa ottelupallossa löi verkkoon kieltämättä hankalasta korkeasta passista takakentältä.

– Hyökkäyspelin lisäksi Kangasala oli parempi torjunnassa ja puolustuksessa. Omassa puolustuksessa oli etenkin 1- ja 2-paikoilla ongelmia, teimme myös helppoja virheitä enemmän, Lemminkäinen myönsi.

Viestin aloituksessa olivat passarina Saana Virtanen, hakkurina Iina Andrikopoulou, yleispelaajina Jessica Kosonen ja Linnea Kuusela sekä keskipelaajina Jenni Jantunen ja Kaisa Nyman, liberona pelasi Netta Laaksonen. Ihannetilanteessa passarina olisi ollut loukkaantunut Viktoriia Tuchashvili ja keskellä flunssan takia viikon treenit sekä Istanbulin matkan menettänyt Anna Czakan.

– En odottanut aloituspaikkaa tänään, sanoi toisessa erässä kentälle pysyvämmin tullut tullut kapteeni Czakan.

Avauserässä ainoa vaihto oli Czakanin käväisy syöttämässä Nymanin sijasta. Erä päättyi Andrikopouloun hyökkäysvirheeseen, hän teki erässä vain yhden pisteen kahdeksasta mahdollisesta ja peräti viisi virhettä prosentin oltua 12.

LP Kangasalan Roosa Laakkonen (vas.) ja Ronja Heikkiniemi juhlivat pistettä räväkästi perinteisen torjunnan jälkeisen kumarruksen lisäksi.

Andrikopoulou ei onnistunut toisessakaan erässä pisteidenteossa kolmesta mahdollisuudesta ja Becheva tuli hänen paikalleen loppupelin ajaksi. Tilastoissa Andrikopoulou on merkitty aloittajaksi kolmannessa erässä, mutta vaihto tehtiin ennen ensimmäistäkään palloa Lemminkäisen huomattua virheensä.

– En osaa sanoa mikä oli syy Iinan heikkoon peliin, kukaan ei pelaa aina hyvin, Lemminkäinen sanoi.

Becheva teki päätöserässä hyvin pisteitä, mutta ei hänestäkään ollut lopulta kääntämään ottelua.

Avauserässä Lemminkäinen sai keltaisen kortin heitettyään pad-laitteen lattialle.

– Syynä oli tuomarivirhe. Ei punainenkaan kortti olisi ollut väärin siitä tempusta. Pallo ei tullut antennin väärältä puolelta, vaikka se oli tuomio, Lemminkäinen selitti.

LP Kangasala kohtaa loppuottelussa Pölkky Kuusamon, joka pätki aloitusseitsikoltaan kauden mittaan hyvin pitkälti uusiutuneen Hämeenlinnan Lentopallokerhon 3–0.

Päävalmentaja Giovanni Torchio passitti saman tien seitsikkoon uudet pelaajat. Natasa Sevarika (3/-5) väläytteli hyökkäyksessä mutta oli vaikeuksissa vastaanotossa. Hakkuri Maja Burazer keräsi tehot 6/-3, Suomen maajoukkuehakkuri Yasmine Madsen vain piipahti kentällä toisessa erässä.

Tasaisen varma Pölkky pelasi hyvin vähillä virheillä, ja hyökkäysprosenttikin oli mainiosti 55.

NAISTEN SUOMEN CUPIN VÄLIERÄT

LP Viesti–LP Kangasala 0–3 (22–25, 21–25, 27–29)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Jessica Kosonen 15/+9, Jenni Jantunen 6/+5, Anna Czakan 6/+4, Iina Andrikopoulou 2/-5, Kaisa Nyman 4/+1, Saana Virtanen (passari) 2/+1, Elena Becheva 10/+6, Linnea Kuusela 9/+1, Irina Mäkinen (passari) 0/0. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 67.

LP Kangasala: Gabriela Da Silva 1/0, Katja Kylmäaho (passari) 0/-2, Roosa Laakkonen 6/+3, Emmi Riikilä 9/+3, Emmi Jalonen (passari) 0/0, Ronja Heikkiniemi 15/+7, Neea-Maria Joki 12/+6, Braedyn Tutton 12/+12, Taija Tikka 0/0. Libero Tiiamari Sieväsen vastaanottoprosentti 56.

Hyökkäysprosentti: 34–41
Vastaanottoprosentti: 57–46
Torjuntapisteet: 10–10
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 4–2/7–7

Tuomarit: Jori Ostrovskij ja Mihkal Laiti.

OHO!

Naisten Suomen cupin loppuottelu pelattiin viimeksi ilman hämeenlinnalais- tai salolaisjoukkuetta vuonna 1997.

Toinen välierä Hämeenlinna–Pölkky 0–3 (13–25, 15–25, 11–25)

Loppuottelu LP Kangasala–Pölkky sunnuntaina kello 17.40.

Jutun kirjoittaja: Juha Aaltonen

Kommentti: Suomessa on pinta-alaltaan ja ottelumääriltään Euroopan johtava lentopalloliiga

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
3 kuukautta sitten

Harmittavaa tuo pelialueen pienuus ja vielä se häiritsevä verkko, jotka ovat tuon aloitussyötön onnistumisen esteenä.

Tuomo
3 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K

Ja sitten ovat vielä tuomarit, jotka keskeyttävät pelin tavan takaa.